kaszalu Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Uparcie do przodu ! Kciuki trzymam za projekt i stoczniowca !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Andrzej - dzięki za wsparcie. Mam nadzieję, że do wiosny zdążę i będzie wodowanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Przeglądam całą relację i model robi wrażenie. Mam pytanie odnośnie spowalniaczy. Pewnie to może być głupie pytanie ale czy można podczepić taki jeden spowalniacz pod 4 serwa czy też jest jakaś ograniczona liczba serw przypadająca na jeden spowalniacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Ja miałem podłączone dwa serwa na kablu Y. Czy można więcej ..... trzeba by poszperać w instrukcji i DTR-ce spowalniacza ! Zależy też pewnie do czego będziemy spowalniacza używać - przy małych obciążeniach może i tak, przy dużych obciążeniach prądy są wyższe i można spowalniacz uszkodzić .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 A w apce się nie da ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 A do czego konkretnie potrzebujesz 4 spowolnione serwa Jarku ? Bo może jest inny sposób rozwiązania tego problemu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tzn zadałem takie pytanie z ciekawości, właśnie jak są np wieżyczki, reflektory (szperacze) i mają obracać się w jednakowym tempie to czy można podczepić 2-3 serwa pod jeden. Ale to czysto hipotetyczne pytanie było. Dziękuję za zainteresowanie, niedługo sam wystartuję z wątkami w tym dziale. Odpocznę trochę od samolotów i wejdę w modele pływające. Plany mojej motorówki podrukowane. USS crockett wychodzi nieźle, w właśnie coś takiego będę celował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Po ponad miesięcznej przerwie w relacji z budowy modelu USS CROCKETT, kolejna foto relacja. Nie był to czas zmarnowany ponieważ prace skoncentrowane były na wykonaniu około 50 elementów wyposażenia pokładowego okrętu. Są to między innymi: działo główne kalibru 88 mm z mechanizmem obrotowym (to moja inwencja – w planach nie ma takiej opcji), skrzynie i pojemniki na amunicję oraz inne detale - sprzęty (jakie ???), pokrywy włazów pokładowych, drzwi nadbudówki i włazy ewakuacyjne, wlot powietrza do turbin napędowych oraz wylot gazów spalinowych (duży komin), dwa kominy wylotowe spalin silników diesla, anteny radiowe, pachołki i inne elementy cumownicze, prowadnice łańcucha kotwicy, falochron dziobowy, zawory wlewu paliwa do turbin oraz paliwa do silników diesla, stanowisko obserwacyjne na górnym pokładzie, dwie zrzutnie z tratwami ratunkowymi, wyrzutnia flar (?), pojemniki na proporce sygnałowe. Wszystkie elementy zabezpieczone są przed wilgocią oraz pokryte lakierami podkładowym i finalnym z żywicą epoksydową. Problem podczas ich wykonania - to uciążliwe przeliczanie wymiarów calowych na milimetry. Autorzy planów budowy modelu nie zachowali skali w jakiej budowany jest okręt, pokazane jedynie rysunki elementów w trzech rzutach, zwymiarowane w calach. Wnioski wynikające z prac przy budowie modelu z zestawu – wiele elementów, które znajdują się w nim („wyciski” na sklejce) nie nadają się do zastosowania (fatalna technologia). Koniecznością jest, aby na podstawie planów wykonywać je z porządnych materiałów. Dotyczy to również drobnych elementów metalowych. Wymagają mnóstwa pracy i cierpliwości. Ale tego nam modelarzom nie brakuje. Po wielu próbach i eksperymentach, skonfigurowany jest symulator dźwięku do modelu okrętu. W kolejnej relacji pokaże jego możliwości. CDN… 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Ekstra uzysk Ryszard !!! Będzie super wyglądał !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Jest jeden problem - bardzo dużo pracochłonnych detali - a wiosna się zbliża i planowane wodowanie modelu. Pozdrawiam i byle do wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Do wiosny? W ubr. 4 marca, mój Pilot 66 już pływał na kanale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Dzisiaj 4 marca.2018r. byłem nad j. Jamno w koszalińskiej marinie - całe jezioro pod lodem - ludziki chodzą po lodzie - desperaci !!!!! Jednak do wiosny - lubię ciepełko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Do wiosny Ryszard - ciepłej !!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Sprawdziłem jeszcze inny sposób symulatora pracy silnika. Znalazłem na YT film z holownikiem nowszej klasy. Stał przy nabrzeżu potem odbił i płynął do statku, podali cumy i wykonywał jakąś pracę. Cały czas było słychać jednakową stonowaną pracę silnika/silników. Nagrałem to rejestratorem dźwięku, waw zamieniłem na mp3 i przekopiowałem na kartę micro SD. Kupiłem w promocji głośnik bluetooth za dychę i po włożeniu karty grał na okrągło, w pętli. Po podkręceniu głośności powinien być dobrze słyszalny. Jest też z niego niezły balast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Model okrętu USS Crocketta wzbogacił się o kolejne detale: maszt okrętu z obrotową anteną stacji radiolokacyjnej. Antena radiolokatora napędzana jest mikrosilnikiem zasilanym napięciem 2,5V – 3,7V i wiruje z prędkością ok. 70 obr/min. Ponadto: dwie 15-osobowe zrzutowe pneumatyczne tratwy ratunkowe, łódź ratunkowa, dwa podwójnie sprzężone karabiny maszynowe z magazynkami i trójnogami, kosz na 8 zapasowych kanistrów z paliwem, element łączący wlot powietrza do turbin z wylotem spalin, chłodnice na ścianach pomieszczeniach agregatów prądotwórczych (?). Z rurek mosiężnych zrobione są elementy instalacji p.poż. okrętu: węże, zawory, końcówki wylotowe piany gaśniczej, gaśnice, toporki. Na pokładach nadbudówki zamontowane zostały relingi. Finalnie ukończona została budowa rufowego obrotowego stanowiska ogniowego 40 mm działka plot. Nadbudówka pomalowana jest podkładem i przygotowana do nałożenia właściwych kolorów: jasno i ciemno szarego. Prace w toku. CDN… 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Wychodzi piękny model - trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Łukasz - dziękuję za słowo otuchy. Nie wszystko idzie tak jak bym chciał - problemy warsztatowe. Tak jak poprzednie modele - to jest wytwór rąk posługujących się prostymi narzędziami. Ale jakoś to idzie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 O, to podobnie jak ja. Wiertarki, piłka włosowa, pilniki, imadło, szczypce, ucinaczki, nożyce, pensety i inne a na koniec rosyjski mały kombajn. Z tym, że nie robię ze sklejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Kawał dobrej pięknej pracy. Słowo Ślicznie to chyba za skromnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Pięknie Ci wychodzę detale. Efekt imponujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi