hornet2 Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Kupiłem sobie wczoraj w Lidlu przyrząd do prac precyzyjnych . Jest to uchwyt z zaciskami i dużą lupą z podświetleniem . Kosztuje tylko 30zł ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Co jakiś czas takie gadżety pojawiają się w Lidlu. Ja swoje nabyłem już dość dawno i z praktyki wiem że do użytku do prac precyzyjnych to raczej napisane na wyrost . Sprawdza się to za to znakomicie jako trzecia ręka, np.przy lutowaniu przewodów do wtyczek . Lupa raczej fajna jako osobny element, bo tak naprawdę bardziej przeszkadza jak pomaga a uchwyt elementów tak małych że potrzebna jest lupa do ich widoczności jest raczej nierealny . U mnie tak wygląda optymalne (dla mnie) ułożenie ramion . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Sprawdza się to za to znakomicie jako trzecia ręka, np.przy lutowaniu przewodów do wtyczek . Bo to jest "Trzecia ręka", do naprawy czy wlutowywania elementów w płytki drukowane, i podobnych prac.. https://allegro.pl/listing?string=trzecia%20r%C4%99ka&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-1-1003 Podstawka służy jednocześnie jako zbiorniczek na kalafonię lub pastę lutowniczą do zanurzania grota w czasie lutowania.. Do drobnych prac się nada, tyle, ze pole robocze pod lupą jest dość ograniczone, i do manipulowania przy większych rzeczach dużo lepsze są duże szkła na statywie, najlepiej z podświetleniem, gdzie pole gdzie robocze jest praktycznie ograniczone tylko powiększeniem soczewki, najlepiej co najmniej 4-5x (nie dioptrii, bo 5 dioptrii = ok. 2,25x, trochę mało), choć są też takie z podwójną soczewka, np 3+12 dioptrii, (1,8/4x) lub nakładką (poręczniejsza) 5D/12D (2,25x/4x), i to do podstawowych prac wystarczy. Nie są one może najtańsze na rynku, ale jeśli ktoś ma do czynienia z drobiazgami, ostrzeniem narzędzi, itd, to na pewno nie będą to pochopnie wydane pieniądze.. Jeszcze mniejsze elementy - to już stereoskopowy mikroskop (warsztatowy), np. XTLIV lub jego następca delta Optical SZ-453 B-binokularowy (lub T - trinokularowy, trzeci niezależny tor optyczny do montażu kamery) z podstawowym powiększeniem 10 do 35x spełnia doskonale takie wymagania, i ponadto ma bardzo dużą przestrzeń roboczą. https://elecena.pl/product/3828846/mikroskop-warsztatowy-xtl-iv-t odległość robocza bez soczewki 0,5x w zakresie: 77 mm - 89 mm * odległość robocza z soczewką 0,5x w zakresie: 103 mm - 111 mm * pole widzenia bez soczewki 0,5x: 29 mm - 6 mm * pole widzenia z soczewką 0,5x: 46 mm - 10 mm No, ale to już cena PLN 1000+... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Co jakiś czas takie gadżety pojawiają się w Lidlu. Ja swoje nabyłem już dość dawno i z praktyki wiem że do użytku do prac precyzyjnych to raczej napisane na wyrost . Sprawdza się to za to znakomicie jako trzecia ręka, np.przy lutowaniu przewodów do wtyczek . Lupa raczej fajna jako osobny element, bo tak naprawdę bardziej przeszkadza jak pomaga a uchwyt elementów tak małych że potrzebna jest lupa do ich widoczności jest raczej nierealny . U mnie tak wygląda optymalne (dla mnie) ułożenie ramion . 20171024_095246.jpg W parze z tym co ma Rafał używam w razie potrzeby takich okularów Spełniają moje oczekiwania doskonale. https://mag-lamp.pl/product/Dwuokularowa-lupa-z-mocowaniem-na-glowe,12514.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi