Irek M Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Opublikowano 18 Lipca 2022 Już ustaliłem mocowanie maski i lekko obniżonego silnika. Jeśli kąt pochylenia silnika jest za duży to mam miejsce na zmniejszenie go podkładając podkładki mniejszej grubości.
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2022 Autor Opublikowano 21 Lipca 2022 Czy aparat zapłonowy i pakiet zasilający go na zewnątrz wręgi silnikowej to dobre rozwiązanie czy lepiej umieścić na wewnętrznej stronie wręgi czyli w kadłubie modelu?
paweln7 Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Irku w takim ustrojstwie mam mam tak zrobione Pakiety będą chyba w kadłubie bo za ciężki na nos
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2022 Autor Opublikowano 21 Lipca 2022 Czyli na zewnątrz ? W moim D.VIII pakiet też był na zewnątrz ale tam siedzi OS FS 91. Korci mnie zamienić go na FS 120 lub na benzynę 20cc. Twój Fokker to 1/4 skala? Latał? Bo jakoś tak się złożyło, że tylko mój tu opisywany latał i to poprawnie ?. A lozenge malowałeś czy drukowane? Ja malowałem ręcznie każdy romb oddzielnie ...
paweln7 Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 36 minut temu, Irek M napisał: Czyli na zewnątrz ? W moim D.VIII pakiet też był na zewnątrz ale tam siedzi OS FS 91. Korci mnie zamienić go na FS 120 lub na benzynę 20cc. Twój Fokker to 1/4 skala? Latał? Bo jakoś tak się złożyło, że tylko mój tu opisywany latał i to poprawnie ?. A lozenge malowałeś czy drukowane? Ja malowałem ręcznie każdy romb oddzielnie ... ćwiartka nie latał brak weny na razie , a trzeba jeszcze dotrzeć silnik Lozenge malowane natryskowo przez szablony
Irek M Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Opublikowano 31 Lipca 2022 Po wielu godzinach różnych koncepcji i antykoncepcji karabin zamocowany. Niestety by go od/przykręcić muszę odkręcić obie osłony i kozioł naciągu. Gdybym wywiercił małe otworki w górnej części zamkowej to czynność ta stałaby się o niebo prostsza. Zobaczymy co czas przyniesie ?
paweln7 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Sorry że nie w temacie ale D VIII oblatana Pierwsze wrażenia trzeba parę rzeczy poprawić i poustawiać i będzie "Git maszyna" 1
Irek M Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Czyli to był pierwszy lot czy były następne? Chodzi mi o kapotaż czy tylko w trawie czy nie. Ja swego robiłem z PM 129, błąd zrobiłem tak, że zastosowałem natarcie statecznika tak jak na planie czyli na plusowym natarciu. Działało to jak wychylony w dół ster wysokości czyli zawsze kapotaż przy lądowaniu. W powietrzu ekstra ale lądowanie nie. Zmieniłem kąt ale jeszcze nie sprawdziłem w locie i lądowaniu. Za to w czwartek odpaliłem silnik w Pfalz. Oczywiście od drgań odkręciło się co miało odkręcić i odpadło co miało odpaść ?
paweln7 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 W dniu 7.08.2022 o 20:10, Irek M napisał: Czyli to był pierwszy lot czy były następne? Chodzi mi o kapotaż czy tylko w trawie czy nie. Ja swego robiłem z PM 129, błąd zrobiłem tak, że zastosowałem natarcie statecznika tak jak na planie czyli na plusowym natarciu. Działało to jak wychylony w dół ster wysokości czyli zawsze kapotaż przy lądowaniu. W powietrzu ekstra ale lądowanie nie. Zmieniłem kąt ale jeszcze nie sprawdziłem w locie i lądowaniu. Irku to był oblot i maignoł mi w wysokiej trawie ,dziś jaj wykonałem kilka lotów i nie ma tendencji do lecenia na pysk natomiast jest wrażliwy na boczny wiatr tak że potrafi się podeprzeć skrzydlem filmik z dzisiejszego latania oraz filmik z lądowania z silnym bocznym wiatrem 00085.MTS 1
Irek M Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Wakacje kończą się więc i kadłub czas kończyć ? drugi raz dopiero pokrywam Koverall'em. Wcześniej to był modelik o połowę mniejszy. Zastanawiam się czy z jednego kawałka okleić jak najwięcej powierzchni czy każdą po kolei? Tak jak na foto w tej chwili to górna i boczna pewnie bez problemu. Spód to chyba już nie wyjdzie bo za duże krzywizny, znaczy materiału dużo bym stracił (?) E D Y T A Jednak lepiej kryć kaz powierzchnię oddzielnie.
Irek M Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2023 Kadłub niemal całkowicie skończony więc czas na skrzydło. na fotce przykładowo ułożone żebra - prawie wszystkie ze sklejki topolowej 4mm oznaczone jako S. Dwa ze sklejki "gospodarczej" 4mm i 4 z balsy, to co miałem czyli 8mm, 6mm i 2x4mm. Sklejka gospodarcza to pierwsze żebro i ...dalej nie mam pomysłu. Może jako piąte - jak na foto bo tu kończy się bagnet( 39cm z każdej strony)? A balsowe - tak jak ułożyłem gdzieś pomiędzy gospodarczymi czy może cztery ostatnie na końcach skrzydeł? Jak znajdę odp. skrawek - zawsze je zbieram ? - to mogą dojść jeszcze dwa topolowe żebra pewnie gdzieś przy kadłubie. 2
Irek M Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor Opublikowano 6 Lipca 2023 I znowu mały problemik. Jak widać na zdjęciu chyba pierwszym na planie skrzydło profilu "ptasiego" bez lotek czyli sterowane zwichrzeniem końcówek. Dla takiej opcji skrzydło miało być elastyczne - dlatego tylko dwa dźwigary(?) Ja oczywiście tego nie robię więc moje będzie sztywne. I tu pytanie czy zostawić dźwigary tak jak na planie - dwa ( przedni to listewka 5x20 tylny 5x15)czy dodać jeszcze? Posiadam listewki sosnowe 6x10, 5x5, 10x10 tyle, że tak podaje opis a faktycznie zamiast np 6x10 to jest 5,6 9, coś tam. I druga sprawa - każda połowa skrzydła to jakieś 155cm, listwa spływu to 100cm. Czy łączyć je w połowie długości każdego skrzydła czy może bliżej końca lub nasady skrzydła?
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Opublikowano 10 Lipca 2023 W jaki sposób najłatwiej i najprecyzyjniej wywiercić otwory na bagnety w sześciu żebrach - dwa sklejka gospodarcza i cztery topolowa? dysponuję takimi wiertłami stożkowymi ale to za mało. Otwory fi 25 i 18mm.
d9Jacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Opublikowano 10 Lipca 2023 Godzinę temu, Irek M napisał: W jaki sposób najłatwiej i najprecyzyjniej wywiercić otwory przychodzi mi na myśł użycie otwornic/ frezów do drewna np.https://allegro.pl/oferta/yato-wiertla-do-drewna-pod-zawiasy-15-35mm-5szt-12443965417?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=17967348164&gclid=EAIaIQobChMI2oWMzpaEgAMVsE-RBR1DMwaxEAQYBSABEgJQnvD_BwE są równiez pojedyńcze , więc niewątpliwie znajdziesz o takich średnicach jakie są Ci potrzebne
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Opublikowano 10 Lipca 2023 Jacek. mam wiertła piórowe ale boję się, że zniszczę blok żeber używając ich. Gdyby to było w twardszym drewnie ale sklejka topolowa(?) No chyba, że używasz ich w sklejce i jest OK.
pacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Opublikowano 10 Lipca 2023 wywiercenie ładnego i tak dużego otworu w bloku może być problematyczne, nie wiem czy nie lepiej wyznaczyć jego środek i robić to indywidualnie w każdym żebrze, ale może sie mylę. Wietrło choinkowe raczej sobie odpuść w tak miekim materiale jak będziesz wiercił z ręki to może uciekać w którąś ze stron.
d9Jacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Opublikowano 10 Lipca 2023 18 minut temu, Irek M napisał: wiertła piórowe wiertła piórowe działaja troszke na innej zasadzie...w tych frezach jest boczne prowadzenie wiertła..Jeżeli wierciśz w żeberkach zbitych w blok to nic się nie stanie. Ale w zasadzie jest najwygodniej wiercić wiertarka kolumnową. Mały posuw i,duże obroty oraz wycofywanie wiertła aby wióry usunąć a otwór masz z równą, gładka powierzchnią 4 minuty temu, pacek napisał: Wietrło choinkowe raczej sobie odpuść no dokładnie
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Opublikowano 10 Lipca 2023 Właśnie na wiertarce kolumnowej będę wiercił. zapomniałem, że jest jeszcze taka otwornica - tu rozmiar najmniejszej jest idealny. E D Y T A No to się wyjaśniło. Otwornicą w pojedynczej płytce topolowej sklejki 4mm wykonuje się idealnie, w bloku tym bardziej. Na fotce przed chwilą wywiercony otwór. Ma jakieś 27mm z hakiem ale to dobrze bo i tak będzie wklejona prowadnica bagnetu.
m2z Opublikowano 10 Lipca 2023 Opublikowano 10 Lipca 2023 Irku Polecam abyś przed wierceniem bloku żeberek wykonał w kawałku sklejki (tak 3-5mm grubości) otwór docelowym wiertłem następnie mocujesz tą sklejkę dokładnie w miejscu w którym chcesz wywiercić w bloku żeberek, od spodu też podkładasz kawałek sklejki dopiero taki "sandwicz" wiercisz na "gotowo." Pamiętaj ,że ta otwornica ma straszne luzy i bez prowadzenia w wierzchniej sklejce zrobi Ci otwór o przypadkowej średnicy powodzenia Marek
Irek M Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Opublikowano 11 Lipca 2023 Całość - 6 żeberek przykręciłem dodatkowo to listwy 10x50. Ostrożnie wywierciłem otwór prowadzący wiertło. Następnie ręcznie wprowadziłem otwornice w otwór fi 26 pierwszego żebra i dalej poszło już jak po maśle. Mam nadzieję, że druga strona i otwór fi 18(czyli 20 uwzględniając prowadnicę bagnetu) pójdzie równie gładko. Oczywiście otwornica za krótka na przewiercenie całości - piąte żeberko nacięte, szóste nietknięte ale to już nie problem. E D Y T A I po wierceniu. Myślę , że wyszło może nie idealnie ale bardzo dobrze ?
Rekomendowane odpowiedzi