PilotM Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Panowie są dwa zestawy nowe wycięte do wzięcia kompletne z podwoziem jeżeli ktoś chętny zapraszam. Wysyłka wchodzi w grę. link do relacji z budowy takiego zestawu. http://pfmrc.eu/inde...it/#entry610425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek 1 Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Siemka jak tam budowa fokkera E III nie ukrywam ze jestem zainteresowany rozwiązaniem sterowania zwichrowaniem płata zamiast wstawiania lotek :D mam zamiar ten wspaniały samolocik rozrysować i zbudować w skali ??? oczywiście jak skończę Pajpra troszkę przerwy w modelarstwie (podwójny dziadek ) ale coś się dzieje pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Jeśli chodzi o mnie to totalny brak czasu na większe modele . Dlatego miedzy innymi swego przerabiam na Pfalz E bo ma podwozie o wiele łatwiejsze do wykonania. Na planie Fokkera 100" z outerzone masz rozrysowane linki do sterowania zwichrzeniem. Ja raczej nie zastosuje tego rozwiązania w moim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Tak nieśmiało zapytam; żebra w takiej wielkości - 560mm cięciwa - i tego typu modelu Fokker/Pfalz robić z balsy prócz tych na odcinku bagnetu czy ze sklejki? Jeśli z balsy to jakiej grubości - 3-4mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Ja mam wszystkie żebra z sklejki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Tak planowałem, źe sklejka ale nie ukrywam, źe basowe łatwiej szlifować. Chociaż np. na planie Dr.1 w skali 1/3 wszystkie są B alsowe 3,5mm zaokrąglając 1/8 cała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Nie rób z balsy bo zbankrutujesz (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 7 minut temu, Grifon napisał: Nie rób z balsy bo zbankrutujesz (; Też to jest argument bo wyjdą ledwo 3 - gdy baaaardzo postarałbym się ? Na razie szlifuję szablony i pracuję nad podwoziem. Ta część jest bardzo pracochłonna bo kąty i rozwarcie goleni ustalam z rysunków, a nie z planów. Ale najważniejsze , że coś tam do przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 W dniu 24.07.2021 o 16:30, Irek M napisał: Tak planowałem zrób z płyty KAPPA #3 lub 5 mm + nakładki z balsy #1,5 mm góra i dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Dzięki Jacek zobaczę zaraz co to za płyta ? W tej chwili tak sobie ułatwiam prace krok po kroczku … Imitacja koła - na potrzeby prac - ma 24cm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 I tak małymi kroczkami do celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Godzinę temu, Irek M napisał: do celu super...a czym chcesz to monstrum napędzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Na ostatniej fotce widać silniczek przed goleniami - JC EVO 60cc - jak na dzień dzisiejszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 48 minut temu, Irek M napisał: JC EVO 60cc - zacna pojemnośc...ja celowałem w jakiegoś 4T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Mój największy 4suw to OS Max 120 - oczywiście tradycyjny, a nie benzyna. To jednak dużo za mało. Fokker w tej samej skali - 1/3 - miał nawet ...111cc pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Po wielu przepoconych godzinach nareszcie na własnych nogach :-) Niestety chyba porwałem się z motyką na Słońce:-( Ze statecznikami nie mogę wejść/wyjść z mieszkania, do samochodu też pewnie nie ma szans. Dlatego podwozie i stateczniki od początku prac projektowane jako odkręcane do transportu. To co widać to już 6kg, zbiornik litrowy to kolejny kilogram... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Irek M napisał: Ze statecznikami nie mogę wejść/wyjść z mieszkania..... no to będzie jak z "Prząśniczką " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 36 minut temu, d9Jacek napisał: no to będzie jak z "Prząśniczką " Z tą co przędła przędzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 nieeee...ta nic nie przędła...no może trochę.....konstrukcja J.Janowskiego J-1 inaczej "Don Quichote", budował ją w mieszkaniu i były problemy z wyprowadzeniem samolotu z lokalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Żartowałem przecież, a Prząśniczkę znam bo też kiedyś chciałem robić. Nawet PM kupiłem. Co do mego Fokker/Pfalz to by oddzielić stateczniki poziome i pionowy to muszę odkręcić całe "rusztowanie" płozy ogonowej. Gdy pierwszy raz ponad 10 lat temu wziąłem na imprezę Nieuport 11 w 1/4 to z godzinę przykręcałem stateczniki poziome i pionowy, a było znacznie prościej. Ale cóż Nieuport w ciągu kilkunastu lat wykonał loty dopiero rok temu więc z Pfalz'em może być podobnie. Tyle, że w domu absolutnie nie ma miejsca by stał kadłub w całości. Jedynie w pionie może stać ale do tego trzeba odkręcić silnik...- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi