Irek M Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Już ustaliłem mocowanie maski i lekko obniżonego silnika. Jeśli kąt pochylenia silnika jest za duży to mam miejsce na zmniejszenie go podkładając podkładki mniejszej grubości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Czy aparat zapłonowy i pakiet zasilający go na zewnątrz wręgi silnikowej to dobre rozwiązanie czy lepiej umieścić na wewnętrznej stronie wręgi czyli w kadłubie modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Irku w takim ustrojstwie mam mam tak zrobione Pakiety będą chyba w kadłubie bo za ciężki na nos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Czyli na zewnątrz ? W moim D.VIII pakiet też był na zewnątrz ale tam siedzi OS FS 91. Korci mnie zamienić go na FS 120 lub na benzynę 20cc. Twój Fokker to 1/4 skala? Latał? Bo jakoś tak się złożyło, że tylko mój tu opisywany latał i to poprawnie ?. A lozenge malowałeś czy drukowane? Ja malowałem ręcznie każdy romb oddzielnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 36 minut temu, Irek M napisał: Czyli na zewnątrz ? W moim D.VIII pakiet też był na zewnątrz ale tam siedzi OS FS 91. Korci mnie zamienić go na FS 120 lub na benzynę 20cc. Twój Fokker to 1/4 skala? Latał? Bo jakoś tak się złożyło, że tylko mój tu opisywany latał i to poprawnie ?. A lozenge malowałeś czy drukowane? Ja malowałem ręcznie każdy romb oddzielnie ... ćwiartka nie latał brak weny na razie , a trzeba jeszcze dotrzeć silnik Lozenge malowane natryskowo przez szablony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Po wielu godzinach różnych koncepcji i antykoncepcji karabin zamocowany. Niestety by go od/przykręcić muszę odkręcić obie osłony i kozioł naciągu. Gdybym wywiercił małe otworki w górnej części zamkowej to czynność ta stałaby się o niebo prostsza. Zobaczymy co czas przyniesie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Sorry że nie w temacie ale D VIII oblatana Pierwsze wrażenia trzeba parę rzeczy poprawić i poustawiać i będzie "Git maszyna" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Czyli to był pierwszy lot czy były następne? Chodzi mi o kapotaż czy tylko w trawie czy nie. Ja swego robiłem z PM 129, błąd zrobiłem tak, że zastosowałem natarcie statecznika tak jak na planie czyli na plusowym natarciu. Działało to jak wychylony w dół ster wysokości czyli zawsze kapotaż przy lądowaniu. W powietrzu ekstra ale lądowanie nie. Zmieniłem kąt ale jeszcze nie sprawdziłem w locie i lądowaniu. Za to w czwartek odpaliłem silnik w Pfalz. Oczywiście od drgań odkręciło się co miało odkręcić i odpadło co miało odpaść ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 W dniu 7.08.2022 o 20:10, Irek M napisał: Czyli to był pierwszy lot czy były następne? Chodzi mi o kapotaż czy tylko w trawie czy nie. Ja swego robiłem z PM 129, błąd zrobiłem tak, że zastosowałem natarcie statecznika tak jak na planie czyli na plusowym natarciu. Działało to jak wychylony w dół ster wysokości czyli zawsze kapotaż przy lądowaniu. W powietrzu ekstra ale lądowanie nie. Zmieniłem kąt ale jeszcze nie sprawdziłem w locie i lądowaniu. Irku to był oblot i maignoł mi w wysokiej trawie ,dziś jaj wykonałem kilka lotów i nie ma tendencji do lecenia na pysk natomiast jest wrażliwy na boczny wiatr tak że potrafi się podeprzeć skrzydlem filmik z dzisiejszego latania oraz filmik z lądowania z silnym bocznym wiatrem 00085.MTS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Wakacje kończą się więc i kadłub czas kończyć ? drugi raz dopiero pokrywam Koverall'em. Wcześniej to był modelik o połowę mniejszy. Zastanawiam się czy z jednego kawałka okleić jak najwięcej powierzchni czy każdą po kolei? Tak jak na foto w tej chwili to górna i boczna pewnie bez problemu. Spód to chyba już nie wyjdzie bo za duże krzywizny, znaczy materiału dużo bym stracił (?) E D Y T A Jednak lepiej kryć kaz powierzchnię oddzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Kadłub niemal całkowicie skończony więc czas na skrzydło. na fotce przykładowo ułożone żebra - prawie wszystkie ze sklejki topolowej 4mm oznaczone jako S. Dwa ze sklejki "gospodarczej" 4mm i 4 z balsy, to co miałem czyli 8mm, 6mm i 2x4mm. Sklejka gospodarcza to pierwsze żebro i ...dalej nie mam pomysłu. Może jako piąte - jak na foto bo tu kończy się bagnet( 39cm z każdej strony)? A balsowe - tak jak ułożyłem gdzieś pomiędzy gospodarczymi czy może cztery ostatnie na końcach skrzydeł? Jak znajdę odp. skrawek - zawsze je zbieram ? - to mogą dojść jeszcze dwa topolowe żebra pewnie gdzieś przy kadłubie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2023 I znowu mały problemik. Jak widać na zdjęciu chyba pierwszym na planie skrzydło profilu "ptasiego" bez lotek czyli sterowane zwichrzeniem końcówek. Dla takiej opcji skrzydło miało być elastyczne - dlatego tylko dwa dźwigary(?) Ja oczywiście tego nie robię więc moje będzie sztywne. I tu pytanie czy zostawić dźwigary tak jak na planie - dwa ( przedni to listewka 5x20 tylny 5x15)czy dodać jeszcze? Posiadam listewki sosnowe 6x10, 5x5, 10x10 tyle, że tak podaje opis a faktycznie zamiast np 6x10 to jest 5,6 9, coś tam. I druga sprawa - każda połowa skrzydła to jakieś 155cm, listwa spływu to 100cm. Czy łączyć je w połowie długości każdego skrzydła czy może bliżej końca lub nasady skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 W jaki sposób najłatwiej i najprecyzyjniej wywiercić otwory na bagnety w sześciu żebrach - dwa sklejka gospodarcza i cztery topolowa? dysponuję takimi wiertłami stożkowymi ale to za mało. Otwory fi 25 i 18mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Godzinę temu, Irek M napisał: W jaki sposób najłatwiej i najprecyzyjniej wywiercić otwory przychodzi mi na myśł użycie otwornic/ frezów do drewna np.https://allegro.pl/oferta/yato-wiertla-do-drewna-pod-zawiasy-15-35mm-5szt-12443965417?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=17967348164&gclid=EAIaIQobChMI2oWMzpaEgAMVsE-RBR1DMwaxEAQYBSABEgJQnvD_BwE są równiez pojedyńcze , więc niewątpliwie znajdziesz o takich średnicach jakie są Ci potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Jacek. mam wiertła piórowe ale boję się, że zniszczę blok żeber używając ich. Gdyby to było w twardszym drewnie ale sklejka topolowa(?) No chyba, że używasz ich w sklejce i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 wywiercenie ładnego i tak dużego otworu w bloku może być problematyczne, nie wiem czy nie lepiej wyznaczyć jego środek i robić to indywidualnie w każdym żebrze, ale może sie mylę. Wietrło choinkowe raczej sobie odpuść w tak miekim materiale jak będziesz wiercił z ręki to może uciekać w którąś ze stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 18 minut temu, Irek M napisał: wiertła piórowe wiertła piórowe działaja troszke na innej zasadzie...w tych frezach jest boczne prowadzenie wiertła..Jeżeli wierciśz w żeberkach zbitych w blok to nic się nie stanie. Ale w zasadzie jest najwygodniej wiercić wiertarka kolumnową. Mały posuw i,duże obroty oraz wycofywanie wiertła aby wióry usunąć a otwór masz z równą, gładka powierzchnią 4 minuty temu, pacek napisał: Wietrło choinkowe raczej sobie odpuść no dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Właśnie na wiertarce kolumnowej będę wiercił. zapomniałem, że jest jeszcze taka otwornica - tu rozmiar najmniejszej jest idealny. E D Y T A No to się wyjaśniło. Otwornicą w pojedynczej płytce topolowej sklejki 4mm wykonuje się idealnie, w bloku tym bardziej. Na fotce przed chwilą wywiercony otwór. Ma jakieś 27mm z hakiem ale to dobrze bo i tak będzie wklejona prowadnica bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2z Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Irku Polecam abyś przed wierceniem bloku żeberek wykonał w kawałku sklejki (tak 3-5mm grubości) otwór docelowym wiertłem następnie mocujesz tą sklejkę dokładnie w miejscu w którym chcesz wywiercić w bloku żeberek, od spodu też podkładasz kawałek sklejki dopiero taki "sandwicz" wiercisz na "gotowo." Pamiętaj ,że ta otwornica ma straszne luzy i bez prowadzenia w wierzchniej sklejce zrobi Ci otwór o przypadkowej średnicy powodzenia Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Całość - 6 żeberek przykręciłem dodatkowo to listwy 10x50. Ostrożnie wywierciłem otwór prowadzący wiertło. Następnie ręcznie wprowadziłem otwornice w otwór fi 26 pierwszego żebra i dalej poszło już jak po maśle. Mam nadzieję, że druga strona i otwór fi 18(czyli 20 uwzględniając prowadnicę bagnetu) pójdzie równie gładko. Oczywiście otwornica za krótka na przewiercenie całości - piąte żeberko nacięte, szóste nietknięte ale to już nie problem. E D Y T A I po wierceniu. Myślę , że wyszło może nie idealnie ale bardzo dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi