sebka34 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Koledzy mam fajny statek wycieczkowy i chciałbym popływać na wizji. Tzn chciałbym mieć podgląd z kamery oraz stan Aku , nigdy wcześniej się tym nie interesowałem więn nie wiem co i jak z czym proszę o linki co kupić oraz tłumaczyć jak dziecku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Hasła do poszukiwań: link wideo 1.2 GHz (lepszy zasięg) albo 5.8 GHz Wyświetlenie danych - moduł OSD (On-Screen Display), np MinimOSD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Tu wrzucałem o FPV: http://pfmrc.eu/index.php/topic/70218-partom-fpv-partom-fpv-12g-13g-8ch-800mw/ Z niezbędnego minimum jak kolega Maciek napisał będziesz potrzebował: 1. OSD, które może monitorować napięcie pakietu a jednocześnie nałoży tą informację na sygnał wideo. Jeżeli chcesz info o aktualnym zużyciu prądu i ile energii wypompowałeś z pakietu to potrzebny będzie jakiś moduł zasilania i jakiś prosty kontroler z możliwością liczenia zużycia. 2. Kamerkę FPV 3. Nadajnik - tzw TX 4. opcjonalnie do rozglądania sie w kabinie na lewo -prawo jakieś serwo Na lądzie: 1. odbiornik - tzw RX 2. wyświetlacz - pytanie czy chcesz gogle (dają efekt zanurzenia się w to co widzisz, czy telewizorek - takie oglądanko z boku). Większość gogli występuje obecnie w wersji z wbudowanym odbiornikiem. Są też monitorki z wbudowanym odbiornikiem - zazwyczaj 5.8GHz. My zaczynaliśmy z monitorkiem 4.3" do kamerki cofania w samochodzie i do tego jakiś odbiornik:) 3. jak chcesz ruszać kamerką, to albo wydajesz polecenia na nadajniku, albo w przypadku wyboru gogli zmajstrujesz sobie head tracker i wtedy ruszasz głową a kamera patrzy tam gdzie Ty obracasz głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ok dzięki japim Wiem czego szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 A więc udało mi się kupić FOX 800 1,2 Ghz Teraz do tego Potrzebuje mini OSD lecz pytanie to- https://abc-rc.pl/mini-osd-mavlink-v20-minimosd-pixhawk czy to- https://abc-rc.pl/fpv-mini-osd-mavlin-apm-2-6 chciałbym puścić obraz z dwóch kamer raz przód raz tył na przełączniku oraz czujnik prądu jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Jeden i drugi to właściwie to samo - różnią się programem (wsadem) , który odpowiednio interpretuje dane telemetryczne z Pixhawka lub APM. Wszystko jedno który kupisz. Pytanie jakie Ty masz FC? Obydwa programuje się tak samo. Zazwyczaj potrzebny jest USB ASP lub FTDI. Różnić się mogą zestawem kabelków - PIXhawk ma inne a APM inne - ot co. Obydwa OSD mają co najwyżej czujnik napięcia - do łódki powinien wystarczyć, no chyba , że chcesz wiedzieć ile pakietu wypompowałeś. ale to potrzebuje czujnika prądu i musi on być osobno obsłużony (całkuje prąd x napięcie i masz wypompowaną pojemność). Zazwyczaj "obsługuje" go właśnie FC (tutaj Pixhawk lub APM). Zastanów się więc co dokładnie potrzebujesz. I po co Ci to OSD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Przepraszam za moje pytanie ale co to FC chcę popływać na duże odległości i potrzebuje wiedzieć ile wympompowałem z pakietów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Flight controller - płytka sterująca - inaczej autopilot. Problem z tym ze takie układy całujące (zliczajace wypompowana energie) występują obecnie prawie tylko i wylacznie w kontrolerach lotu. Teoretycznie mógłbyś sobie to zaprogramować sam w jakiejś atmedze pytanie tylko czy wolisz wydać 50zl na podstawowy FC z taką funkcja czy 12zl na arduino mini i bawić się samemu.... właściwie to gdybyś miał zacięcie to do tego OSD można by wgrać odpowiedni wsad który by to obsługiwał. Ale nie wiem czy takowe są i czy nie będziesz musiał programować sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 ok dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Ok. Jest takie cos: https://code.google.com/archive/p/rush-osd-development/wikis/Hardware_Mods.wiki Oznacza to że możesz podłączyć bezpośrednio do minimosd miernik natężenia prądu. I minimosd zrobi resztę roboty po wgraniu odpowiedniego softu (przez FTDI). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Hi hi jesteś Wielki dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Podpowiedzcie jak podłączyć kamerę pod ten nadajnik który przewód do czego z odbiornikiem nie mam problemu Coś tam znalazłem w ścięci Czerwony + Czarny GND Żółty wideo Biały audio Zasilanie 5V czy 12vV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Biały przewód z kamery idzie do video in w OSD. Z OSD idziesz z video out na na video in do nadajnika. Wszystko podlaczone do wspólnej masy. Plus podlaczasz zależnie od napięcia zasilania tzn kamera może mieć inne zasilanie a nadajnik inne i trzeba trochę pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Dzięki Przemek dzisiaj będę podłączał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 A więc Fox sprawdzony śle sygnał wideo. Z racji na fakt że sprzęt jest używany jest jakieś z szczególne sprawdzenie czy działa np znaczne odległości lub coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 A więc Fox sprawdzony śle sygnał wideo. Z racji na fakt że sprzęt jest używany jest jakieś z szczególne sprawdzenie czy działa np znaczne odległości lub coś innego. No i fajnie Testy niestety już w terenie - pakujesz kamerę i nadajnik do samochodu i jedziesz A tak na serio to prawdziwe testy robisz w modelu - za każdym razem oddalając się coraz dalej. Zanik obrazu jest stopniowy - im większe zakłócenia tzn, że wygnał słabnie i pora zawracać, bo może się urwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 A tak przy okazji to chcesz pływać na 10 km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Jak się uda czemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi