Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Latam modelami już od jakiegoś czasu. Ten sezon zakończyłem na silnikach żarowych.

Jestem w trakcie budowy kolejnego modelu tylko, że jest to samolot z silnikiem benzynowym. Moje pytanie brzmi, czy latał ktoś z kolegów modelarzy tą tanią apką FlySky i6? Ciągle się zastanawiam jak z zakłóceniami tego mojego radyjka? Zasięg i ilość kanałów wystarczająca na tą chwilę. Przymierzam się do kupna czegoś używanego markowego na przyszły sezon.

Pozdrawiam!

Opublikowano

To, że jest chińska to chyba nie problem.

Robert z tym zasięgiem to trochę przesadziłeś. Prawdziwy zasięg to ok 800m w powietrzu a na wodzie ok 400m.

Można go zwiększyć zmieniając mocowanie anten i same anteny tak jak w T6.

Jeżeli chodzi o zakłucanie to nic nie można pod tym względem jej zarzucić, bez problemu chodzi na rybniku :)

6 kanałów jest wystarczająca do większości zastosowań. Same oprogramowanie jest bardzo słabe ale jak już pisałem wystarczające do podstawowego latania. Posiada podstawowe miksery i możliwośc przyporzątkowania kanałów do przełączników.

Opublikowano

Właśnie jest nowa wersja odbiornika. Posiada podobno większy zasięg, możliwość podpinania czujnikow. Jak na moją pierwszą aparaturę menu jest ok. Latwa w obsłudze. Chcodzi tylko o zakłócenia, czy jest podatna. Musi wytrwać dopóki fundusze sie nie zwiększą.

Opublikowano

Ja bym zrobił taką listę

1. Flysky T6 - brak telemetrii lepszy zasięg niż I6

2. Flysky I6 - podstawowa telemetria słaby zasięg.

3. Flysky I6X to samo co I6 ale tylko z oprogramowaniem na 10 kanałów i to tylko po sbus

4. TURNIGY TH9 - tanie 9 kanałów ale nie wszystkie odbiorniki mają FS.

5. Taranis Q7 - 16 kanałów po sbus

6. Turnigy 9xr pro - bez modułów nadawczych dla bardziej obeznanych.

To taka moja propozycja dla początkujących.

Opublikowano

To, że jest chińska to chyba nie problem.

Robert z tym zasięgiem to trochę przesadziłeś. Prawdziwy zasięg to ok 800m w powietrzu a na wodzie ok 400m.

Można go zwiększyć zmieniając mocowanie anten i same anteny tak jak w T6.

Jeżeli chodzi o zakłucanie to nic nie można pod tym względem jej zarzucić, bez problemu chodzi na rybniku :)

6 kanałów jest wystarczająca do większości zastosowań. Same oprogramowanie jest bardzo słabe ale jak już pisałem wystarczające do podstawowego latania. Posiada podstawowe miksery i możliwośc przyporzątkowania kanałów do przełączników.

Zasieg według instrukcji  A Robert wcale nie przesadził  :D

Opublikowano

A widzieliście jak pracują z benzynami? Tzn z ich zapłonami? Testowałem na ziemi, żadnych zakłóceń. Serwa nie świrują.

Znam osobę, która ma kosiarkę diy rc. Sterowanie wlasnie flysky i6.Silnik na zapłonie z cewka i kołem magnesowym, czyli standard dla tych sprzętow. Nic się nie dzieje.

Tak tak wiem, wkraczam w dość zaawansowane modele. Mam świadomość, że trzeba tą apke zmienić. ;)

Opublikowano

I jeszcze jest jeden węgierski test.

Ale oczywiście wszystko zależy od warunków, jak jest miejsce pełne zakłóceń od wi-fi np to i 300 metrów będzie.

Opublikowano

Widocznie wszystkie radyjka jakie kupiłem były uszkodzone bo zadne z kilkudziesięciu nie miało takiego zasięgu:)

Na yutubie widziałem też filmiki z testu zasięgu wifi na 35 km. Czy oznacza to że wifi ma 35 km zasięgu?

Wędkarze używają takich aparatur do swoich łódek zanętowych i żadna nie ma zasięgu wiekszego niż 400m. Samo ułożenie anten w nadajniku nie pozwala na pełne wykorzystanie możliwości radia.

Opublikowano

Jak trzymasz radio przed sobą to obydwie anteny są w poziomie co skutecznie ogranicza zasięg. Jedna z nich powinna być pionowo bo tak wychodzi największy zasięg z charakterystyki anteny.

W instrukcji jest podana moc a nie znalazłem nigdzie informacji o zasięgu.

Na 100mWatach można zrobić zasięgi nawet po 5km ale nie na takich antenach a w szczególności na takich jakie są w odbiorniku.

Opublikowano

Mylisz się co do pionowego ustawienia anteny.

Zadeklarowanego zasięgu również nie znajdziesz w instrukcjach innych marek, co najwyżej informacja, że zasięg może być rożny w zależności od otoczenia i wielu czynników i trzeba zrobić test.

Podany jawnie zasięg byłby wykorzystywany w razie kraksy modelu i żądaniach zwrotu kosztów itp.

Opublikowano

Co do zasięgu to odniosłem się do wypowiedzi Franciszka.

A jeżeli chodzi o anteny to zobacz charakterystyki promieniiowania dipola półfalowego i wszystko bedzie jasne.

Opublikowano

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Zasięg u mnie nie wykorzystywany. Fpv jest mi kompletnie obce. Lubię patrzeć na model;) latam zazwyczaj wzdłuż lotniska.

Ale pewnie nie jeden użytkownik "i6" zainteresuje się dodatkowymi informacjami na temat zasięgu.

Opublikowano

Właśnie o tym sławnym pączku z dziurką piszę.

W przypadku jednej anteny lepiej ją położyć poziomo dla najlepszego zasięgu.

W przypadku dwóch anten ustawionych o 90st względem siebie znika martwe pole. Nie ma znaczenia czy one są ustawione pionowo względem ziemi czy nie.

Opublikowano

Robert specjalnie dla ciebie zrobiłem dzisiaj test położenia anten w I6.

Warunki:

Odbiornik FS-ia6 ustawiony na zewnątrz domu na wysokości ok 5 m.

Jedna antenka poziomo druga pionowo.

Pojechałem w swoje ulubione miejsce do testowania zasięgów.

Wyniki widać na filmie.

Opublikowano

W pionie jest link, w poziomie brak. Jaka odległość?

Chyba trzeba będzie przerobić jedną antenę na zewnętrzną łamaną.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.