kaszalu Opublikowano 21 Października 2018 Opublikowano 21 Października 2018 Oba bardzo dobrze spełniają swoje funkcje w pracach modelarskich, ale Twój ma sztywniejszy korpus - typowo frezarska konstrukcja ! Moja to wiertarko - frezarka. Ale drobnym wiórkiem i małym posuwem daje radę !! Zaletą jest obrotowa głowica z podziałką kątową, co pozwala wiercić i frezować pod różnymi kątami !
JADAR62 Opublikowano 22 Października 2018 Autor Opublikowano 22 Października 2018 Ciekawa podstawa ściągnięta z netu:
kaszalu Opublikowano 22 Października 2018 Opublikowano 22 Października 2018 To pewnie była inspiracja - suchy dok ! Ciekawie !
JADAR62 Opublikowano 22 Października 2018 Autor Opublikowano 22 Października 2018 Właśnie taką podstawę miałem zamiar zrobić, ale boczne podtrzymania spowodowały, że zrezygnowałem z planu i mam to co mam. Maskownice pomalowane w myśl zasady lewe czerwone, prawe zielone, silnik niebieski i dym szary: i przymiarka na nadajniku: w polu centralnym miejsce na główny piktogram. Ostatecznie zaprogramowałem: kanał 3 dolny - 8 dźwięków muzycznych kanał 1 górny - 6 dźwięków modelu + dźwięk muzyczny kanał 3 górny - 1 dźwięk silnika w różnych prędkościach obrotowych kanał 4 górny - 8 dźwięków modelu Zaprogramowałem też możliwość przerwania dźwięku muzycznego w dowolnej chwili odtwarzania. Fajny ten modulator :D
JADAR62 Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Opublikowano 2 Listopada 2018 W końcu prace zostały wznowione. Trzeba zacząć od nowa, z tym, że wykorzystam elementy z odzysku. Znacznie skrócie to odbudowę.
JADAR62 Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Opublikowano 2 Listopada 2018 i pierwsza warstwa szpachli - pomału odzyskuje pierwotny kształt
JADAR62 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Opublikowano 3 Listopada 2018 po przeszlifowaniu... i przyklejeniu górnej części nadburcia... woda nie jest tak poręczna jak mleko
JADAR62 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Opublikowano 3 Listopada 2018 W drugiej minucie i 20 s na filmie jest pokazane działanie serwa za pomocą przełącznika ON-ON serwo zajmuje kolejno skrajne położenia w zależności od pozycji przełącznika. Ja potrzebuję zrealizować taką samą funkcję, ale zamiast przełącznika ON-ON na nadajniku mam do wykorzystania (jako jedyną wolną) manetkę proporcjonalną. Jak tego dokonać?
JADAR62 Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Opublikowano 6 Listopada 2018 W domu powiedzieli, że deskę do surfowania robię :D .
JADAR62 Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Opublikowano 8 Listopada 2018 ... nadburcie ciąg dalszy...
JADAR62 Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Opublikowano 8 Listopada 2018 Doposażyłem skrzynię redukcyjną w drugi bieg (wolny). Nie dlatego, że jest potrzebny, tylko dlatego, że mam taką możliwość. A może nawet się przyda podczas długotrwałego holowania :D . Przełączanie będzie oczywiście zdalne za pomocą serwa Traxxas 2065. Stąd moje wcześniejsze pytanie o adaptację manetki proporcjonalnej do tego celu. Ostatecznie zrobię to przełącznikiem ON-OFF-ON, a manetkę proporcjonalną wykorzystam do załączania radaru poprzez moduł OPTO SP 06. Nie testowałem jeszcze, ale mam nadzieję, że będzie możliwe wykonanie takiej funkcji.
JADAR62 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Opublikowano 9 Listopada 2018 przygotowanie do woskowania .... folię niebieską musiałem zdjąć, gdyż weszła w reakcję z woskiem. woskowanie.... 5-6 warstw z polerowaniem przed laminowaniem wykonam próbkę
J-23 Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 możesz bardziej szczegółowo opisywać co robisz i dlaczego ? bo czasem się zastanawiam i nie wiem o co chodzi ? to jest forma nadburcia, a wosk dałeś żeby odkleić później laminat ? czy to całe nadburcie zalaminujesz i już tak zostanie z tą pianką w środku ?
JADAR62 Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Opublikowano 10 Listopada 2018 Obraz mówi więcej niż 1000 słów. Cierpliwości, a następne zdjęcia wszystko wyjaśnią. To jest tylko forma do nadburcia. Po laminowaniu, nadmiar zostanie obcięty, a to co jest na zdjęciach będzie bezużyteczne. Poprzednim razem laminat się nie odseparował od formy.
JADAR62 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Opublikowano 11 Listopada 2018 Epidian 53 i utwardzacz Z1. Tkanina 200 g/m2 dla usztywnienia i 110 na wyoblenia pierwsza warstwa na miejscu... aż się prosi, aby to zrobić próżniowo.
J-23 Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 a mógłbyś filmik nagrać , jak te warstwy układasz ? i jak proces przebiega ? czy nie wystarczy sama żywica epidian ? i po co ten żelkot to jakaś farba jest ?
Rekomendowane odpowiedzi