J-23 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 film się nie liczy, bo nie było dymu z komina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Prawo do "zaliczania" filmów mają tylko ci, którzy puścili własny - J-23, CZEKAMY NAJPIERW NA TWÓJ WŁASNY DYM Z KOMINA MODELU ! ?⏰ Edytowane 11 Czerwca 2020 przez kaszalu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Witam wszystkich śledzących wątek po długiej przerwie. Była mi ona potrzebna, aby nabrać ponownie weny do budowy. Z musu cała zabawa traci sens i staje się pracą. A tej mam aż nadmiar. Szkoda tylko, że w międzyczasie COVID mnie trafił i to całkiem mocno. Nie ma żartów, to straszne paskudztwo. Ale wracając do modelu. Przyszedł długo odkładany czas na montaż elektroniki i ich połączeń. Oj już widzę, że to jest wyzwanie. Sam jestem ciekawy, czy da się to wszystko podłączyć i zamknąć nadbudówką. Na miejscu pierwsza płytka z regulatorami TURNIGY jednokierunkowe 5 sztuk. W nich ustawiłem tylko zworki dla baterii Li-Po.... Dołożona płytka z regulatorami VIPER MARINE dwukierunkowe 5 sztuk. Te już trzeba było programować, aby manetki działały we właściwe strony.... Po ułożeniu dwóch płytek podłączyłem wszystko, aby sprawdzić czy działa jak powinno. Zrobiło się już gęsto, a gdzie jeszcze do końca.... Dwa odbiorniki 14 kanałowe..... Próby działania odbiorników nie były tak proste jakby się mogło wydawać. A to wpięte w zły kanał, a to pomylona polaryzacja, a to jednak trzeba zmienić na inny kanał. Zawsze coś. Zajęły mi kilka wieczorów. Na szczęście połączenia elektryczne są pewne i chociaż z tym nie było problemów. Każdy kanał musi być sprawdzony przed montażem kolejnych płytek, bo, aby się dostać do poprzednich to, rozbierania jest bardzo dużo. Dołożone kolejne dwie płytki. Z przekaźnikami (czy jak to się nazywa) CARSON 6x4 wyjścia i 1x2 wyjścia, oraz płytka z kostkami połączeniowymi. i z innej perspektywy.... Dołożone ostatnie dwie płytki. Z regulatorem do grzałki modułem dźwięku oraz płytka z włącznikiem głównym, termometrem i wskaźnikiem napięcia baterii do urządzeń innych niż silnik napędu głównego. Widok całości po zamontowaniu wstępnym wewnątrz kadłuba.... Ostatecznie z jednej płytki z kostkami połączeniowymi zrezygnowałem. Wykorzystam istniejące. Inaczej by się dublowały. Teraz kolej, aby to ze sobą połączyć. Równolegle robię schematy z oznaczeniami kabli, bo pogubić się łatwo, a za jakiś czas to i z głowy wyleci. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Mozolne podłączanie kabelków. Pracy dużo, efekty na zdjęciach znikome. Ale mimo tego postanowiłem się z Wami podzielić postępem prac. W trakcie finalnej aranżacji elementów elektrycznych zmieniłem układ płytek. Obniżyłem je i przez to wygospodarowałem więcej przestrzeni ponad nimi. Będzie niezbędne dla zwoju kabla łączącego nadbudówkę z kadłubem. Poniżej kilka zdjęć z finalnego montażu. Pozostało podłączenie przewodów do odbiorników i próby dla tej części. Póki co po załączeniu napięcia dla części obwodów nic nie wybuchło. Przedział wind kotwicznych odseparowałem ścianą ażurową, aby był bezpośredni wgląd w łańcuchy. Jednocześnie osłona zabezpiecza wciągarki przed kablami. I to samo w widoku w stronę rufy.... .. i z poziomu pokładu. Odbiorniki będą wsunięte pod pokład w stronę burt. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Całe centrum "zarządzania światem" !! ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 To prawda. Dużo tego. A to ta łatwiejsza część. Aż się boję podchodzić do nadbudówki. Chwila ta jednak zbliża się nieubłaganie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Podłączyłem wszystkie kabelki do odbiorników. Najpierw prawa burta. Na nadajniku będzie to ten górny panel sterujący.... odbiornik schowany pod pokładem...... i obydwa odbiorniki ze wszystkimi kanałami podłączonymi..... Wszystkie elementy kadłuba na miejscu..... Następny etap to podłączenie baterii i próby z nadajnikiem. Nawet nie chcę myśleć jak coś nie zadziała. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Darek - podstawa to pozytywne myślenie - będzie wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 ?...?....???????? Fazy realizacji projektu ...Powodzenia ! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Próby urządzeń zamontowanych w kadłubie zakończyły się pomyslnie. Przyszła pora na nadbudówkę. Tu jest bardziej skomplikowanie. Zdjęcie z podłączania obwodów w nadbudówce. Ze środka gwiaździście rozłożyłem przewody lampek masztowych. I po podłączeniu wszystkich obwodów. Teraz tylko wyprowadzenie kabelków na wspólną platformę przyłączeniową.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 O MATKO .... ?.sterowanie jak do reaktora atomowego - Pomyśl o licencji dla ministerstwa energetyki !!! ?? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Same tylko przewody robią za balast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Dolny panel z kostkami w trakcie przymiarki.... oraz górny panel.... Na ten moment prace zostają wstrzymane z powodu braku materiałów. Dostawa z Chin jednak trwa długo. Planowanie zawiodło z powodu zmian w koncepcji. Ale lepiej zrobić dobrze niż szybko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Pomysłów było kilka, jak połączyć nadbudówkę z kadłubem. W końcu padło na 50 żyłowy kabel do transmisji danych. O dziwo paczka dotarła dużo przed czasem. Kabel jest wystarczająco elastyczny i dobrze powinien się układać przy nakładaniu nadbudówki na kadłub. Wtyczka jest pewna i łatwo rozłączna. Kabelki są tylko trochę cienkie. Na szczęście zasilają bardzo małe odbiory, więc wystarczą. Teraz przetnę kabel i trzeba będzie wszystkie końcówki zarobić, sparować i oznaczyć numeratorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Nadajnik otrzymał kalkomanie i tym samym został zakończony. Piktogramy są wystarczająco czytelne po jednorazowym zapoznaniu. Bez nich trudno byłoby sterować. Ma 28 kanałów i obsługuje zdalnie 70 funkcji w modelu. Przy czym ruch silników w dwie strony liczona jest jako jedna funkcja. Manetki ustawione są w pozycji wyjściowej. Zasięg 400 metrów minimum w przestrzeni otwartej. Dalej nie sprawdzałem. Nadajnik mocowany jest na ramionach i w pasie za pomocą szelek. Szerzej o budowie nadajnika we wcześniejszej relacji na stronie 3 i 4. 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Użyłem takiego zestawu do zarobienia końcówek bardzo cienkich kabelków. Nawet po zalutowaniu wydawały się delikatne. ... i wszystkie kable zarobione, oznakowane i gotowe do podłączenia. 44 kabelki połączą nadbudówkę z kadłubem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Gotowy panel z kamerą... gotowy panel z kostkami.... w trakcie podłączania.... Mało widowiskowy moment żmudnej czynności. 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Podłączenia na dolnej płytce ukończone.... i po zamknięciu górną płytką.... Wszystkie kable są połączone do płytek od rufy. Dzięki temu można mieć łatwo do wszystkiego wgląd po odkręceniu śrubek. Czas na testy. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Wszystkie obwody sprawdzone i działają. Nie obyło się bez kilku błędów. Kabel zasilający to silnika radaru odpadł i musiałem go przylutować oraz dwie wtyczki przedłużaczy serwa nie były właściwie dociśnięte. Dobrze, że do ważnych elementów jest dostęp. Na zdjęciu tylko część jest zapalona, gdyż podłączałem na krótko i tyle obwodów jednocześnie udało się zasilić. 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Bardzo, a bardzo ładnie. Wieczorem jak wszystko podłączysz, będzie wspaniałe wyglądać, nic tylko naśladować ? Dobrze, że jest tak bogata informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi