J-23 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 film się nie liczy, bo nie było dymu z komina
kaszalu Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Prawo do "zaliczania" filmów mają tylko ci, którzy puścili własny - J-23, CZEKAMY NAJPIERW NA TWÓJ WŁASNY DYM Z KOMINA MODELU ! ?⏰ Edytowane 11 Czerwca 2020 przez kaszalu 1
JADAR62 Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Opublikowano 12 Lutego 2021 Witam wszystkich śledzących wątek po długiej przerwie. Była mi ona potrzebna, aby nabrać ponownie weny do budowy. Z musu cała zabawa traci sens i staje się pracą. A tej mam aż nadmiar. Szkoda tylko, że w międzyczasie COVID mnie trafił i to całkiem mocno. Nie ma żartów, to straszne paskudztwo. Ale wracając do modelu. Przyszedł długo odkładany czas na montaż elektroniki i ich połączeń. Oj już widzę, że to jest wyzwanie. Sam jestem ciekawy, czy da się to wszystko podłączyć i zamknąć nadbudówką. Na miejscu pierwsza płytka z regulatorami TURNIGY jednokierunkowe 5 sztuk. W nich ustawiłem tylko zworki dla baterii Li-Po.... Dołożona płytka z regulatorami VIPER MARINE dwukierunkowe 5 sztuk. Te już trzeba było programować, aby manetki działały we właściwe strony.... Po ułożeniu dwóch płytek podłączyłem wszystko, aby sprawdzić czy działa jak powinno. Zrobiło się już gęsto, a gdzie jeszcze do końca.... Dwa odbiorniki 14 kanałowe..... Próby działania odbiorników nie były tak proste jakby się mogło wydawać. A to wpięte w zły kanał, a to pomylona polaryzacja, a to jednak trzeba zmienić na inny kanał. Zawsze coś. Zajęły mi kilka wieczorów. Na szczęście połączenia elektryczne są pewne i chociaż z tym nie było problemów. Każdy kanał musi być sprawdzony przed montażem kolejnych płytek, bo, aby się dostać do poprzednich to, rozbierania jest bardzo dużo. Dołożone kolejne dwie płytki. Z przekaźnikami (czy jak to się nazywa) CARSON 6x4 wyjścia i 1x2 wyjścia, oraz płytka z kostkami połączeniowymi. i z innej perspektywy.... Dołożone ostatnie dwie płytki. Z regulatorem do grzałki modułem dźwięku oraz płytka z włącznikiem głównym, termometrem i wskaźnikiem napięcia baterii do urządzeń innych niż silnik napędu głównego. Widok całości po zamontowaniu wstępnym wewnątrz kadłuba.... Ostatecznie z jednej płytki z kostkami połączeniowymi zrezygnowałem. Wykorzystam istniejące. Inaczej by się dublowały. Teraz kolej, aby to ze sobą połączyć. Równolegle robię schematy z oznaczeniami kabli, bo pogubić się łatwo, a za jakiś czas to i z głowy wyleci. 4
JADAR62 Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Opublikowano 16 Lutego 2021 Mozolne podłączanie kabelków. Pracy dużo, efekty na zdjęciach znikome. Ale mimo tego postanowiłem się z Wami podzielić postępem prac. W trakcie finalnej aranżacji elementów elektrycznych zmieniłem układ płytek. Obniżyłem je i przez to wygospodarowałem więcej przestrzeni ponad nimi. Będzie niezbędne dla zwoju kabla łączącego nadbudówkę z kadłubem. Poniżej kilka zdjęć z finalnego montażu. Pozostało podłączenie przewodów do odbiorników i próby dla tej części. Póki co po załączeniu napięcia dla części obwodów nic nie wybuchło. Przedział wind kotwicznych odseparowałem ścianą ażurową, aby był bezpośredni wgląd w łańcuchy. Jednocześnie osłona zabezpiecza wciągarki przed kablami. I to samo w widoku w stronę rufy.... .. i z poziomu pokładu. Odbiorniki będą wsunięte pod pokład w stronę burt. 3
kaszalu Opublikowano 16 Lutego 2021 Opublikowano 16 Lutego 2021 Całe centrum "zarządzania światem" !! ??
JADAR62 Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Opublikowano 17 Lutego 2021 To prawda. Dużo tego. A to ta łatwiejsza część. Aż się boję podchodzić do nadbudówki. Chwila ta jednak zbliża się nieubłaganie. 2
JADAR62 Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Opublikowano 17 Lutego 2021 Podłączyłem wszystkie kabelki do odbiorników. Najpierw prawa burta. Na nadajniku będzie to ten górny panel sterujący.... odbiornik schowany pod pokładem...... i obydwa odbiorniki ze wszystkimi kanałami podłączonymi..... Wszystkie elementy kadłuba na miejscu..... Następny etap to podłączenie baterii i próby z nadajnikiem. Nawet nie chcę myśleć jak coś nie zadziała. 3
Senior Opublikowano 18 Lutego 2021 Opublikowano 18 Lutego 2021 Darek - podstawa to pozytywne myślenie - będzie wszystko OK.
kaszalu Opublikowano 18 Lutego 2021 Opublikowano 18 Lutego 2021 ?...?....???????? Fazy realizacji projektu ...Powodzenia ! 2
JADAR62 Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Opublikowano 28 Lutego 2021 Próby urządzeń zamontowanych w kadłubie zakończyły się pomyslnie. Przyszła pora na nadbudówkę. Tu jest bardziej skomplikowanie. Zdjęcie z podłączania obwodów w nadbudówce. Ze środka gwiaździście rozłożyłem przewody lampek masztowych. I po podłączeniu wszystkich obwodów. Teraz tylko wyprowadzenie kabelków na wspólną platformę przyłączeniową.... 1
kaszalu Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 O MATKO .... ?.sterowanie jak do reaktora atomowego - Pomyśl o licencji dla ministerstwa energetyki !!! ?? ?
JADAR62 Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Dolny panel z kostkami w trakcie przymiarki.... oraz górny panel.... Na ten moment prace zostają wstrzymane z powodu braku materiałów. Dostawa z Chin jednak trwa długo. Planowanie zawiodło z powodu zmian w koncepcji. Ale lepiej zrobić dobrze niż szybko. 1
JADAR62 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Opublikowano 8 Marca 2021 Pomysłów było kilka, jak połączyć nadbudówkę z kadłubem. W końcu padło na 50 żyłowy kabel do transmisji danych. O dziwo paczka dotarła dużo przed czasem. Kabel jest wystarczająco elastyczny i dobrze powinien się układać przy nakładaniu nadbudówki na kadłub. Wtyczka jest pewna i łatwo rozłączna. Kabelki są tylko trochę cienkie. Na szczęście zasilają bardzo małe odbiory, więc wystarczą. Teraz przetnę kabel i trzeba będzie wszystkie końcówki zarobić, sparować i oznaczyć numeratorami.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Marca 2021 Nadajnik otrzymał kalkomanie i tym samym został zakończony. Piktogramy są wystarczająco czytelne po jednorazowym zapoznaniu. Bez nich trudno byłoby sterować. Ma 28 kanałów i obsługuje zdalnie 70 funkcji w modelu. Przy czym ruch silników w dwie strony liczona jest jako jedna funkcja. Manetki ustawione są w pozycji wyjściowej. Zasięg 400 metrów minimum w przestrzeni otwartej. Dalej nie sprawdzałem. Nadajnik mocowany jest na ramionach i w pasie za pomocą szelek. Szerzej o budowie nadajnika we wcześniejszej relacji na stronie 3 i 4. 4 2
JADAR62 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Opublikowano 21 Marca 2021 Użyłem takiego zestawu do zarobienia końcówek bardzo cienkich kabelków. Nawet po zalutowaniu wydawały się delikatne. ... i wszystkie kable zarobione, oznakowane i gotowe do podłączenia. 44 kabelki połączą nadbudówkę z kadłubem. 3
JADAR62 Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Opublikowano 22 Marca 2021 Gotowy panel z kamerą... gotowy panel z kostkami.... w trakcie podłączania.... Mało widowiskowy moment żmudnej czynności. 2 2
JADAR62 Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Opublikowano 23 Marca 2021 Podłączenia na dolnej płytce ukończone.... i po zamknięciu górną płytką.... Wszystkie kable są połączone do płytek od rufy. Dzięki temu można mieć łatwo do wszystkiego wgląd po odkręceniu śrubek. Czas na testy. 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 24 Marca 2021 Wszystkie obwody sprawdzone i działają. Nie obyło się bez kilku błędów. Kabel zasilający to silnika radaru odpadł i musiałem go przylutować oraz dwie wtyczki przedłużaczy serwa nie były właściwie dociśnięte. Dobrze, że do ważnych elementów jest dostęp. Na zdjęciu tylko część jest zapalona, gdyż podłączałem na krótko i tyle obwodów jednocześnie udało się zasilić. 4 2
pawel4090 Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Bardzo, a bardzo ładnie. Wieczorem jak wszystko podłączysz, będzie wspaniałe wyglądać, nic tylko naśladować ? Dobrze, że jest tak bogata informacja.
Rekomendowane odpowiedzi