JADAR62 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Na wyposażeniu ma taki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Wyciąłem z kadłuba wszystko co było niezbędne i waga zmniejszyła się do 4,2 kg. Teraz będzie już tylko przybywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Podczas, gdy na kadłubie utwardza się kolejna warstwa żywicy epoksydowej, wykorzystałem czas na składanie reflektorów. Niestety, jeden odbłyśnik zeszlifowałem za mocno i jutro muszę pojechać do sklepu po kolejną latarkę . Dobrze, że cena to tylko 3,5 euro. Pozostaje jeszcze wykonać mechanizm obrotu, który póki co jest tylko na papierze. Kąt obrotu planuję na 270-330°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanX Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 ten reflektor bym od razu do orczyka serwa przymocował pomijając pasek, raczej dużej siły tam nie będzie ale mam pytanie do tej żywicy, bo mam kadłub z pianki xps - czy nie rozpuści mi tej pianki podczas nakładania ? xps - to taka pianka/podkład pod panele podłogowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Aparaturę mam najprostszą z możliwych bez możliwości regulacji zakresu obrotu serwa, a jeżeli już to tylko w bardzo małym zakresie. Samo serwo jakie mam nie wykonuje obrotu 360°, a nawet jeżeli to orczykiem takiego ruchu nie wykonam - max to 160°. Tu nie chodzi o siły tylko o funkcję, aby serwo wykonało. Pasek i rolki zębate pozwoli wykonać założenia. Co to żywicy epoksy to nie wchodzi ona w reakcję z tworzywami. Najprościej aby to sprawdzić to kup butelkę rozpuszczalnika epoksy i zrób test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanX Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 serwo można zmodyfikować do obrotu 360* na YT są filmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Nawet jeżeli, to i tak za pomocą orczyka, bez wzmocnienia nie zrobisz obrotu 360°. Po nałożeniu laminatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanX Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 z tym serwem, to tak jak na foto myślałem żeby zrobić czyli u dołu tych widełek dolutować drugie widełki i wsadzić w orczyk serwa sory za moje zdolności graficzne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 W ten sposób da radę. Nawet bez widełek wystarczy połączyć wałem oś reflektora z osią serwa. Tyle, że takie rozwiązanie będzie kolidowało z innymi elementami, które już zaplanowalem. Ale dzięki za zainteresowanie :) Dochodzi jeszcze podłączenie zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Zamiast paska i kółek daj zwykły popychacz. Najprostszy z pręta fi 1,0 - 1,5. Końce wygnij w schodki i jeden koniec wsuń w duży orczyk na serwie a drugi koniec w mały orczyk na osi reflektora. W ten sposób zwiększy się kąt ruchu reflektora. Można dać kupne snapy i bowden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Kadłub pokryty szpachlą schnie a szperacze się same nie zrobią na tym etapie ich budowę zakończę. Ciąg dalszy, gdy już będzie montaż na miejsce docelowe. Przede mną finałowe szlifowanie kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Budowa modelu bardziej wciąga niż narkotyki. Sprzęgło kabestanu ze wkręconymi śrubkami mocującymi na wale oraz i dołożyłem podstawy szperaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Z ogranicznikiem, aby reflektor nie opadł i z kołem napędowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Od paska będzie cały czas nacisk na osie, który musi mieć jakiś naciąg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Słuszna uwaga. Ze względu na zastosowanie paska zębatego nacisk na osie będzie bardzo mały, a sam napęd szperacza nie będzie tego wymagał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanX Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 jeszcze mam pytanie co do tej szpachli, to taka samochodowa może być, czy jakaś specjalna ? i czy kolejność zastosowania jest dobra, bo ja bym najpierw wyszpachlował kadłub, później wyrównał, a na końcu go zalaminował i pomalował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Uzywam szpachli epoksydowej BOSMAN1. Co do kolejnosci - to faktycznie jak sie robi kadlub w formie to nie trzeba nic szlifowac i jest ladny i gladki po wylozeniu zywica. Ale ja niestety mam kadlub listewkowy, ktory pokrywam laminatem. I wtedy laminat nie polozy sie rowno, ani nie wyjdzie gladki. Szlifowanie laminatu jest trudne, bo jest on twardy, stad, aby zaoszczedzic sobie pracy przed szlifowaniem wypelnilem nierownosci szpachla. Proces szlifowania i szpachlowania bede musial teraz powtorzyc kilka razy, az do uzyskania wymaganej gladkosci. A jak wyjdzie sie okaze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 W końcu doszły orczyki i od razu przymiarka do steru: Mam nadzieję, że serwo Traxxas 2075 podoła zadaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Położenie szpachli na żywicę mocno skróciło czas szlifowania. Po położeniu podkładu wyszło całkiem nieźle. Efekt oceńcie sami. Teraz kolej na osadzenie pochwy steru, wału śrubowego, stępek przechyłowych oraz wycięcie wnęk na kotwice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanX Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 mmm...miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi