miqul Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Szybkie pytanie.Czy lata ktoś jeszcze na FM? (tak chodzi o 35MHz)
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Niemal wszystkie aparatury 35Mhz to aparatury FM-owe. A PPM, QPCM, PCM,G3 to rodzaje szyfrowania/kodowania informacji przesyłanych do odbiornika. Jeżeli już niedobitki to tacy co latają w AM-ie.
Tomasz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Przeczytaj ten wątek http://pfmrc.eu/index.php/topic/72052-czy-latacie-jeszcze-na-35-mhz/
miqul Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2018 Przeczytaj ten wątek http://pfmrc.eu/index.php/topic/72052-czy-latacie-jeszcze-na-35-mhz/ Dzięki i przepraszam za dubla.
romsonic Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Tak .Latam na FM PPM i QPCM ,mimo że posiadam i korzystam też z 2,4 GHz Multiplex M Link. A dlatego że w niektórych okolicznościach 35 MHz jest lepsze i pewniejsze. A dlaczego ,,,modelarzu" szybko zapytowywujesz o takich 35 MHz-towych lataczy?
miqul Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2018 Bo mam i zastanawiam się czy kupić pakiet do zasilenia 35 i wznowić na niej latanie czy kupić te 2.4 jeśli są lepsze.
romsonic Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 A jaką masz aparaturkę i odbiorniczki? Niemal wszystkie aparatury 35Mhz to aparatury FM-owe. A PPM, QPCM, PCM,G3 to rodzaje szyfrowania/kodowania informacji przesyłanych do odbiornika. Jeżeli już niedobitki to tacy co latają w AM-ie. Mylisz się co do ,,niedobitków" [ilości i AM---ów ,} Sławku. Niemało kolegów korzysta nadal z FM ,aczkolwiek niezrzeszonych i nieszpanujących gadźetami.
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Nie, nie mylę się, może niezbyt jasno wyartykułowałem swoją myśl. Napisałem że generalnie wszystkie (35Mhz) aparatury to aparatury FM a niedobitkami mogą być ludzie korzystający z 27 lub 35MHz AM. Bardzo dużo osób błędnie myśli że 35MHz FM to przeżytek. To pasmo to nie żelastwo które zardzewieje.Ze względów propagacyjnych jest znacznie lepsze niż 2,4Ghz. A modulacja FM miała, ma i będzie jeszcze długo mieć miejsce w radiokomunikacji profesjonalnej i amatorskiej zarówno cyfrowej jak i analogowej. Aparatury 35 FM jeszcze długo nie wymrą. Niestety, ja do swojej 12FG nie mogę kupić modułu 35 MZ-FM bo już dawno bym to zrobił. Autor tematu źle go zatytułował. Bardziej by pasował tytuł "Czy ktoś jeszcze korzysta z aparatur 35Mhz FM"
romsonic Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Przepraszam Sławku za brak czytania ze zrozumieniem stając w obronie w obronie FM 35.
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Eee tam. Nie przepraszaj "Ni ma za co". Też stoję po stronie 35
Swift Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Niestety, ja do swojej 12FG nie mogę kupić modułu 35 MZ-FM bo już dawno bym to zrobił. Czy o ten moduł chodzi, bo tu jeszcze mają: https://www.robotbirds.co.uk/default/futaba-35mhz-mz-fm-synthesized-rf-module.html
Rekomendowane odpowiedzi