enter1978 Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Ładnie idzie . I na dzień dobry widać różnicę w wadze, bez żadnych swoich udziwnień , po prostu Łukasz skleił kadłub z wycinanki, i ja skleiłem ten sam kadłub z tej samej wycinanki. Łukasza waży 850g a mój ważył w identycznym stanie 910g, (na 3 stronie mojego tematu jest zdjęcie wagi kadłuba) całą robotę robi klej, Łukasz ma nie istniejące spoiny a u mnie naładowane jest kleju do oporu. Łukasza model sie ładnie wyważy a ja muszę teraz kombinować . Ale wyciągnąłem wnioski z mojej pierwszej budowy i drugi model tego Mx-a robię z głową, i od razu widać efekty, wypływający klej prawie nie istnieje, ze spoin jestem bardzo zadowolony , i teraz waga kadłub waży 1100g ale mam kompletny statecznik pionowy wklejony na stałe w ogon, mam garba i kabinę (bez oszklenia) i to wszystko waży 1100g, więc myślę że ten model wyważy się bezstresowo . Ale ogólnie modelu nie robię, sporadycznie w wolnym czasie cos tam skleję , i niestety dziś chciałem coś tam zrobić a tu nic z tego. Wstyd się przyznać ale zamotałem się i utknąłem. Mam zrobione już stateczniki poziome , ale poszycie jest tylko z jednej strony bo nie maja wzmocnień , i chciałem je dzis zamknąć a tu zonk pustka w głowie i nie pamiętam jak to było robione. Zdjęć tego nie ma ani w moim temacie ani w zdjęciach które mi nie wyszły i ich nie publikowałem, w zdjęciach od Krzysztofa tez tego nie widzę. Więc proszę o przypomnienie bo jest to istotna sprawa i łatwo się z tymi kółeczkami pogubić. 1.W ogonie od środka kadłuba w miejscu kieszeni w którą wchodzi rurka węglowa idą dwa wzmocnienia z miękkiej sklejki. 2. W stateczniku poziomym idą na kieszeni przy pierwszym żeberku jedno kółeczko z miękkiej sklejki i na 3 żeberku jedno z miękkiej sklejki ale z mała dziurką , zapobiega wysuwaniu się rurki węglowej. 3. Czy w stateczniku poziomym w miejscu rurki stabilizującej żeberka są wzmacniane? czy rurka jest wklejona w same żeberka i tyle? tego nie pamiętam. 4.Kółeczka z miękkiej sklejki ale takie ścięte z boku, idą w kabinkę tam gdzie sa wklejone rurki ustalające i trzymające kabinkę z przodu w kadłubie. 5. Kółeczka z twardej sklejki 4 szt , sa sklejane po dwa do kupy i wklejane w kadłub w miejscu gdzie wchodzi rurka stabilizująca skrzydło. 6. A gdzie idą kółeczka z twardej sklejki ale takie ścięte z jednej strony? pewnie w skrzydło i wzmacniają rurkę stabilizującą? 7. W kadłub tam gdzie wchodzi rurka stabilizująca statecznik poziomy też idzie wzmocnienie , ale które? może to właśnie te z twardej sklejki ścięte z jednej strony? Ogólnie jest nad czy pogłówkować , ja strasznego problemu nie mam bo pozrzucam stateczniki i wszystko podejrzę w zbudowanym modelu, ale ktoś kto robi to pierwszy raz będzie miał mały kłopocik z ustaleniem które gdzie idą. A wiem że modeli kilka się buduje , a w moim temacie nic na temat tych wzmocnień nie ma, a jak nawet coś jest to jest to niewystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Juz wiem gdzie które wzmocnienia idą, może sie komuś przyda. W kadłub w ogonie gdzie przechodzi dźwigar idą kółeczka z miękkiej sklejki po jednym na stronę. W stateczniku na dźwigarze jedno wzmocnienie z miękkiej sklejki do żeberka przykadłubowego , i jedno kółeczko z miękkiej sklejki w trzecie żeberko zabezpiecza rurkę przed wysunięciem się, w stateczniku na rurce stabilizującej wzmocnień nie ma. Dwa wzmocnienia z miękkiej sklejki , ale takie przycięte z jednej strony, idą w kabinkę na rurki mocujące z przodu kabinkę do kadłuba. W skrzydle na rurkach stabilizujących niema wzmocnień, tam sa podwójne żeberka. W kadłubie w miejscu gdzie wchodzą rurki stabilizujące idą wzmocnienia z twardej sklejki sklejane po dwa do kupy , więc jest po dwa na stronę. A wzmocnienia z twardej sklejki ale takie ścięte z jednej strony, idą w kadłub w ogon tam gdzie wchodzą rurki stabilizujące stateczników, sklejane po dwa do kupy i ida po dwa na stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Statecznika pionowego ciąg dalszy. Wkleiłem kostki z balsy 10x15 pod zawiasy. Na natarcie poszła listewka z balsy 2mm, którą doszlifowałem do kształtu żeberek. Pokryłem też cały statecznik. Zostało całość oszlifować i dokleić listewkę natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Przykleiłem i doszlifowałem listewkę balsową 10x15 na natarciu. Statecznik waży 46g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Tydzień czasu jeździłem na desce/nartach, a tu znowu postęp. Potwierdzam zachwyty Kolegów, bardzo fajny efekt, gratuluję. Muszę po Świętach zabrać się za swojego, bo zostanę z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Rozumiem, że to natarcie to szlifowanie wstępne? Bo to nie taki profil Za ostre natarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Rozumiem, że to natarcie to szlifowanie wstępne? Bo to nie taki profil Za ostre natarcie. Tak i myślałem, że wyszło zbyt spiczasto. Teraz powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 A rzuć jeszcze od drugiej strony zdjęcie, proszę. Chodzi mi o natarcie przy podstawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Wyślę Ci wieczorem rzut profilu. Jeszcze trochę pracy Cię czeka. Kształt natarcia ma baaardzo duży wpływ na własności lotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Moim zdaniem potrzebujesz jeszcze zeszlifować ze 2 mm natarcie. W załączeniu masz plik pdf. Powinien Ci pomóc. Noski.pdf Hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Ok, dzięki! Jutro może się z tym pomęczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Mam pytanie odnoście tego małego elementu po lewej. Rozumiem, że wchodzi on w poszerzony wpust w podstawie kabiny. Jak będę kleił kabinkę to po której stronie on ma być, ma to jakieś znaczenie?? Zerknąłem jeszcze jak to wyglądało u Wieśka i Marcina. U Nich z tego co widzę te elementy są po obu stronach. Hmm, więc już nie wiem o co chodzi. Ja gdzieś jeden element posiałem czy nie mogę znaleźć w arkuszach sklejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Są dwa takie wzmocnienia, szukaj gdzieś w tej całej wycinance jest . Tyle że z lewej masz otwór na to wzmocnienie, a po prawej trzeba sobie otwór wyszlifować ręcznie , bo jak widzisz nie ma gdzie wzmocnienia włożyć. U mnie goście pojechali juz do domu, żonka posprzątała stół i tak ten duży stół pozostawiła pusty na środku pokoju. Jak wszedłem i go zobaczyłem że taki stół stoi pusty, nie mogłem oprzeć sie pokusie aby nie rozłożyć się na nim z modelem . W domu poświąteczna nuda więc urozmaiciłem sobie popołudnie , pusty stół w niedługim czasie zapełnił się po brzegi , modelu przybyło, a ja zaraz się zabieram za sprzątanie bałaganu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Dzięki Wiesiek za rozwianie wątpliwości. Będę szukał, jak nie znajdę to odrysuję w sklejce od tego co mam będę próbował wycinać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Bez problemu wytniesz, ja w pierwszym modelu posiałem wzmocnienie w skrajne żeberko skrzydła, wyciąłem nowe i było idealne, a na koniec znalazło się zgubione wzmocnienie, leżało w domu w szafce , schowałem je aby go nie zgubić po czym zapomniałem że go schowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zdecydowanie były dwa, poszukaj, pewnie się zapodziało, a jak nie to wytniesz. U mnie nie było wycięcia na wpust tego wzmocnienia po lewej (odwrócenie podłoża), więc jeden wpust musisz spiłować. I to wzmocnienie od strony kabiny, a nie przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 To służy do zwiększenia powierzchni przyklejania balsy, która pokrywa stelaż kabinki. To znaczy, jak będziesz oklejał balsą to w pierwszej kolejności robisz przednią część kabinki oklejając balsą górę i boki. Potem doklejasz paski balsy po bokach. No i żeby łatwiej było zgrać to zaprojektowałem takie pizdryki aby łączyć na tym balsę. Mam nadzieję, że zrozumiałeś. Jak nie to zrobię zdjęcie, ale muszę zejść do modelarni a nie bardzo mi się chce Znalazłem zdjęcie z takim rozwiązaniem z innego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Czaje o co chodzi. Dzięki! Element się znalazł, był pod szafą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Sorki Panowie za babola z tego co pamiętam to już to poprawiłem ale jeszcze sprawdzę jutro A i jak szlifujesz natarcie uważaj na kesony bo wyglądają na zeszlifowane po profilu, lepiej zrobić bardziej okrągłą krawędz natarcia niż przeszlifować keson na papier Robota pierwsza liga, czasem zastanawiam się czy jak robię model dla siebie to zwracam tak szczegółowo uwagę na estetykę jak TY. I to TY wielkimi literami ma znaczenie SZACUN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi