Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio na forum w dziale mikromodeli zauważyłem problem z wygasłymi linkami do opisów modeli na stronie ich autora. Postanowiłem podzielić się stroną którą może niektórzy znają, a mianowicie:

https://archive.org/web/

Możecie dzięki niej zobaczyć strony w wersji z poprzednich lat :), lub wejść na całkowicie nie działającą witrynę. Oczywiście nie każda strona się tam uchowała, nie ma też archiwum z każdego dnia, jednak i tak narzędzie jest bardzo pomocne. Możliwe że da się nawet przeglądać usunięte już posty z naszego forum np. w związku z odejściem jakiegoś użytkownika.

Opiszę krótko co i jak, choć raczej wszyscy sobie poradzą :)

1. Wchodzimy na stronę https://archive.org/web/
    Ukazuję się nam taki oto widok:
    post-18299-0-51237400-1518876391_thumb.png
  2. W zaznaczonym polu podajemy adres strony którą chcemy odzyskać/przejrzeć 
    W moim przypadku wpisuję pfmrc.eu
    post-18299-0-78817800-1518876395_thumb.png
  3. Po wpisaniu klikamy "Enter" bądź przycisk po prawej stronie "Browse history"
    post-18299-0-90553600-1518876401_thumb.png
  4. Jeśli strona znajduję się w archiwum ujrzymy taki widok:
    post-18299-0-00130200-1518876406_thumb.png
  5. Jeśli strona była archiwizowana możemy wybrać rok (tam gdzie są czarne "wykresy" tam znajdują się zapisane stany strony) 
  6. Następnie wybieramy datę, możemy wybrać te które są w niebieskich kółkach.
    post-18299-0-90031400-1518876412_thumb.png
  7. Przeglądamy stronę w starym wydaniu :D
    post-18299-0-75866700-1518876418_thumb.png
  8. Teraz możemy nawigować też paskiem u góry, każdy raczej będzie wiedział o co chodzi :)
    post-18299-0-65706900-1518876427_thumb.png

Mam nadzieje, że strona komuś się przyda :D

• Lubię to 4
Opublikowano

Sam korzystam z tego portalu jest tam nawet kilka moich stron które dawno temu wygasły a których nie przeniosłem na inne serwery :)

Opublikowano

Dzięki Czarek za przypomnienie, że Wielki Brat nie śpi! (dałbym więcej punkcików: "oceń post pozytywnie", ale tylko jeden można ;) ) Stare teksty da się poczytać - niestety z fotkami już gorzej. Znalazłem moją stronkę z 2004, postawioną przy użyciu PHP-Nuke na jakimś tam serwerze, niestety wprost z archiwum nie działa poprawnie, bo nie widać fotek (były na tym samym serwerze)! Pewnie złe są teraz  odnośniki do bazy MySQL i dla poprawnego działania konieczne byłoby "postawienie" serwera z poprawna obsługą PHP, albo takich obszernych baz danych nie archiwizuje (dla oszczędności miejsca?) w co wierzyć mi się nie chce! Da się jakoś dotrzeć do samych fotek (o ile są tam gdzieś zarchiwizowane)?

PS Czarek, popraw linka w swoim opisie za cyferką 1

Sprawdziłem, dla plików innych niż tekstowe, np. .jpg archiwum odsyła do starych serwerów (na których kiedyś były te pliki  umieszczone), a obecnie może już ich tam nie być (albo serwery nie istnieją). Dlatego nie widać foto. Dla lingwistów takie archiwum może być ok, ale dla nas technoli to LIPA.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.