czarobest Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Cześć, ostatnio na forum w dziale mikromodeli zauważyłem problem z wygasłymi linkami do opisów modeli na stronie ich autora. Postanowiłem podzielić się stroną którą może niektórzy znają, a mianowicie: https://archive.org/web/ Możecie dzięki niej zobaczyć strony w wersji z poprzednich lat , lub wejść na całkowicie nie działającą witrynę. Oczywiście nie każda strona się tam uchowała, nie ma też archiwum z każdego dnia, jednak i tak narzędzie jest bardzo pomocne. Możliwe że da się nawet przeglądać usunięte już posty z naszego forum np. w związku z odejściem jakiegoś użytkownika. Opiszę krótko co i jak, choć raczej wszyscy sobie poradzą Wchodzimy na stronę https://archive.org/web/ Ukazuję się nam taki oto widok: W zaznaczonym polu podajemy adres strony którą chcemy odzyskać/przejrzeć W moim przypadku wpisuję pfmrc.eu Po wpisaniu klikamy "Enter" bądź przycisk po prawej stronie "Browse history" Jeśli strona znajduję się w archiwum ujrzymy taki widok: Jeśli strona była archiwizowana możemy wybrać rok (tam gdzie są czarne "wykresy" tam znajdują się zapisane stany strony) Następnie wybieramy datę, możemy wybrać te które są w niebieskich kółkach. Przeglądamy stronę w starym wydaniu Teraz możemy nawigować też paskiem u góry, każdy raczej będzie wiedział o co chodzi Mam nadzieje, że strona komuś się przyda . 4
robertus Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Dowód, że w internecie nic nie ginie. Wielki brat patrzy... i nigdy nie zapomni.
japim Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Sam korzystam z tego portalu jest tam nawet kilka moich stron które dawno temu wygasły a których nie przeniosłem na inne serwery
ssuchy Opublikowano 18 Lutego 2018 Opublikowano 18 Lutego 2018 Dzięki Czarek za przypomnienie, że Wielki Brat nie śpi! (dałbym więcej punkcików: "oceń post pozytywnie", ale tylko jeden można ) Stare teksty da się poczytać - niestety z fotkami już gorzej. Znalazłem moją stronkę z 2004, postawioną przy użyciu PHP-Nuke na jakimś tam serwerze, niestety wprost z archiwum nie działa poprawnie, bo nie widać fotek (były na tym samym serwerze)! Pewnie złe są teraz odnośniki do bazy MySQL i dla poprawnego działania konieczne byłoby "postawienie" serwera z poprawna obsługą PHP, albo takich obszernych baz danych nie archiwizuje (dla oszczędności miejsca?) w co wierzyć mi się nie chce! Da się jakoś dotrzeć do samych fotek (o ile są tam gdzieś zarchiwizowane)? PS Czarek, popraw linka w swoim opisie za cyferką 1 Sprawdziłem, dla plików innych niż tekstowe, np. .jpg archiwum odsyła do starych serwerów (na których kiedyś były te pliki umieszczone), a obecnie może już ich tam nie być (albo serwery nie istnieją). Dlatego nie widać foto. Dla lingwistów takie archiwum może być ok, ale dla nas technoli to LIPA.
Rekomendowane odpowiedzi