JOKER 2 Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Kupiłem sobie model motoszybowca VOLENTEX o rozpiętości 2 metrów .Ze starych zapasów posiadam ;I tak po kolei ;Gogle na telefon Samsung galaxyOdbiornik dedykowany do tego telefonuKamerka RunCom firmy sonyNadajnik sygnału po stronie modeluOdbiornik FrSky S8R z pełną stabilizacją modelu .I teraz pytanie co jeszcze warto dokupić żeby mieć pełną " radoche " .Chcę sobie spokojnie polatać , może mi się to spodoba .Joker
japim Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Właściwie to już wszystko w kwestii wizji fpv. Do dalszych lotów co najwyżej lepsze anteny bo to co masz to tylko do ok 200 - 500m max. Jeżeli samolot ma sam latać ewentualnie wrócić do punktu startu to już nie są tematy fpv tylko autopilota: odpowiedni kontroler, firmware inav, jakieś OSD (nowsze kontrolery mają już czasem wbudowane), miernik prądu tez potrafi być wbudowany, no i GPS. Ale bez tego całego sprzętu tez można sobie latać. Tylko nie za daleko...
JOKER 2 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Opublikowano 25 Lutego 2018 Jaki jeszcze sprzęt bym mógł zamontować w modelu . Co są warte te gogle ;https://www.banggood.com/Eachine-EV100-720540-5_8G-72CH-FPV-Goggles-With-Dual-Antennas-Fan-7_4V-1000mAh-Battery-p-1182469.html?rmmds=category&cur_warehouse=CN Joker
oko Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Można jeszcze zamontować OSD, czyli wyświetlanie różnych danych na transmitowanym obrazie. Można pan-tilt, czyli serwa do ruszania kamerą. Można gimbal, czyli stabilizację kamery. Przełączanie obrazu z kilku kamer... Możliwości jest sporo. Ale na początek radzę sprawdzić, czy na pewno gogle to dobra opcja. Sporo osób woli monitor/telefon bez mocowania do głowy.
japim Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Jaki jeszcze sprzęt bym mógł zamontować w modelu . Co są warte te gogle ; https://www.banggood.com/Eachine-EV100-720540-5_8G-72CH-FPV-Goggles-With-Dual-Antennas-Fan-7_4V-1000mAh-Battery-p-1182469.html?rmmds=category&cur_warehouse=CN Joker Mam. Kupiłem z ciekawości. Do latania samolotami używam starych dobrych VRD2. W tych oglądam latanie dronami bo w VRD2 jest za duży obraz i kręci mi się głowie. Obraz w tych EV100 jest mały jak na gogle do fpv - jak oglądanie tv 40" z odległości 5-6m.
JOKER 2 Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Opublikowano 28 Lutego 2018 Dokupiłem taki stabilizator lotu ; Przeczytałem instrukcje i myślę że na moje potrzeby wystarczy .Znalazłem w instrukcji rysunek z opisem podłączenia Modułu OSD ; Mam pytanie jaki moduł najlepiej użyć i gdzie ( co by finansowo nie doprowadził do bankructwa ) można go kupić . Posiadam też odbiornik FrSki S8R ; I tu mam pytanie do bardziej zorientowanych kolegów . Czy do tego odbiornika można podłączyć moduł OSD . Joker
maxiiii Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Znalazłem coś takiego https://www.aliexpress.com/item/FEIYU-Hornet-OSD-w-Current-Sensor-FY-OSD/660325224.html Cena jednak powala. Tu masz troche informacji http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=6393 chociaż też nie za wiele. Uważam jednak, że popełniłeś błąd co najmniej finansowy. Wybrałeś sobie autopilota który w Polsce ma zbyt mało użytkowników i będzie bardzo trudno uzyskać pomoc w razie problemów w konfiguracji. Oprócz tego ceny dodatków powalają z nóg. Proponuję pozbyć się tego ustrojstwa i zakupić najbardziej pospolite autopiloty dostępne na rynku. Dodatkowy atut tych autopilotów to cena. Za komplet zapłacisz tyle co za tego gołego FY-31ap. Do wyboru masz: 1. INAV 2. Ardupilot 3. zbig - pitlab Kolejność nieprzypadkowa, cenowo od najmniejszej do największej. Dodatkowo ze względu na ilość użytkowników tych systemów będziesz miał wsparcie w formie pomocy forumowej w przypadku problemów z konfiguracją. 1
japim Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Jest trochę taniej: http://www.goodluckbuy.com/hornet-osd-flight-stabilization-system-compatible-with-fy-31ap-gps.html Ale zgadzam się z Markiem - ten FY31 jest OK jeżeli chcesz używać tylko stabilizatora... Ale do tego wystarczy też najzwyklejszy CC3D za 50zł... Wszystko ciut bardziej zaawansowane (autopilot, GPS, OSD) to jakaś pomyłka w przypadku tego FY31 - tzn z punktu widzenia producenta spoko - bo można kosić klienta na nieprzyzwoicie wysoką kwotę za coś co kosztuje w produkcji znikomy ułamek. Przerabiałem podobną sprawę jak koledze drukowałem wtyczkę do modułu performance do Subaru - kabelek do czujnika oleju (bez czujnika - sam przewód + dedykowana wtyczka) kosztuje - 100zł za 1m odcinek (SIC!) to samo dotyczy wtyczki ładowania Futaby... EDIT: Tutaj piszą, że ktoś podłączył Remzibi OSD zamiast Hornet OSD: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=127896#p127896 czyli możliwe, że FY31 nadaje po ludzku w Mavlinku.
JOKER 2 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Opublikowano 2 Marca 2018 Ale ja zawracam że tak rzeknę " głowę " . Patrząc na to na spokojnie , stabilizator przyda się przy oblatywaniu naszych styropianowych " gigantów " inwestycja nie będzie więc chybiona . Pozostaje kwestia polatania z kamerką . Motoszybowiec gotowy , oczywiście napęd kompletny . Sterowanie FrSky Taranis-EX9E . Następnie kamerki sony płytkowe oraz wydrukowany w 3D gimbal , Nadajnik sygnału TS-351 . Po stronie odbiorczej Gogle z telefonem ( tylko do okularów ) . monitor 8 cali do podglądu przy nadajniku , monitor do podglądu 12 cali ( rezerwa ) , monitory z odbiornikami i zasilaniem . A teraz najważniejsze , czego mi brakuje w modelu , Wiem że prawie wszystkiego . Poproszę o pomoc w doborze poszczególnych komponentów . Zależy mi na cenie , nie to że jestem skąpy , ale trochę powinno zostać na kropelkę rumu . Joker
JOKER 2 Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Opublikowano 18 Marca 2018 Mili koledzy , czy naprawdę nikt nie pomoże mi skompletować potrzebne części . Nie potrzebuję nic wyszukanego . Po prostu chcę spróbować polata i mieć widok z " kabiny samolotu " . Joker
japim Opublikowano 18 Marca 2018 Opublikowano 18 Marca 2018 Tu nie ma co doradzać bo to co masz to wystarczy do poparzenia z góry. Do latania na dalekie odległości to jeszcze dużo brakuje ale do obejrzenia okolicy w promieniu 500 m spokojnie wystarczy. Obawiam się tylko ze odbiornik przez smyrfona będzie miał bardzo duże opóźnienia i nie będzie się nadawał do bezpośredniego pilotażu - raczej podglądu jak to wygląda z góry.
Rekomendowane odpowiedzi