hawranek Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Marku napisz jak dobierałeś wymiary anten. Pasmo 70cm(SWR) to dość kapryśne pasmo i dość często powszechnie używane. Duże znaczenie ma materiał z jakiego są wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Przydałby się radiowysokościomierz, np taki moduł ultradźwiękowy z arduino, podobno mierzy do 4m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Janusz. Z racji , że nie mam swrmetera zrobiłem kilka anten o różnej długości. Zmieniając anteny w odbiorniku na odległości 1,5km sprawdzałem rssi. Różnice były rzędu kilkanaście procent. Wybrałem tę antenę która miała największe rssi i to była ta 15,5cm. Robert. Takie urządzenie już jest tylko ta cena odstrasza https://radio-modele.pl/px4flow-v1-3-1-sensor-optyczny-z-czujnikiem-mb1043-do-kontrolera-lotu-px4-pixhawk,455,32445.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Rano pogoda jak marzenie i strzeliło 13,5 km. Na tym sprzęcie więcej już nie będzie. Akumulator 5000mah poszedł cały. Do tego modelu większy już nie wejdzie. Zmieniłem tylko odbiornik na taki sam jak w nadajniku aby telemetria nie skończyła się za szybko. Moc nadajnika i odbiornika ustawiona na minimum czyli ok 200mW. RSSI na wysokości 120m i odległości 13,5km wyniosło 70%. Pomimo anomalii magnetycznych lot odbył się bez niespodzianek. A tak wyglądała trasa: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Gratulacje udanego oblotu, tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawranek Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Jeszcze jedna strona potrzebna do realizacji długich lotów aby nas nie zaskoczyła pogoda http://pl.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Skąd ty bierzesz takie fajne strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawranek Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Jakie tam fajne tylko takie które ułatwiają życie i mogą pomóc w naszym hobby. Mam jeszcze inne rozwiązania dotyczące sprawnego podglądania latających obiektów ale to inna częstotliwość. Raczej to nie do opisywania tu na forum gdyż na to hobby trzeba mieć zezwolenie radiowe i ustalić przelot z urzędem. Na pocztę mogę napisać jeżeli to cie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Ok. Czyżby transponder? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawranek Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 https://www.windy.com/?52.876,18.600,7 też pomocna strona 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Fajna. Jest też aplikacja na android.. I tu jest zagadka... Klikając na jakąś lokalizację w tej aplikacji, czasami, wyświetlają się na chwilę kamery internetowe w pobliżu.. Ale tylko na chwilę.. Skąd one są, ktoś może wie? Jak je obejrzeć dłużej i większym okienku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawranek Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Dużo programów jest jest pod androida i te strony podane tu na forum pewnie też można ściągnąć. Czasami trzeba dobrze trzeba "pogrzebać" w nich aby dobrze je poznać jak we wszystkich. Poszukuje w tej stronie historii np jakie wiatry były w dniu 12.12.2017. i na postawie tych danych zlokalizować zagubiony model szybowca.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Jak się pojawią okienka z kamerkami internetowymi to trzeba je szybko przesunąć do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 O dzięki :-) Ja brałem cały ekran do góry i nie działało :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi