miro-er1 Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 jaka waga do lotu wyszła ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Wczoraj po pracy wkleiłem belkę ogonową w kadłub zachowując wszystkie możliwe kąty i odległości. Wyciąłem otwory w kadłubie na odbiornik kable serw i akumulator oraz okleiłem kadłub folią. Przód i spód kadłuba wzmocniłem taśmą z włóknem szklanym. Włożyłem na swoje miejsca serwa i przykręciłem je. Tak wygląda rozkład elektroniki. I ostatnie waga: Wyszło ciut ponad planowane 130g ale to mój pierwszy model tego typu. Wiem ze budują i mieszczą się w 115 g a rekord to poniżej 100 g. Można urwać stosując lżejszy akumulator i odbiornik, mi akurat zależało mi na telemetrii a 20 gramowy akumulator (z MiMi) wyważa dobrze model (widocznie przesadziłem z klejem na ogonie ). Zostało mi wywiercenie otworu pod kołek do rzucania i poprowadzenie linek do napędu sterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Postaraj się wygładzić folie na skrzydle, ma znaczenie ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Ja do swojego Buga i Apogee dałem pakiecik 2S o poj 180 mAh /waży 12gram , do tego zrobiłem beka który mi zmniejszał napięcie do 5V , na zdjęciu wersja z radiatorkiem który wogóle nie musi być.Powinno Ci wyjść lżej i lepiej dla odbiornika i serw.Serwa masz podobne do moich. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Ja do swojego Buga i Apogee dałem pakiecik 2S o poj 180 mAh /waży 12gram , do tego zrobiłem beka który mi zmniejszał napięcie do 5V , na zdjęciu wersja z radiatorkiem który wogóle nie musi być.Powinno Ci wyjść lżej i lepiej dla odbiornika i serw.Serwa masz podobne do moich. I to jest fajna koncepcja, powiedz masz jakiś schemacik czy rozpisane na jakich elementach ten bec? I jakie czasy na takim pakiecie uzyskujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Radiator zbędny. W normalnym dlg miałem sam stabilizator i bez problemu działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Ja planuję w swoim bigvick zrobić tak by całość zasilana była tylko z pakietu LiPo 1s. Mam dwa serwa 2.2g które można zasilać od chyba 3.5 do 4.2 i odbiornik FrSky, który można też zasilać z 1s. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Stabilizator napięcia 5 V zrobiłem na na układzie LM 7805/ koszt 1 zł/.Przy wyd. 1,5 A stabilizatora, będzie chodzić wszystko ładnie.Kabelki na pewno znajdziesz u sibie albo kupisz. Zgadza się, radiator jest zbędny jak i diodka którą wlutowałem. PS. Jeśli uważasz, że wszystko zagra na 1S to rób, bo ja na tej konfiguracji jestem pewny działania serw i odbiornika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Ja mam właśnie serwa dedykowane do zasilania z 1s i odbiornik. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Jako stabilizator lepiej jest użyć LM2940CT-5.0 który działa już od 6,25V na wejściu. Ponieważ mam kilka sztuk to możesz sobie przyjechać po jedną. Z Jastrzębia masz blisko. Wszystkie pozostałe potrzebne elementy też posiadam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Była chwilka dziś rano i wziąłem się za wiązanie linek. Bałem się tego a tak na prawdę nie ma czego. Od strony steru: węzeł i kropelka CA, od strony serwa: przekładka przez dwie dziurki i pętelka pod śrubę. Co do zasilania też się wahałem; odbiornik wg specyfikacji od 3.5V, serwa od 4V. W pełni naładowany lipol 4.2V wiec można by tak zostawić. Jestem w kontakcie z producentem tego kit-a i On potwierdził ze zasilają ten model lipo-em 1S 300mAh, zgodnie z jego słowami od 4.2V do 3.9V jest spokojnie 2 godziny zabawy. A takiego lipol-a można na lotnisku naładować nawet z powerbank-a prostą ładowarką USB - wydaje mi się to dobrym pomysłem. Mam jeszcze jeden nie rozpakowany kit BigVick którego będę budował dla siebie i przy jego budowie rozwarze wykorzystanie innych opcji zasilania. Najbardziej przemawia do mnie lipo 2S i prosty stabilizator zaproponowany przez Mirka Jako stabilizator lepiej jest użyć LM2940CT-5.0 który działa już od 6,25V na wejściu. Ponieważ mam kilka sztuk to możesz sobie przyjechać po jedną. Z Jastrzębia masz blisko. Wszystkie pozostałe potrzebne elementy też posiadam. i tu uśmiecham się do Ciebie, chętnie przygarnę ten stabilizator. Model skończony, postaram się załączyć film z oblotu bo później przekazuje model koledze Pawłowi któremu go budowałem. Wszystkim uczestniczącym pięknie dziękuje za cenne rady szczególnie Mariuszowi (young) za obecność od samego początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 To w weekend oblot Zapodaj fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 teraz się dopatrzyłem - stery niczym nie oklejone !!!!!!!!! Koniecznie chociaż natarcie lub pionowy, trochę to dostaje przy lądowaniu na trawie !!! pozdrawiam, Mariusz chyba że jest a nie wdać na fotce,.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 To w weekend oblot Zapodaj fotki. Taki był plan ale pogoda pokrzyżowała plany teraz u mnie jest burza. teraz się dopatrzyłem - stery niczym nie oklejone !!!!!!!!! Koniecznie chociaż natarcie lub pionowy, trochę to dostaje przy lądowaniu na trawie !!! pozdrawiam, Mariusz chyba że jest a nie wdać na fotce,.... Tak Mariusz nie są oklejone, tak było wg instrukcji, natarcie statecznika poziomego jak i natarcie pionowego wraz z bokami nasączone klejem CA jedynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 No i jak ? Poleciał ? Bez fotek nie zaliczone będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Tak, wczoraj mimo zapowiadanych deszczy i burz zrobiło się upalnie i słonecznie - model został oblatany. Oblatał go także właściciel. Poleciał bardzo przewidywalnie i bez niespodzianek. Wymagał sporo trymów na sterze wysokości ale to przez nienaciągnięte wystarczająco linki. Rzuty słabe, raczej rozpoznawcze ale udało nam się wykręcić czas 1:20 (minuta dwadzieścia) lotu przy raczej bezwietrznej pogodzie. Załączam film z budowy i oblotu. Sam lot od 1:11. Pozdrawiam Adam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Gratulacje. Ja czekam na paczkę z Węgier. Dotarła na razie elektronika. Serwa, pakiet, odbiornik i okablowanie waży łącznie 19 gram. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Gratulacje. Ja czekam na paczkę z Węgier. Dotarła na razie elektronika. Serwa, pakiet, odbiornik i okablowanie waży łącznie 19 gram. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Dzięki, koniecznie pochwal się jak zrobisz swojego. Dziś w końcu dotarły akumulatorki NiMh 170mAh. Poszczególne ogniwa połączyłem za pomocą blaszki miedzianej 0,1mm Dolutowałem wtyczkę serwa Jeszcze brakuje mi koszulki termokurczliwej i pakiet gotowy, a jego waga to: Dla odniesienia wielkości położyłem 2 zł (na wadze starowane ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Pochwalę się. Ale nie wiem czy wyjdzie mi tak ładnie jak Tobie. Czy wystarczy wygładzić natarcie i spływ czy trzeba je jakos formować papierem? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Pochwalę się. Ale nie wiem czy wyjdzie mi tak ładnie jak Tobie. Czy wystarczy wygładzić natarcie i spływ czy trzeba je jakos formować papierem? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Natarcie i spływ są gotowe a papierem tylko przejechać całe skrzydło by wyrównać styrodur po wycinaniu na gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi