Ja-Jacek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 E a mialo byc tak fajnie -lipa sorry balsa :cry: Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Takiej czeskiej balsy to i tu pod ręką nie brakuje. Tylko ona się nie nadaje do cięcia laserem. Nie chcę powiedzieć że jest to zła balsa, bo dla celów modelarskich jest o.k. Tylko laser jej nie trawi, zbyt duże różnice w strukturze czy coś takiego. Co do zapasów to mieli obiecane , ale jak to bywa , obiecanki cacanki. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Takiej czeskiej balsy to i tu pod ręką nie brakuje.Tylko ona się nie nadaje do cięcia laserem. :? A to pierwsze słyszę żeby balsa rosła w Czechach Co do jakości można śmialo wybrać co się chce . Miękką twardą średnią . Drewno to drewno nie jest jednolite jeśli laser radzi sobie ze sklejka 5mm to i poradzi sobie z balsą bez względu na jej gatunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 tak, ale laser tnie z jednakowa moca i posuwem, a w przypadku niejednorodnej balsy otrzymujemy rozne szerokosci ciecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgadza się im materiał bardziej jednorodny tym gładsze krawędzie i równiejsze palenie , ale i sklejki bywają wredne do cięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 A to pierwsze słyszę żeby balsa rosła w Czechach No widzisz człowiek uczy się całe życie. :devil: A skąd oni by mieli taką różnorodność modeli gdyby nie to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 A gdyby tak sobie w domu w doniczce zasadzić.. Do tego mogłaby rosnąć od razu w formie negatywowej :devil: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 ja miałem do czynienia z laserem do stali głównie. I do 20mm płytę stalową mógł pociąć a teraz pewnie są i lepsze. Sklejkę też sporadycznie tym cięto do 10-12mm grubosci. Ale materiał musi być jednorodny gdyż laserowi zależnie od materiału zadaje się odpowiednie parametry (prędkość cięcia , moc i ogniskową promienia). A jak materiał się zmienia podczas cięcia to te parametry stają się nie odpowiednie i albo wypala za duży otwór , szarpie krawędzie lub po prostu przerywa cięcie. I to niezależnie czy to jest stal, sklejka czy balsa. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jak widać lepsze jest rcn (ręczne cięcie narzędziem ) a nie cnc, poza problemem z powtażalnością nie ma problemu z grubościa materiału i jego wadami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jak widać lepsze jest rcn (ręczne cięcie narzędziem ) a nie cnc, poza problemem z powtażalnością nie ma problemu z grubościa materiału i jego wadami No tak bo przecież jak trzeba będzie wyciąć 500 modeli dla chętnych (jak widać) to wystarczy zatrudnić 500 Chińczyków i niech tną.. A że są tacy sami to i z powtarzalnością nie będzie problemu. :lol2: Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 ZDJECIA !!! , ZDJECIA !!! , ZDJECIA !!! :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 JUŻ JUŻ ... !! film jak działają klapy i sloty http://www.salvepolska.com.pl/rcwings/images/do_pobrania/rwd_skrzydlo.wmv oraz kilka zdjęć całego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Good work! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jeszcze tylko jedno pytanie poki pamietam... - ILE???????? A teraz ide ochlonac . Model marzen!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Oj Rapier , skąd ja mam to wiedzieć, skoro sam twórca jeszcze tego nie wie. :shock: Mogę tak samo jak wy strzelać. Ja obstawiam, patrząc na ilość materiałów i wytłoczek , że to będą 2 katany czyli w granicach 700 zł , ale jeśli ktoś będzie się sugerował moja opinia, to niech dzwoni do wróżki , będzie miał wróżbę eksperta :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Wnioskując po zdjęciach oklejonego i ulotnionego RWD-9 jeszcze nie ma? Oczywiście chodzi o TĘ wersję z Artexu. Sądząc, że odpowiedź będzie twierdząca - nie latał - to na kiedy oklejenie i oblot wersji prototypowej ? Bo śmiem twierdzić że produkcja (wycinanie) modelu bez oblotu jest wielce "ryzykowna". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Sądząc, że odpowiedź będzie twierdząca - nie latał - to na kiedy oklejenie i oblot wersji prototypowej ? Bo śmiem twierdzić że produkcja (wycinanie) modelu bez oblotu jest wielce "ryzykowna". Jest zasada ze "Ladna - ladnie lata" Wiec ten model musi latac bajecznie :D:D A tak juz powaznie to nie do konca ten model nie latal.... bo jest to wieksza , laserowa wersja modelu wg planow RWD 9 1:7/RC konstr. Wiesław Schierz roku 1972 Plany te w wersjii dwg sa dostepne w sieci i sa to plany wrecz wypisz wymaluj tego wlasnie modelu tyle ze chlopaki z Artexu odwalili kawal swietnej roboty robiac ten model pod puzle. Sam doskonale zdaje sobie sprawe ile jest pracy przy takim projekcie i chyle czolo...Pelen szacun jak to teraz mlodzi mowia Ja niestety ani mam czas , ani warunki aby samodzielnie sobie wycinac wiec chetnie skozystam z ich oferty, majac przy tym frajdy chyba wiecej niz z samego latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 eee jak na makietę to powinno skrzypiec bo samolot wiekowy a nie gwizdać serwami.... szukam szczeny na dywanie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Faktycznie to jest finalny produkt który nigdy jeszcze nie latał. W takiej formie pojedzie na targi do Norymbergi (lada moment). Zaś o własności lotne raczej bym się nie martwił. Mojej Wilgi (1 egzemplarz przed seryjną produkcją) też nikt nie oblatywał, a lata super. Ale wiem na pewno że powstanie wersja do oblotu ,przed wprowadzeniem jej do sprzedaży seryjnej. Po za tym po 30 latach zabawy w modelarstwo, co niecoś wiedzą o budowie modeli. . Ja się bardziej zastanawiam skąd tyle butelek nazbierać, aby na model starczyło , bo jak się okaże że 700 zł to za mało, to trzeba będzie i okoliczne wioski odwiedzić :devil: Edit: A na dodatek Rapier dostajesz model , którego zrobienie nie będzie kosztownym mniej lub bardziej udanym eksperymentem. A przy tego typu modelach koszty pomyłek konstrukcyjno-wykonawczych mogą już poważnie zaboleć. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 No to teraz tylko takie serduszko : http://www.horizonhobby.com/Products/Default.aspx?ProdID=SAIEG20 i mamy ekonomiczny modelik w rozsądnej skali Generalnie pogoda jest na tyle łaskawa że jest szansa na oblatanie modelu i szybkie uruchomienie produkcji. Obawiam się ze cena zredukuje liczbę chętnych co do modelu śliczny i kuszący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.