jakuban Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Prace bardzo powoli idą do przodu. Dziś powstał jedynie statecznik pionowy. Skrzydło zrobione w połowie, dziś zamówiłem rurkę węglową do łączenia płatów; ciężko ją dostać... Może popchnę dziś budowę jeszcze i zrobię statecznik poziomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Gdzieś kiedyś wyczytałem, że to jest statecznik poziomy, bo nadaje stateczność w poziomie... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Gdzieś kiedyś wyczytałem, że to jest statecznik poziomy, bo nadaje stateczność w poziomie... :roll: Eee, no bez przesady. Edit: dziś wyciąłem z laminatu dźwignie sterowe i wkleiłem je do lotek, polutowałem na kwas popychacze, zmontowałem wszystko na próbę i wygląda na to że działa (znowu się udało :jupi: ) Aaaaa, w sprawie kontrowersyjnych serw Hyperion Atlas >>> zamówiłem dwa na usterzenie ogonowe i takie będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 jakuban, trójkąty wzmacniające, jeżeli mają być właśnie "wzmacniające", powinny mieć słoje ułożone wzdłuż swobodnej krawędzi. Chyba, że są tylko na ozdobę lub jako element mający ułatwić przyklejanie folii. Na Twoim zdjęciu niektóre tak mają a inne nie - tak mi się rzuciło na oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 swobodnej krawędzi Pozwólcie że się zapytam, co to ta krawędź swobodna Ładny ten model... Może kiedyś, w wersji elektrycznej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Chyba, że są tylko na ozdobę lub jako element mający ułatwić przyklejanie folii. Słuszne spostrzeżenie. Moim zdaniem nawet wtedy należy przestrzegać Twojej reguły, bo uzyskamy wtedy przyjemne z pożytecznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 co to ta krawędź swobodna Myślę, że nie będziesz miał problemu, żeby się domyśleć, jak trochę pomyślisz. Jest to pojęcie ogólnie stosowane np. w modelowaniu programami typu CAE ale nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Przeciwprostokątna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Przeciwprostokątna Niekoniecznie. Trójkąty wzmacniające nie zawsze są trójkątami prostokątnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Tak myślałem... A bynajmniej tak by było nawet logicznie. Niemniej wolałem się upewnić. Niekoniecznie. Trójkąty wzmacniające nie zawsze są trójkątami prostokątnymi. Co doskonale widać na jednym ze zdjęć statecznika pionowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Tak ładnie, to napisałbym to tak: - włókna powinny być prostopadłe do dwusiecznej kąta... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Callab ma racje bez sprzecznie, słoje powinny być wzdłuż najdłuższej krawędzi trójkąta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Callab ma racje bez sprzecznie, słoje powinny być wzdłuż najdłuższej krawędzi trójkąta No to też nie musi tak być, że ta swobodna (czytaj nie przyklejona do listewek) krawędź trójkąta jest najdłuższa :-) Lewy, górny trójkąt na zdjęciu Kuby jest chyba równoboczny. Ale to już takie dywagacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 dobra , słoje wzdłuż krawędzi która nie styka się ze wzmacnianymi elementami i nie jest do nich przyklejona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 słoje wzdłuż krawędzi która nie styka się ze wzmacnianymi elementami i nie jest do nich przyklejona A jak sie wstawia wypelnienie trojkatne ? Co wtedy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Dobra, poddaje sie Nie znam się :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Wtedy najlepiej zrobić na nie odpowiednią trójwarstwową sklejkę... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuban Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dzięki wielkie za wskazane przez Was uwagi. W związku z tym, co proponujecie? Wymieniać trójkąty czy nie? Osobiście uważam że lepiej jest to zostawić tak jak jest, tym bardziej, że całe stateczniki, a szczególnie trójkąty są wykonane z bardzo twardej i solidnej balsy, osobiście przeze mnie wybranej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Moim zdaniem wymieniać nie trzeba, ale na przyszłość - już nie sama wytrzymałość, skoro solidna balsa, ale poprawia to znacznie sztywność statecznika. Nie trzeba, ale póki na wierzchu, to bym wymienił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Moim zdaniem wymieniać nie trzeba, ale na przyszłość - już nie sama wytrzymałość, skoro solidna balsa, ale poprawia to znacznie sztywność statecznika.Nie trzeba, ale póki na wierzchu, to bym wymienił... Albo dokleić paseczki z balsy 1mm na CA lub nasączyć rzadkim CA samą balsę , to poskleja włókna ze sobą i będzie ok.Traz już nie ma sensu wycinać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.