cyrax_ojz Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 witam orientuje się ktoś czym połączone są te kolana w kolektorze wydechowym bo chciał bym zmienić ich kąt żeby końcówka była już skierowana nieco w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Wygladają na lutowane na twardo, jeśli tak jest to można kąt zmienić rozlutowując a potem lutując ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Niczego nie trzeba rozlutować a nawet NIE WOLNO!! bo zniszczysz kolektor. Kup sobie takie coś jeżeli jeszcze nie masz: http://allegro.pl/palnik-gazowy-ceramiczny-lutlampa-auto-zaplon-pg1-i7265245029.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YTNlMzkxNjctOGFmMi00NDA2LTgxOTUtYmYxNDhkMmM4NGI2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=33557e61-ecff-4562-bb18-c0117f49c8ad . Od montuj kolektor od silnika wkręć w imadło tak, żeby go nie uszkodzić i niepotrzebnie pokancerować. Następnie podgrzej kolektor w odpowiednim miejscu ale też nie za mocno i po podgrzaniu delikatnie wyginaj za pomocą odpowiednio dobranej rurki nałożonej na koniec kolektora tak jak Ci jest to potrzebne. To jest bardzo prosta czynność i możesz ją powtarzać aż do skutku. Jak rozlutujesz to zniszczysz sobie całkiem dobrze wykonany kolektor. I nie grzej za mocno, bo nawet tym palnikiem możesz wypalić dziurę w w kolektorze, który może być mosiężny, lub miedziany. Grzej tylko tyle,żeby rurka dała się łatwo wygiąć Taki sposób jest normalną czynnością w dopasowywaniu zespołu napędowego w łódkach. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 A to niby dlaczego zniszczysz kolektor przy lutowaniu na twardo? Moim zdaniem jakieś łapanie w imadło i gięcie w niewprawnych rękach szybciej zniszczy kolektor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Z okrągłego zrobi się jajko. Ale można by było zatkać oba otwory i wsypać piach np. Wtedy wygnie się dobrze. Choć w takim czymś tego nie robiłem (chodzi o taki kolektor) ale na innych rurach to działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Panowie, jak widzę, pojęcia nie mają o czym się tu pisze... U nas w łódkach największy problem jest właśnie z kolektorami wydechowymi. Kiedyś były kolektory od WEBRY w kompletach z rurami. Wykonane dość porządnie, ale bardzo ciężkie. Obecnie porządnego kolektora w zasadzie nie da się kupić. Przy silnikach z centralnym wydechem przystosowanych do łódek problemu nie ma. prosty kolektor lekko wygięty w jednym kierunku. W zasadzie jak kto potrafi może go sobie wytoczyć z jednego kawałka. Przy wydechu bocznym tak jak w tym danym przypadku problem się zaczyna, kiedy trzeba silnik i kolektor (jeżeli go posiadamy),dopasować do modelu i tu zaczynają się schody ponieważ całość rzadko kiedy pasuje i tłumik,czy rura jest tam gdzie ma być. Więc trzeba dopasować. A dopasowuje się to tak jak napisałem. I nie ma inaczej. Jeżeli kolektora nie posiadamy to musimy go sobie zrobić. I to jest i proste i trudne. Proste dlatego, że w sumie aż tak dużo pracy z tym nie ma, a trudne dlatego, że trzeba to wstępnie dopasować i umieć posługiwać się małym palnikiem gazowym. No i trzeba być w posiadaniu odpowiednich materiałów do lutowania. Najlepsze oczywiście są luty z zawartością srebra w otulinie Ale odpowiednie luty mosiężne też dają radę. W sumie coś o tym wiem, bo kolektory dla siebie i kolegów wykonuję od bardzo dawna i jeszcze nie było, żeby znalazły siędwa identyczne zawsze trzeba troszkę podgiąć w tą czy inną stronę. A jak coś się rozlutuje, to po rozlutowaniu wygląda to bardzo nieładnie. I w zasadzie lepiej zacząć robić nowy kolektor niż łączyć stare elementy. I to by było na tyle A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Panowie, jak widzę, pojęcia nie mają o czym się tu pisze... A Pan chyba czytać ze zrozumieniem nie umie. Wyraźnie napisałem "Choć w takim czymś tego nie robiłem (chodzi o taki kolektor) ale na innych rurach to działało." A robiłem dużo takich rur PODKREŚLĘ JESZCZE RAZ NIE KOLEKTORY to wystarczyło napisać "nie w takim czymś nie trzeba" lub coś podobnego ale ego nie pozwala na to i odrazu pisać trzeba że nie ma nikt pojęcia tylko "moje pojęcie jest naj....". Nie trzeba odrazu pisać tak nieładnie, tylko warto lepiej powiedzieć czemu co i jak. Jeden robił tak inny robił inaczej i pewnie oba sposoby działają a autor i tak zrobi jak mu wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Tu nie chodzi o to, że nieładnie i, że ego. Napisałem na początku, że należy to robić delikatnie, czyli podgrzać alenie za mocno i giąć z wyczuciem I na pewno nic się nie stanie. Jakby któryś z Was koledzy choć raz to robił to by wiedział i nie dyskutował A w internecie od porad pod tytułem "nigdy tego nie robiłem ,ale wydaje mi się trzeba to zrobić tak i tak..." aż się roi. I gdyby kolega pytający posłuchał pierwszej porady to już by miał po kolektorze i poszukiwał nowego. A z fachowcami jest tak, że jeden wie, a drugi umie... No i tyle. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Gdyby kolega posłuchał pierwszej porady ... zapomniałem , że jest w Polsce jedno słuszne zdanie wyroczni z Wrocławia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 nie jestem aż taki szybki trzeba zamówić palnik to w przyszłym tygodniu dopiero się za to zabiorę w każdym razie dzięki za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Kolega Andrzej ma rację. Każdy może próbować, nikt nie broni, ale z gięciem cienkościennych rurek o większych średnicach, zwłaszcza mosiężnych jest trochę zabawy, bo o załamanie nie trudno jak się nie ma wprawy. Do tego trzeba z czuciem operować palnikiem. Radziłbym koledze Maciejowi potrenować najpierw na rurkach mniejszej średnicy, z wypełnieniem piaskowym. Do wyginania pod niezbyt dużymi kątami stosowało się też niezbyt twardą sprężynę włożoną do rury, o średnicy dopasowanej do śr. wewnętrznej rury, którą po wygięciu "wykręcało" się z jej wnętrza... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Do dopasowania kolektora nie potrzeba piasku, sprężyn i innych przyrządów. Nic nie potrzeba oprócz imadła, rękawic palnika i pomyślunku. Dopasować kolektor razem z rurą to nie jest wyginanie o nie wiadomo ile.To są drobne wychylenia rzędu kilku stopni. A do tego nie potrzeba niczego oprócz palnika i dłuższej odpowiedniej rurki do wyginania. To pasowanie to jest na prawdę prosta czynność.Aby nie przegrzać i wszystko będzie OK. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi