hornet2 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Jak już wspomniałem w innym temacie kupiłem sobie koptera Bayangtoys X21 . Chciałbym móc sterować pochyleniem kamery z pozycji apki . Coś takiego Gościu podał linki do Aliexpress a ja chciałbym kupić te elementy w Bg . Tylko że nie wiem które arduino i które RF 433MHz ? Które z nich ? https://www.banggood.com/Wholesale-New-Ver-Pro-Mini-ATMEGA328-328p-5V-16MHz-Arduino-Compatible-Nano-Size-p-68534.html?rmmds=buy https://www.banggood.com/Pro-Micro-5V-16M-Mini-Leonardo-Microcontroller-Development-Board-For-Arduino-p-1077675.html?rmmds=buy https://www.banggood.com/3_3V-8MHz-ATmega328P-AU-Pro-Mini-Microcontroller-Board-With-Pins-p-916211.html?rmmds=buy https://www.banggood.com/Pro-Mini-ATMEGA328P-3-3V-8M-Interactive-Media-Upgrade-Version-For-Arduino-p-1077691.html?rmmds=buy Linki podane przez gościa do Alie https://www.aliexpress.com/item/CP210... https://www.aliexpress.com/item/433M-... Chyba na Bg takich samych nie mają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Mam do Was pytanie . A właściwie dwa pytania odnośnie tego Arduino . Pierwsze tyczy się anten zewnętrznych nadajnika i odbiornika 433MHz . Zrobiłem je z drutu miedzianego z kabla do anteny sat . o przekroju 0,9mm . Drut o długości 17cm zwinąłem w spiralę . Nie za krótki ? Drugie pytanie tyczy się połączenia płytki odbiornika z płytką Arduino . Mianowicie, czy te dwa środkowe piny zaznaczone na czerwono mają być ze sobą połączone ? Czy trzeci ma być wolny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zrobienie dobrej anteny nie jest proste, co prawda z każdą Tx - Rx będą działać, ale tylko z odpowiednimi antenami zyskają optymalny zasięg. Poniżej wymiary anteny helikalnej na 433 MHz (zassałem gdzieś od Chińczyków): ... nawijasz 23,5 zw. na wiertle 5,5 mm na odcinku 32mm drutem 0,8 mm (może być (0,9) - długość tej "sprężyny" ma być z dokładnością +/- 1mm. Natomiast zwróć uwagę, że początkowa część anteny (odcinek 4,5mm i zagięty 2,5mm) mają być wykonane z dokładnością: +/- 0,1 mm. PS Nie używam modułów Arduino w swoich projektach - bezpośrednio programuję AVRy, jak chcę ich użyć i montuję na uniwersalce, ale może jeszcze się nimi zainteresuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zrobienie dobrej anteny nie jest proste, co prawda z każdą Tx - Rx będą działać, ale tylko z odpowiednimi antenami zyskają optymalny zasięg. Poniżej wymiary anteny helikalnej na 433 MHz (zassałem gdzieś od Chińczyków): antena-HPD215T-E-433.jpg ... nawijasz 23,5 zw. na wiertle 5,5 mm na odcinku 32mm drutem 0,8 mm (może być (0,9) - długość tej "sprężyny" ma być z dokładnością +/- 1mm. Natomiast zwróć uwagę, że początkowa część anteny (odcinek 4,5mm i zagięty 2,5mm) mają być wykonane z dokładnością: +/- 0,1 mm. PS Nie używam modułów Arduino w swoich projektach - bezpośrednio programuję AVRy, jak chcę ich użyć i montuję na uniwersalce, ale może jeszcze się nimi zainteresuję. To czym zastąpić te moduły Arduino ? Jak zrobić zdalne sterowanie osią pitch gimbala z pozycji apki ? Ta sprężyna ma mieć średnicę 5,5mm czy być nawinięta na wiertle 5,5mm ? Bo tak to przy grubości drutu 0,8mm trzeba by od tych 5,5mm odjąć 2x 0,8mm , czyli 1,6mm . A to by wyszło że wiertło 3,9mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Drugie pytanie tyczy się połączenia płytki odbiornika z płytką Arduino . Mianowicie, czy te dwa środkowe piny zaznaczone na czerwono mają być ze sobą połączone ? Czy trzeci ma być wolny ?Ze zdjęć w sieci wygląda, że te dwa piny są ze sobą zwarte na płytce, więc obojętnie który z nich podłączysz. Ale sprawdź to miernikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Jaki maksymalny zasięg można osiągnąć na tym zestawie RF 433MHz ? Podają że 20-200m . Potrzebne by mi było jakieś 400m . Co wykombinować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 ... Ta sprężyna ma mieć średnicę 5,5mm czy być nawinięta na wiertle 5,5mm ? Bo tak to przy grubości drutu 0,8mm trzeba by od tych 5,5mm odjąć 2x 0,8mm , czyli 1,6mm . A to by wyszło że wiertło 3,9mm . ... no fakt, dzięki za zwrócenie uwagi! Wygląda na to, że jest to średnica podziałowa ("sprężyny"), a więc drutem 0,8-0,9 na wiertle: 4,8. Ja tak nawinąłem swoje wstępne anteny do TEJ APARATURY (tylko krótsze na 868MHz), ale zasięgu jeszcze nie badałem - na pewno trzeba będzie pobawić się w amatorskie "strojenie". W necie jest sporo opisów takich anten, różniących się nieznacznie gabarytami: i bez testów i czasochłonnych eksperymentów się nie obejdzie, jeśli chce się to dobrze zrobić i uzyskać jaki taki zasięg. Jeśli chodzi o większy zasięg na 433MHz, to moduł ma ograniczoną moc z konkretnych (wielu) powodów, a ja nie będę otwierał tej "puszki Pandory"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 A czy ma jakieś znaczenie antena jako drut prosty a antena w postaci drutu zwiniętego w spiralę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Dla 433MHz przy zwijanej masz ok. 3 cm "sprężynki", a przy pręcie ćwierćfalowym ok. 17 cm drutu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Dla 433MHz przy zwijanej masz ok. 3 cm "sprężynki", a przy pręcie ćwierćfalowym ok. 17 cm drutu! Pytam bo na sąsiednim forum dostałem taką odpowiedź Znowu kombinujesz.Na takich antenkach będziesz miał kiepski zasięg; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 To ode mnie taka wiadomość a teraz....... Zapowiada się kolejny fajny temat na kolejne kilka stron:) Aby rozwiać wszystkie twoje obawy zrobiłem pewne doświadczenie. Wykonałem antenkę w/g twojego pomysłu tz: drut z przewodu antenowego fi 0,9mm o długości 17 cm zwinięty w sprężynkę. Tak jak na zdjęciu. Wrzuciłem to na analizator anten. Sprawdziłem wiele parametrów ale tutaj przedstawię tylko ten najważniejszy SWR. 433MHz – poza zakresem analizatora 787MHz – 1.2. Do twojego zastosowania nie nadaje się drugi test. Ten sam drut 17 cm ale prosty. 433MHz – 2,5. 375 Mhz 1,1 już może być Kolejny test. Ten sam drut strojony pod 433MHz wyszło w tym egzemplarzu 16,2cm. 433MHz – 1,08. Idealnie i przy takiej antenie nie może być lepiej:) Jeszcze jeden. Oryginalna chinolska sprężynka. 433 Mhz – 5,3 489 Mhz – 1,6 Też kiepska. Reszta należy do ciebie:) EDIT 2 minuty szukania https://www.gemischtwaren-haendler.de/shopdateien/5299_1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zrobienie dobrej anteny nie jest proste, co prawda z każdą Tx - Rx będą działać, ale tylko z odpowiednimi antenami zyskają optymalny zasięg. Poniżej wymiary anteny helikalnej na 433 MHz (zassałem gdzieś od Chińczyków): antena-HPD215T-E-433.jpg ... nawijasz 23,5 zw. na wiertle 5,5 mm na odcinku 32mm drutem 0,8 mm (może być (0,9) - długość tej "sprężyny" ma być z dokładnością +/- 1mm. Natomiast zwróć uwagę, że początkowa część anteny (odcinek 4,5mm i zagięty 2,5mm) mają być wykonane z dokładnością: +/- 0,1 mm. PS Nie używam modułów Arduino w swoich projektach - bezpośrednio programuję AVRy, jak chcę ich użyć i montuję na uniwersalce, ale może jeszcze się nimi zainteresuję. Coś tutaj mi się nie zgadza . Nie wiadomo czy te 32 mm długości ma być przy ciasno zwiniętych zwojach ? Czy 23,5 zwoje i rozciągnięta sprężyna do 32mm ? Bo przy ciasno zwiniętych zwojach wyszłoby ok. 19mm. długości ( 24 x 0,8 = 19,2mm ). Na elektrodzie znalazłem coś takiego Dobrze , już wiadomo o co chodzi . Te 23,5 zwoju drutu o przekroju 0,8mm zwiniętego na pręcie fi 3,9mm daje przewód o długości 1/2 fali , czy 33,26cm . Na to wygląda że nawiniętą spiralę trzeba rozciągnąć do długości tak jak pisze 32mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 To ode mnie taka wiadomość a teraz....... Zapowiada się kolejny fajny temat na kolejne kilka stron:) Aby rozwiać wszystkie twoje obawy zrobiłem pewne doświadczenie. Wykonałem antenkę w/g twojego pomysłu tz: drut z przewodu antenowego fi 0,9mm o długości 17 cm zwinięty w sprężynkę. Tak jak na zdjęciu. Wrzuciłem to na analizator anten. Sprawdziłem wiele parametrów ale tutaj przedstawię tylko ten najważniejszy SWR. 433MHz – poza zakresem analizatora 787MHz – 1.2. IMG_20180804_092055.jpg Do twojego zastosowania nie nadaje się drugi test. Ten sam drut 17 cm ale prosty. 433MHz – 2,5. 375 Mhz 1,1 IMG_20180804_092408.jpg już może być Kolejny test. Ten sam drut strojony pod 433MHz wyszło w tym egzemplarzu 16,2cm. 433MHz – 1,08. Idealnie i przy takiej antenie nie może być lepiej:) Jeszcze jeden. Oryginalna chinolska sprężynka. 433 Mhz – 5,3 489 Mhz – 1,6 IMG_20180804_090523.jpg Też kiepska. Reszta należy do ciebie:) EDIT 2 minuty szukania https://www.gemischtwaren-haendler.de/shopdateien/5299_1.pdf Powiedzmy że zamiast zwijania w spiralę dam tak jak piszesz prosty drut o długości 16,2cm . Jak go zmieścić w apce bez zginania ? W kopterze na upartego można by go wyprowadzić na zewnątrz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 A to już twoje zmartwienie i twój projekt:) Czytałeś tego linka co ci podesłałem? Chyba nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Tak jak na rysunku. Zwoje w tych antenach nie mogą się zwierać. Tak małe anteny muszą być wykonane precyzyjnie. Przykład anteny helikalnej f-my Texas Instruments z elementami dopasowania do 50 Ohm SMA widocznymi na PCB (fider, balun z indukcyjnościami SMD muszą mieć określone wymiary i wartości): Na pewno coś więcej praktycznego napiszę o antenach, po przeprowadzeniu testów (różnych zestawów), jak wrócę do wątku o "aparaturach RC typu: zrób to sam". Obecnie (sierpień) urządzam W KOŃCU pracownię techniczną (minimodelarnię) w piwnicy (pewnie też naskrobię coś na ten temat ). O mojej pracowni elektronicznej pisałem TUTAJ , jednak żeby dalej realizować moje projekty (nie tylko elektroniczne) muszę wreszcie "zainstalować" się w takim miejscu, gdzie bez problemów mogę zgrzewać/spawać/hałasować i kurzyć elektronarzędziami/smrodzić lakierami i farbami itd. itp. Mam dosyć wyciągania za każdym razem narzędzi z pudeł i ostrożnego "działania" co by nie nakurzyć w chałupie - wszystko ostatecznie stanie na swoim miejscu - gotowe w każdej chwili do pracy, aż się cieszę na tę myśl! Chwilę to jeszcze potrwa, bo wszystko staram się zrobić sam, po optymalnych kosztach (tak jak to było z "pracownią" elektroniczną). PS Dla zaintereswanych antenami: AN058 -- Antenna Selection Guide.pdf - ciekawe materiały f-my TI na temat minianten (macie tam linki do dokumentów ze strony TI ze szczegółami budowy konkretnych anten). ... i literatura do przemyślenia o "małych" antenach (stąd pochodzi powyższa fotka): Ukryte_anteny.pdf Zbyszek, zmień tytuł tematy, na: "Arduino, TX-RX, anteny", żeby inni jeszcze z tego skorzystali (bo tak jest sugestia, że tylko o arduino się tu gada, co nie jest prawdą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Tak jak na rysunku. Zwoje w tych antenach nie mogą się zwierać. Tak małe anteny muszą być wykonane precyzyjnie. Przykład anteny helikalnej f-my Texas Instruments z elementami dopasowania do 50 Ohm SMA widocznymi na PCB (fider-linie paskowe i indukcyjności SMD muszą mieć określone wymiary i wartości): helical-wire-antenna13-TI.jpg Na pewno coś więcej praktycznego napiszę o antenach, po przeprowadzeniu testów (różnych zestawów), jak wrócę do wątku o "aparaturach RC typu: zrób to sam". Obecnie (sierpień) urządzam W KOŃCU pracownię techniczną (minimodelarnię) w piwnicy (pewnie też naskrobię coś na ten temat ). O mojej pracowni elektronicznej pisałem TUTAJ , jednak żeby dalej realizować moje projekty (nie tylko elektroniczne) muszę wreszcie "zainstalować" się w takim miejscu, gdzie bez problemów mogę zgrzewać/spawać/hałasować i kurzyć elektronarzędziami/smrodzić lakierami i farbami itd. itp. Mam dosyć wyciągania za każdym razem narzędzi z pudeł i ostrożnego "działania" co by nie nakurzyć w chałupie - wszystko ostatecznie stanie na swoim miejscu - gotowe w każdej chwili do pracy, aż się cieszę na tę myśl! Chwilę to jeszcze potrwa, bo wszystko staram się zrobić sam, po optymalnych kosztach (tak jak to było z "pracownią" elektroniczną). PS Dla zaintereswanych antenami: AN058 -- Antenna Selection Guide.pdf - ciekawe materiały f-my TI na temat minianten (macie tam linki do dokumentów ze strony TI ze szczegółami budowy konkretnych anten). Interesująca antena do użycia w TX 433MHz - tzw. "halo", czyli dipol zwinięty w koło i w tym przypadku zasilany bocznikowo transformatorem "gamma"- prosta do zrobienia - łatwe dopasowanie do 50 Ohm SMA i nieduża konstrukcja: halo-432MHz.jpg ... i literatura do przemyślenia o "małych" antenach (stąd pochodzi powyższa fotka): Ukryte_anteny.pdf Zbyszek, zmień tytuł tematy, na" "Arduino, TX-RX, anteny", żeby inni jeszcze z tego skorzystali (bo tak jest sugestia, że tylko o arduino się tu gada, co nie jest prawdą). Do nawinięcia spirali użyłem drutu nawojowego podwójnie lakierowanego o fi 0,8mm . Chyba że z innego powodu spirala musi być rozciągnięta ? Antenę zrobiłem idealnie jak na zdjęciu . Tylko na razie nie rozciągałem jej do podanej długości 32mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Masz tak nawinąć aby na odcinku 32 mm (długości sprężyny) zmieściło się 23,5 zw. , a jak to zrobisz, to już twoja sprawa (mamy na myśli moją pierwszą fotę). Dokładność długości sprężyny +/- 1mm nie problem osiągnąć w warunkach amatorskich. Zbyszek, nie ma co bić piany. Po prostu coś rób - wykonaj "pewną ilość" antenek i testuj zasięg jak masz czas. Krytyczna jest część pod "sprężyną" i sam sposób lutowania anteny, bo ma wpływ na długość newralgicznych odcinków anteny (strojenie z dokładnością +/- 0,1 mm), dla tego potrzeba tych antenek "trochę" nawinąć i solidnie "pobawić" się - kilka antenek to stanowczo za mało (jak pokazał już Marek) Z tego powodu wiele osób wymięka (bo przy okazji można "usmażyć" TX/RX, jak nie mamy tam gniazd, tylko pady do lutowania anten). Interesująca antena do użycia w TX 433MHz - tzw. "halo", czyli dipol zwinięty w koło i w tym przypadku zasilany bocznikowo transformatorem "gamma"- prosta do zrobienia - łatwe dopasowanie do 50 Ohm SMA i nieduża konstrukcja: Tak sobie dumam, że dla TX użyć solidniejszego dipola (np. jak z fotki powyżej - nie byle kawałka przewodu), a dla RX, gdzie nie mamy zbyt wiele miejsca (w modelu) na antenę użyć może malutkiej ceramicznej anteny chipowej na 433MHz (wykonanej precyzyjnie w procesie przemysłowym - np. f-my Mitshubisi: ceramic chip antennas), dobrze spasowanej z RX-em, jak w rozwiązaniu f-my Texas Instruments: (próbował ktoś takiego rozwiazania?). PS Zbyszek, nie cytuj całych wypowiedzi, moich, czy Marka, bo to zaburza treść naszej dyskusji. Cytuj tylko to o co się pytasz (resztę kasuj w cytacie). Ty się ciągle pytasz o nawinięcie sprężyny , a zwróć uwagę ile ciekawych zagadnień, związanych z antenami do analizy i testów na przyszłość już poruszyliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Masz tak nawinąć aby na odcinku 32 mm (długości sprężyny) zmieściło się 32,5 zw. , a jak to zrobisz, to już twoja sprawa (mamy na myśli moją pierwszą fotę). Dokładność długości sprężyny +/- 1mm nie problem osiągnąć w warunkach amatorskich. Zbyszek, nie ma co bić piany. Po prostu coś rób - wykonaj "pewną ilość" antenek i testuj zasięg jak masz czas. Krytyczna jest część pod "sprężyną" i sam sposób lutowania anteny, bo ma wpływ na długość newralgicznych odcinków anteny (strojenie z dokładnością +/- 0,1 mm), dla tego potrzeba tych antenek "trochę" nawinąć i solidnie "pobawić" się - kilka antenek to stanowczo za mało (jak pokazał już Marek) Z tego powodu wiele osób wymięka (bo przy okazji można "usmażyć" TX/RX, jak nie mamy tam gniazd, tylko pady do lutowania anten). Chyba wkradł Ci się błąd ? Nie 32,5 zw. a 23,5zw. Zrobiłem anteny wg. rysunku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Tak masz rację, już poprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Najpierw poskładam to wszystko na "sucho" i będę sprawdzał . Kopter ma zaprogramowane blokady dla wysokości 160m i odległości 400m z groszami . Gdyby dało się zdjąć blokadę wtedy mógłby się wznieść nawet na 6000m . Ale to tylko tak na marginesie . Osiągnąć 200m dla tego Arduino chyba będzie raczej nierealne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi