e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Czyli że robisz dobrze. Ale do jednej płytki Arduino (tej nadawczej) musisz wgrać wsad "TRANSMITTER_GIMBAL.ino" a do drugiej (odbiorczej) "RECEIVER_GIMBAL.ino" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Czyli że robisz dobrze. Ale do jednej płytki Arduino (tej nadawczej) musisz wgrać wsad "TRANSMITTER_GIMBAL.ino" a do drugiej (odbiorczej) "RECEIVER_GIMBAL.ino" To jest na filmie ? Bo nie widzę tego . Albo jestem ślepy ! Dobra wrócę z miasta to jeszcze pogadamy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Pod tym filmem na Youtubie są podane linki do oprogramowania. Żeby zaoszczędzić Ci czasu i dodatkowych pytań umieszczam te pliki tutaj. Musisz tylko zmienić rozszerzenia plików z .txt na .ino. Inaczej nie dało się ich tu umieścić. RECEIVER_GIMBAL.txt TRANSMITTER_GIMBAL.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Pod tym filmem na Youtubie są podane linki do oprogramowania. Żeby zaoszczędzić Ci czasu i dodatkowych pytań umieszczam te pliki tutaj. Musisz tylko zmienić rozszerzenia plików z .txt na .ino. Inaczej nie dało się ich tu umieścić. Tak , po pobierałem je . Powiedz mi . Mogłem spitolić płytki próbując jeszcze raz wgrać oprogramowanie Arduino 6.5.1 ? Wciskałem przycisk resetu i na nowo próbowałem wgrać oprogramowanie ale powtórnie się nie wgrało . Świeci się tylko jedna dioda . Co zrobić z tym co teraz pobrałem ? To mi się otwiera jako dokument tekstowy . Skopiować to i wkleić do oprogramowania arduino ? powklejać to tutaj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 A czytasz wszystko co napisałem? : "Musisz tylko zmienić rozszerzenia plików z .txt na .ino. Inaczej nie dało się ich tu umieścić." Plików z rozszerzeniem "rar" czy "ino" serwer nie chce przyjąć więc musiałem go jakoś oszukać. Więc przywróć te rozszerzenia i wgraj do płytek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Mam to pobrane w "ino" . Czym to otworzyć ? Od rana dzisiaj się z tym motam i praktycznie stoję w miejscu . Tą płytkę programuje się tylko raz? Czy dowolną ilość razy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Płytkę możesz programować praktycznie dowolną ilość razy. Co do tych plików: U mnie te pliki są automatycznie skojarzone z Arduino. Wystarczy dwuklik i plik się otwiera w programie. Nawet ikonkę ma z Arduino. Dlatego może ściągnij stąd https://www.arduino.cc/en/Main/Software i jeszcze raz zainstaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Płytkę możesz programować praktycznie dowolną ilość razy. Co do tych plików: U mnie te pliki są automatycznie skojarzone z Arduino. Wystarczy dwuklik i plik się otwiera w programie. Nawet ikonkę ma z Arduino. Dlatego może ściągnij stąd https://www.arduino.cc/en/Main/Software i jeszcze raz zainstaluj. Próbowałem .Pisze że ta aplikacja nie będzie działać na moim kompie . Działa tylko na Win 10 . Ja ma zainstalowanego Win 8.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zainstalowałem wersję 1.8.5 . ale i tak to nic nie dało . To tutaj też jest puste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 sciągnąłeś to? zaznaczone na czerwono? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 sciągnąłeś to? zaznaczone na czerwono? Nie ma tego . Jest czyste . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Niestety, ale nie mam Win 8.1 więc odpadam z gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 sciągnąłeś to? zaznaczone na czerwono? Przeinstalowanie kompa z Win 8.1 na Win 10 by coś dało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Skoro Arduino Ci działa to po co chcesz przeinstalowywać. Choć w sumie 10-tka jest podobno o niebo lepsza od v.8.1 Mam nadzieję, że ściągnąłeś też folder "libraries.zip" z tego linku pod filmem. Musisz go rozpakować do katalogu "Arduino" i nadpisać istniejące pliki. Bo taki folder już tam jest. Następnie otwierasz Arduino, Ustawiasz płytkę, port, programator i klikasz Plik / Otwórz i wskazujesz np. RECEIVER_GIMBAL.ino. Powinien pojawić Ci się listing. Teraz klik na Szkic // Weryfikuj/Kompiluj i jak program to przetrawi to dajesz Wgraj. Niestety nie mogę tego sprawdzić na żywca bo nie mam takich płytek i tak jak już pisałem, w życiu nie korzystałem z tego programu. Zastosowałem Arduino Mega do mojej frezarki oraz do styroplotera ale tam wsad się wgrywa z poziomu programu sterującego maszynką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 A ten link ? Gimbal_Controll_X21 https://www.youtube.com/redirect?q=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Fopen%3Fid%3D0B8dyYsoNn7AXT1kzY3N3Z0dVS0E&event=video_description&v=Qc50xoXINng&redir_token=ZwbojpUUkH-QWT7aTKUgnaONzAh8MTUzMzgzNjA5MEAxNTMzNzQ5Njkw To jest właśnie link do RECEIVER_GIMBAL.ino i do TRANSMITTER_GIMBAL.ino . Po co on ten link podał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 To są właśnie pliki do zaprogramowania płytek Arduino Pro Mini, ale żeby poprawnie skompilować te pliki prawdopodobnie są potrzebne jeszcze biblioteki (libraries) z następnego podanego linku. Może zapytaj na Elektrodzie w dziale Arduino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Płytkę możesz programować praktycznie dowolną ilość razy. Co do tych plików: U mnie te pliki są automatycznie skojarzone z Arduino. Wystarczy dwuklik i plik się otwiera w programie. Nawet ikonkę ma z Arduino. Dlatego może ściągnij stąd https://www.arduino.cc/en/Main/Software i jeszcze raz zainstaluj. Udało mi się zainstalować wersję z tego linku co mi podałeś .Po kliknięciu dwa razy w dodatek rzeczywiście sam się instaluje w aplikacji Arduino . Tylko dlaczego cały czas wywala mi : błąd kompilacji dla płytki Arduino Pro or Pro mini ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Nie wiem dlaczego U mnie kompiluje bez błędów. A ten plik libraries.zip ściągnąłeś i rozpakowałeś tak jak pisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Nie wiem dlaczego U mnie kompiluje bez błędów. A ten plik libraries.zip ściągnąłeś i rozpakowałeś tak jak pisałem? Tak , ściągnąłem go i rozpakowałem . Mam go zapisanego jako folder skompresowany i jako folder plików . Co z nim teraz zrobić ? W zasadzie te libraries jest już w aplikacji Arduino . Może nie wszystkie składniki jak w tym którego link podał gościu, ale jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi