e-mir Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Dlatego, że nie czytasz tego co Ci się pisze, jest to mój ostatni wpis w tym temacie. Sprawdź sobie post nr #55. Jakby to było niejasne: Zawartość ściągniętego folderu "libraries" wrzucasz do Takiego samego folderu w katalogu "Arduino". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 To ode mnie taka wiadomość a teraz....... Zapowiada się kolejny fajny temat na kolejne kilka stron:) Aby rozwiać wszystkie twoje obawy zrobiłem pewne doświadczenie. Wykonałem antenkę w/g twojego pomysłu tz: drut z przewodu antenowego fi 0,9mm o długości 17 cm zwinięty w sprężynkę. Tak jak na zdjęciu. Wrzuciłem to na analizator anten. Sprawdziłem wiele parametrów ale tutaj przedstawię tylko ten najważniejszy SWR. 433MHz – poza zakresem analizatora 787MHz – 1.2. IMG_20180804_092055.jpg Do twojego zastosowania nie nadaje się drugi test. Ten sam drut 17 cm ale prosty. 433MHz – 2,5. 375 Mhz 1,1 IMG_20180804_092408.jpg już może być Kolejny test. Ten sam drut strojony pod 433MHz wyszło w tym egzemplarzu 16,2cm. 433MHz – 1,08. Idealnie i przy takiej antenie nie może być lepiej:) Jeszcze jeden. Oryginalna chinolska sprężynka. 433 Mhz – 5,3 489 Mhz – 1,6 IMG_20180804_090523.jpg Też kiepska. Reszta należy do ciebie:) EDIT 2 minuty szukania https://www.gemischtwaren-haendler.de/shopdateien/5299_1.pdf Zrobiłem anteny tak jak mi zasugerowałeś , tzn. prosty drut o długości 16,2mm . Na tych antenach zasięg wyniósł do 60m . Powyżej 60m zaczynało rwać sygnał . Na sprężynowej antenie w nadajniku ( 1/2 długości fali ) i prostej w odbiorniku (1/4 długości fali ) miałem zasięg 100 - 120m . I tak podaje producent . Niektórzy podają zasięg nawet do 200m ale to raczej jest nieprawdą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Jak sprężynka działa ci lepiej to ją zostaw. Jakim napięciem zasilasz moduł nadawczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Jak sprężynka działa ci lepiej to ją zostaw. Jakim napięciem zasilasz moduł nadawczy? Na filmie gościu wymyślił taki sposób Ja natomiast płytkę Arduino zasiliłem poprzez regulator napięcia dający na wyjściu 5V z 6szt. aku NiMH zasilających apkę . Zaś sam moduł nadawczy jest zasilany bezpośrednio z 6szt. aku NiMH . Całość jest włączana/ wyłączana wyłącznikiem odłączającym masę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Czyli nie czytałeś tego co ci podałem. Moc zależna jest od napięcia. Największa jest przy 12V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Czyli nie czytałeś tego co ci podałem. Moc zależna jest od napięcia. Największa jest przy 12V. Wiem że największa jest przy 12V . Ale wtedy by to się wiązało z dalszymi kombinacjami . Co prawda nie jest to nie do zrobienia . Trzeba by było wyciąć koszyk na baterie tak by móc tam wcisnąć jakieś aku 3S . Mam chyba jeszcze z 6 przetwornic napięcia z możliwością regulacji w zakresie 0,8- 20V .Jedną bym zasilił płytkę Arduino napięciem 5V .Drugą 9V apkę . Moduł nadajnika byłby zasilany bezpośrednio z Lipol 3S . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 I efekt końcowy . Wszystko działa jak trzeba ! https://youtu.be/Mpd6-4A_sOo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi