Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rano robiłem koła ratunkowe i wieszaki, przykleiłem. Po południu wyciąłem i lutowałem podstawy lamp na maszt. Najważniejsza sprawa, pomalowałem nadbudówkę. Jak wyszło okaże się jutro.

Opublikowano

Malowałem drugi raz. Pokazały się miejsca styku, które nie zaszpachlowałem. Dostałe w pracowni reklamowej pasy płyt 5 i 6 mm. Ruszy budowa kadłuba.

Po ścięciu śliwy jeden odcinek pnia przeciąłem na pół i przywiozłem do piwnicy w bloku. Rdzeń pnia jest bardzo ładny, ciemny jak mahoń. Zwaliłem mokrą korę. Potnę na klepki i niech schnie.

Opublikowano

Pociąłem połówki pnia na deski 20 mm. Już zauważyłem pęknięcia. Mam wyciętą stępkę ale tylko od zewn. strony z płyty PCV =6 mm. Rozlokowałem silnik. Po zdjęciu nadbudówki będzie dojście ale  wał będzie długi,  obudowa wału 180 mm.

Opublikowano

Wręgi. Wycięte z zewnątrz z nadburciem. Do wycięcia 4 wręgi rufowe, wszystko spasować i wycięcia wewnętrzne, zewnętrzne dobrze obmyślane.

post-419-0-92648800-1541613959_thumb.jpg

Opublikowano

Dwie najszersze wręgi. Nacięcia na podłużne listwy i będą gotowe. O mało co bym popsuł. W takcie wycinania ażuru przypomniało mi się o linii pokładu. Przerwa do nadbudówki.

post-419-0-04192100-1541699247_thumb.jpg

Opublikowano

Te krótkie poziome części wręg to jest linia pokładu. Przerwa jest na wewnętrzną szerokość nadbudówki. Przyklejone będą wysokie płaskowniki chroniące wnętrze przed dostaniem się wody. Pionowe końcówki są nadburciem. Po wypełnieniu styropianem brzegów miedzy wręgami i oszlifowaniu będzie położony laminat z nadburciem. Następnie te końcówki będą odcięte i położony pokład. Dokładniej później na zdjęciach. Zamówione są bulaje i lampy. Dzisiaj planuję dokończenie wycinania wręg 5 szt. i stępki oraz wstępny montaż. Wtedy rozlokuję podłużnice.

Opublikowano

Wycinanie i wstawianie. Jak wszystkie wręgi będą na swoim miejscu nastąpi sprawdzanie na wszelki możliwy sposób.

post-419-0-35087100-1541959672_thumb.jpg

Wręga przy silniku. Widać przekrzywienie. Jest w naprawie.

Opublikowano

Bardzo szybko poszło zrobienie steru w ten sposób.

post-419-0-09877900-1542131754_thumb.jpg

post-419-0-10284200-1542131783_thumb.jpg

Najpierw przylutowany pręt 2,5 potem i  spływ palnikiem oraz góra i dół lutownicą nawaliłem cynę.

post-419-0-09877900-1542131754_thumb.jpg

post-419-0-10284200-1542131783_thumb.jpg

Opublikowano

W skrzynce była wczoraj wysłana przesyłka z rbmodel.pl i chyba się nią zajmę. Bulaje i lampy. Do kompletu brakuje żarówek. Ledy fajnie ale świecą do przodu, nie na boki. Ostatnio kupiłem żarówki 6V. Może jakieś samochodowe z tym, że 12 V mi nie odpowiada bo silnik od samochodzika dziecięcego był zasilany z małego akumulatora. Prawdo podobnie z 6 V. Zasilanie 2S będzie przewoltowione ale może być.

Opublikowano

Wręgi ułożone i w jednej przegrodzie wkleiłem styropian. Przymiarka krzywizny miedzy nadbudówką z bulajami a pokładem.

post-419-0-07943600-1542350607_thumb.jpg

Jedna wręga poniżej.

• Lubię to 2
Opublikowano

Przy pomocy małej poziomicy sprawdzałem ustawienie każdej wręgi. Jedną wręgę musiałem nożem rozkleić i przestawić na właściwe położenie. Pierwsza wręga na dziobie jakby za mała.

Opublikowano

Powierzchnię kadłuba mam przygotowaną do laminowania, natomiast muszę się przyjrzeć aluminiowej obudowie steru i śruby. Przedtem pasowała do kadłuba, teraz w jednym miejscu nie bardzo. 

Opublikowano

Jeszcze nie laminuję. Zabrałem się za kotwice typu klip. Na razie wyciąłem, wypiłowałem i wygiąłem  takie elementy.

post-419-0-59655400-1543298033_thumb.jpg

Przy tym jest jeszcze trochę piłowania łopatek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.