kaszalu Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Ładnie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Rano robiłem koła ratunkowe i wieszaki, przykleiłem. Po południu wyciąłem i lutowałem podstawy lamp na maszt. Najważniejsza sprawa, pomalowałem nadbudówkę. Jak wyszło okaże się jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Malowałem drugi raz. Pokazały się miejsca styku, które nie zaszpachlowałem. Dostałe w pracowni reklamowej pasy płyt 5 i 6 mm. Ruszy budowa kadłuba. Po ścięciu śliwy jeden odcinek pnia przeciąłem na pół i przywiozłem do piwnicy w bloku. Rdzeń pnia jest bardzo ładny, ciemny jak mahoń. Zwaliłem mokrą korę. Potnę na klepki i niech schnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Pociąłem połówki pnia na deski 20 mm. Już zauważyłem pęknięcia. Mam wyciętą stępkę ale tylko od zewn. strony z płyty PCV =6 mm. Rozlokowałem silnik. Po zdjęciu nadbudówki będzie dojście ale wał będzie długi, obudowa wału 180 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Wręgi. Wycięte z zewnątrz z nadburciem. Do wycięcia 4 wręgi rufowe, wszystko spasować i wycięcia wewnętrzne, zewnętrzne dobrze obmyślane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Dwie najszersze wręgi. Nacięcia na podłużne listwy i będą gotowe. O mało co bym popsuł. W takcie wycinania ażuru przypomniało mi się o linii pokładu. Przerwa do nadbudówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Podziwiam Twoją pracę, zazdroszczę efektów i podglądam patenty na wyposażenie pokładu Bardzo mi się podoba to co robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 Te krótkie poziome części wręg to jest linia pokładu. Przerwa jest na wewnętrzną szerokość nadbudówki. Przyklejone będą wysokie płaskowniki chroniące wnętrze przed dostaniem się wody. Pionowe końcówki są nadburciem. Po wypełnieniu styropianem brzegów miedzy wręgami i oszlifowaniu będzie położony laminat z nadburciem. Następnie te końcówki będą odcięte i położony pokład. Dokładniej później na zdjęciach. Zamówione są bulaje i lampy. Dzisiaj planuję dokończenie wycinania wręg 5 szt. i stępki oraz wstępny montaż. Wtedy rozlokuję podłużnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Wręgi jak widać wycięte. Te leżące wymagają osobnego podejścia ze względu na ster i orczyk do serwa. Obok silnik do tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Wycinanie i wstawianie. Jak wszystkie wręgi będą na swoim miejscu nastąpi sprawdzanie na wszelki możliwy sposób. Wręga przy silniku. Widać przekrzywienie. Jest w naprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Bardzo szybko poszło zrobienie steru w ten sposób. Najpierw przylutowany pręt 2,5 potem i spływ palnikiem oraz góra i dół lutownicą nawaliłem cynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 W skrzynce była wczoraj wysłana przesyłka z rbmodel.pl i chyba się nią zajmę. Bulaje i lampy. Do kompletu brakuje żarówek. Ledy fajnie ale świecą do przodu, nie na boki. Ostatnio kupiłem żarówki 6V. Może jakieś samochodowe z tym, że 12 V mi nie odpowiada bo silnik od samochodzika dziecięcego był zasilany z małego akumulatora. Prawdo podobnie z 6 V. Zasilanie 2S będzie przewoltowione ale może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Wręgi ułożone i w jednej przegrodzie wkleiłem styropian. Przymiarka krzywizny miedzy nadbudówką z bulajami a pokładem. Jedna wręga poniżej. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Wklejałem, wklejałem styropian i wkleiłem a nawet z grubsza obrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Cieszy oko jak patrzę jak budujesz. Zawsze to inny sposób niż mój i wiele można się dowiedzieć / podglądnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Przy pomocy małej poziomicy sprawdzałem ustawienie każdej wręgi. Jedną wręgę musiałem nożem rozkleić i przestawić na właściwe położenie. Pierwsza wręga na dziobie jakby za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Powierzchnię kadłuba mam przygotowaną do laminowania, natomiast muszę się przyjrzeć aluminiowej obudowie steru i śruby. Przedtem pasowała do kadłuba, teraz w jednym miejscu nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Jeszcze nie laminuję. Zabrałem się za kotwice typu klip. Na razie wyciąłem, wypiłowałem i wygiąłem takie elementy. Przy tym jest jeszcze trochę piłowania łopatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Kotwice są. Pozostało wygładzanie , sklejenie i malowanie. Pewnie jeszcze coś innego. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Szkoda, że po pomalowaniu nie będzie widać, że są z metalu. Zrobiłeś jak z fabryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi