niki8838 Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Jako iż mam trochę wolnego czasu ,chcę nauczyć się latać modelami samolotów. Proszę o dogłębne wyjaśnienie z czym to się je. Oraz jaki model na sam początek jak najtańszy. Najtańszy (dlaczego bo pewnie i tak go rozbiję oraz nie wiem czy mi się to spodoba) Pozdrawiam forumowiczów i czekam no odp. Nikodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Wyjaśnianie, jak się lata, komuś kto tego nawet nie liznął, to utopia. Umów się z jakimś latającym modelarzem w pobliżu Wawy. Dostaniesz drążki do ręki i zobaczysz z czym to się je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Dobrze, ze masz trochę wolnego czasu. W tym dziale jest wiele przypiętych wątków, które wyjaśnią Ci co nieco na początek. Pozdrawiam i czekam na konkretne pytania, jak juz przeczytasz te wątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki8838 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Ok co nieco poczytałem. Mam więc plan. Kupuję model (koniecznie z aparaturą którą podłączę do kompa) i w wolnym czasie ćwiczę. Pytanie więc brzmi jaki model (tani) do nauki lotów. symulator wiem jaki z innego tematu problem tylko z aparatura i modelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Piewsze pytanie, chcesz kupić samochód, samolot czy łódke? Widziałem Twoje posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki8838 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 samolot i samochód samochodem jeździłem z kolegą natomiast z samolotem nie miałem kontaktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Na sam początek to kup sobie pada do komputera na dwa grzybki i zainstaluj symulator RC https://drive.google.com/open?id=0B4zPUzg538Y9N1JxWDR1M0hoTU0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki8838 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 pada mam już pobieram zobaczę z czym to się je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Zastanów się w którym MODE chcesz latać. Bo jak juz się nauczysz to trudno się przestawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki8838 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Mam tylko jeden problem. Jeśli przesunę w górę grzybka w moim kontrolerze to w symulatorze przesuwa sie w dół. co może wyrobić mi złe nawyki. problem rozwiązany dopasowałem wszystko pod siebie latałem EazyGlider PRO udało mi się polatac bez rozbicia tak z 5 min Ale nadal nie wiem co z tym modelem. I podejrzewam ze z modelem będzie ciężej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Temat pierwszego modelu był już tyle razy poruszany więc nie dziw się brakiem sugestii .. Oczywistym wyborem jest coś z rodziny Pioneer, Blixer ,SkySurfer itp -praktycznie to ten sam płatowiec różniący się drobnymi zmianami konstrukcji czy wyposażenia . Układ pchający jest tutaj zbawieniem dla nowicjuszy gdyż śmigło jest w miarę chronione jak i nie daj boże przechodnie czy sam pilot Teoretycznie najtaniej było by kupić zestaw RTF czyli kompletny model z radiem -oprócz kleju CA do prostego montażu i ewentualnych napraw na lotnisku nic więcej nie potrzeba . W praktyce jednak wychodzi drożej gdy wsiąkniesz w latanie ,bo okaże się że radio z zestawu jest za "biedne" a ładowarka za "prostacka" ....i te elementy będzie wtedy trzeba kupić z lepszej półki (do kolejnych modeli) . - zestaw RTF czyli kompletny zestaw -na początek -może być (najtańsza opcja ), swoje zadanie spełni ale mało rozwojowy zestaw na przyszłość. - zestaw ARF czyli pozbawiony radia, ładowarki do lipoli i pakietu ,wymaga ich dokupienia -te elementy można kupić lepsze niż dostarczane w zestawach -wyjdzie wtedy zestaw bardziej przyszłościowy a w razie czego będą mniejsze problemy z odsprzedażą zestawu czy oddzielnie wyposażenia gdy uznasz że latanie to nie jest Twoja bajka , (niestety wadą tej opcji jest większy koszt na starcie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Sławek wyjaśnił wszystko w kilku prostych punktach, nic dodać ,nic ująć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Zamiast kupować zestaw RTF kup ARF czyli bez aparatury. Przykład: http://modele-centrum.pl/p/429/16183/motoszybowiec-sky-surfer-arf-samoloty-rc-motoszybowce-samoloty-i-osprzet.html Aparatura najtańsza z sensownych na początek. https://www.rc4max.com/aparatura_flysky_fs-i6_+_odbiornik_fs-ia6,3024,30037.html Najprostsza z sensownych ładowarka. http://modele-centrum.pl/p/350/12852/ladowarka-redox-alpha-v2-zasilacz-automatyczne-imax-redox-gpx-ladowarki.html Pakiet LiPo http://modele-centrum.pl/p/342/17926/akumulator-tattu-2300mah-11-1v-45c-3s1p-11-1-v-akumulatory.html I masz na początek zestaw startowy. Oczywiście na niektórych elementach wyposażenia możesz jeszcze przyoszczędzić kupując "gorszy" zaminnik np pakiet, lub znajdując w sieci tańsze odpowiedniki (aukcje, części używane....) To co ci przedstawiłem, to koszt sumaryczny 810,95 zł + koszty wysyłki Kupując zestaw RTF musisz dodać koszt Pakietu i ładowarki (te z zestawu są marne) to koszt 830 zł a aparatura bez rokowań na przyszłość. P.S. Sklepy, które ci tu przedstawiłem, są zupełnie przypadkowe. Możesz poszukać w innych sklepach tych produktów, lub na aukcjach, czy innych ogłoszeniach i giełdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Jeśli kolega nie dysponuje to do kompletu brakuje ładowarki. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Napisałem o ładowarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Racja. Przepraszam. Nie było na liście tylko w akapicie poniżej. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Zobacz listę pozycja 3 :-) P.S. Dobrze byłoby napisać, że lepiej kupić więcej pakietów (2-3...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Można kupić model znacznie taniej niż propozycje podane wyżej i tak np. kompletny RTF Pioneera w " Modele Sklep" jest za 449zł czyli niewiele więcej jak wcześniejsza propozycja bez radia , a zestaw ARF tego samego płatowca za 299zł tu już mamy 120zł w kieszeni . (Piszę z firmowego komputera i mam problemy z dołączaniem linków więc sorry- odsyłam do googla ) Inna sprawa to że sam zainteresowany już chyba stracił zapał .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Ja ze swojej strony mogę polecić modele TOTO-0 trochę większy TOTO-7. Na nich uczę się latać i idzie mi coraz lepiej, jeśli pilnuję wiatru, to kretów już nie łapię. Finansowo wychodzą o rząd taniej niż Skysurfery i EG. Koszt jednego modelu bez wyposażenia wyceniłbym na 20-40zł. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu (1-2 tygodnie) na ich zlepienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Zobacz listę pozycja 3 :-) P.S. Dobrze byłoby napisać, że lepiej kupić więcej pakietów (2-3...) Matko! Jaka kompromitacja. Od dzisiaj nie pije:-) Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi