ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 W „stoczni” MKS Gwarek powstaje kolejny Sunfish w Polsce. Łódka ta ma startować w zawodach klasy NSS-C i w nowej serii spotkań Sunfish Minisail Cup® – regulamin na stronie http://www.minisail.pl/index.php/klasa-sunfish-regulamin/ . Żaglówka powstaje w skali 1:4 i będzie dokładnym odwzorowaniem oryginału znalezionego na blogu my2fish.wordpress.com z charakterystycznym emotikonem na żaglu. Kadłub jak przy większości Sunfishów startujących w Polsce wylaminowany jest przez Darka Stasiaka z Łodzi. Model ten jest ciekawą propozycją dla modelarzy chcących startować w zawodach w klasie NSS-C oraz we wspomnianej na wstępie klasie monotypowej. Zapraszam do relacji z budowy i zachęcam do dołączenia do rywalizacji w tej nowej, bardzo ciekawej klasie. Pozdrawiam, Łukasz 1
ostry_gl Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2018 W pierwszej kolejności wycięto i wyprofilowano wręgi ze spienionego PCV i wycięto w nich otwory dla zmniejszenia wagi. Na zdjęciu są one tylko wpasowane w kadłub na kroplę CA i dopiero zostaną wklejone na żywicy. Ster został wycięty ze sklejki i wypełniony balsą – czeka na ostateczne wyprofilowanie i zalaminowanie tkaniną szklaną. Pozdrawiam, Łukasz 2
ostry_gl Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2018 Rozpocząłem prace przy płetwie balastowej. W sklejce 9 mm został wycięty kształt płetwy, a następnie jej środek, który wypełniłem balsą. Następnie z obu stron płetwy na żywicy przykleiłem dwie ścianki zewnętrzne z 1,5 mm sklejki. Dzięki temu otrzymałem lekką i wytrzymałą płetwę o odpowiedniej grubości gotową do dalszej obróbki. Pozdrawiam, Łukasz 2
ostry_gl Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2018 Ciąg dalszy prac - płetwa balastowa i ster zostały zeszlifowane na wzór części z "bliźniaczego" Sunfisha. Zastosowanie rdzeni balsowych znacznie zmniejszyło wagę, co zostawia pewien margines na użycie szpachli:) Pozdrawiam, Łukasz 1
ostry_gl Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2018 Kolejnym krokiem było zalaminowanie płetw tkaniną szklaną i żywicą. Pozdrawiam, Łukasz
ostry_gl Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2018 Płetwa balastowa została przycięta i osadzona w bulbie o wadze około 1,9 kg. W tym celu został on częściowo wycięty i rozwiercony. Następnie spasowana płetwa została ustabilizowana dwoma prętami stalowymi. Na koniec wklejono zewnętrzną część bulba i całość zalano żywicą. Pozdrawiam, Łukasz 1
kaszalu Opublikowano 16 Grudnia 2018 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Idziesz jak burza ! Na wiosnę pływamy !!
ostry_gl Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2018 Cześć, Andrzeju, relacja ma mały poślizg ale od nowego roku będzie prowadzona w czasie rzeczywistym Trzeba się spieszyć, choć w modelarstwie nigdy nie wychodzi to na dobre, ale pierwsze zawody są już w kwietniu i łódka musi być gotowa. Poniżej zamieszczam za MiniSail.pl pełen kalendarz Pucharu Sunfisha i zachęcam Wszystkich do startów. Pozdrawiam, Łukasz 1
ostry_gl Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Czasem myślę, że szpachlowanie i szlifowanie jest kwintesencją modelarstwa ... i tak do skutku Pozdrawiam, Łukasz
ostry_gl Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2019 Odpoczywając od szlifowania zrobiłem łączenie bomu z masztem. Jest to "krętlik" składający się z dwóch obręczy. Po wytoczeniu przez Kolegę mosiężnej kulki o odpowiednich rozmiarach zabrałem się za obróbkę pierwszej z nich: Pozdrawiam, Łukasz
ostry_gl Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2019 Druga część krętlika powstała w podobny sposób: - wytoczenie kształtu, - ścięcie brzeszczotem ścianek, - nawiercenie obrysu otworu wiertłem 1 mm, - wycięcie otworu piłką, - obróbka iglakami, papierem ściernym i proxxonem, - nacięcie łącznika, - wywiercenie otworów na śruby oraz ich nagwintowanie. Pozdrawiam, Łukasz 1
ostry_gl Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2019 Dzięki. Mam nadzieję, że też Cię to czeka .
kaszalu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ja też - mam nadzieję , że czasu starczy na wszystko ..... Będę musiał żyć 100 lat !!
kaszalu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki ! Obyś żył wiecznie !!! Mała żeglarska ciekawostka do pooglądania ... Edytowane 13 Stycznia 2019 przez kaszalu
ostry_gl Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2019 Niesamowite, że podnieśli się po takich ciosach.
ostry_gl Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2019 Kolejnym detalem do wykonania jest okucie steru. Przy pomocy masy plastycznej skopiowałem kształt z okucia "bliźniaczej" łódki i na tej podstawie zrobiłem szablon z tektury. Następnie wyciąłem detak nożycami z blachy mosiężnej 0,8 mm. Zawiasy zostały wypiłowane brzeszczotem i uformowane pilnikiem z dwóch wytoczonych mosiężnych kręgów. Okucie zostało uformowane w imadle na sklejce 4 mm, a jego końcowy kształt skorygowany młotkiem i pilnikiem. Następnie trzeba nawiercić zawiasy i to wszystko złożyć w całość. Ostatnie zdjęcie (źródło: Internet) przedstawia oryginał. Pozdrawiam, Łukasz
ostry_gl Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dzisiaj udało zbudować się skrzynkę mieczową i prysnąć podkładem ster oraz płetwę balastową. Powoli ale do przodu . Pozdrawiam, Łukasz 1
ostry_gl Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Mocowanie masztu wytoczone i nagwintowane przez Kolegę do mojej łódki. Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi