ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 W „stoczni” MKS Gwarek powstaje kolejny Sunfish w Polsce. Łódka ta ma startować w zawodach klasy NSS-C i w nowej serii spotkań Sunfish Minisail Cup® – regulamin na stronie http://www.minisail.pl/index.php/klasa-sunfish-regulamin/ . Żaglówka powstaje w skali 1:4 i będzie dokładnym odwzorowaniem oryginału znalezionego na blogu my2fish.wordpress.com z charakterystycznym emotikonem na żaglu. Kadłub jak przy większości Sunfishów startujących w Polsce wylaminowany jest przez Darka Stasiaka z Łodzi. Model ten jest ciekawą propozycją dla modelarzy chcących startować w zawodach w klasie NSS-C oraz we wspomnianej na wstępie klasie monotypowej. Zapraszam do relacji z budowy i zachęcam do dołączenia do rywalizacji w tej nowej, bardzo ciekawej klasie. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 W pierwszej kolejności wycięto i wyprofilowano wręgi ze spienionego PCV i wycięto w nich otwory dla zmniejszenia wagi. Na zdjęciu są one tylko wpasowane w kadłub na kroplę CA i dopiero zostaną wklejone na żywicy. Ster został wycięty ze sklejki i wypełniony balsą – czeka na ostateczne wyprofilowanie i zalaminowanie tkaniną szklaną. Pozdrawiam, Łukasz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Rozpocząłem prace przy płetwie balastowej. W sklejce 9 mm został wycięty kształt płetwy, a następnie jej środek, który wypełniłem balsą. Następnie z obu stron płetwy na żywicy przykleiłem dwie ścianki zewnętrzne z 1,5 mm sklejki. Dzięki temu otrzymałem lekką i wytrzymałą płetwę o odpowiedniej grubości gotową do dalszej obróbki. Pozdrawiam, Łukasz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Ciąg dalszy prac - płetwa balastowa i ster zostały zeszlifowane na wzór części z "bliźniaczego" Sunfisha. Zastosowanie rdzeni balsowych znacznie zmniejszyło wagę, co zostawia pewien margines na użycie szpachli:) Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Kolejnym krokiem było zalaminowanie płetw tkaniną szklaną i żywicą. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Płetwa balastowa została przycięta i osadzona w bulbie o wadze około 1,9 kg. W tym celu został on częściowo wycięty i rozwiercony. Następnie spasowana płetwa została ustabilizowana dwoma prętami stalowymi. Na koniec wklejono zewnętrzną część bulba i całość zalano żywicą. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Idziesz jak burza ! Na wiosnę pływamy !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Cześć, Andrzeju, relacja ma mały poślizg ale od nowego roku będzie prowadzona w czasie rzeczywistym Trzeba się spieszyć, choć w modelarstwie nigdy nie wychodzi to na dobre, ale pierwsze zawody są już w kwietniu i łódka musi być gotowa. Poniżej zamieszczam za MiniSail.pl pełen kalendarz Pucharu Sunfisha i zachęcam Wszystkich do startów. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Czasem myślę, że szpachlowanie i szlifowanie jest kwintesencją modelarstwa ... i tak do skutku Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Odpoczywając od szlifowania zrobiłem łączenie bomu z masztem. Jest to "krętlik" składający się z dwóch obręczy. Po wytoczeniu przez Kolegę mosiężnej kulki o odpowiednich rozmiarach zabrałem się za obróbkę pierwszej z nich: Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Druga część krętlika powstała w podobny sposób: - wytoczenie kształtu, - ścięcie brzeszczotem ścianek, - nawiercenie obrysu otworu wiertłem 1 mm, - wycięcie otworu piłką, - obróbka iglakami, papierem ściernym i proxxonem, - nacięcie łącznika, - wywiercenie otworów na śruby oraz ich nagwintowanie. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ładne rękodzieło !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Dzięki. Mam nadzieję, że też Cię to czeka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ja też - mam nadzieję , że czasu starczy na wszystko ..... Będę musiał żyć 100 lat !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Dasz radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki ! Obyś żył wiecznie !!! Mała żeglarska ciekawostka do pooglądania ... Edytowane 13 Stycznia 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Niesamowite, że podnieśli się po takich ciosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Kolejnym detalem do wykonania jest okucie steru. Przy pomocy masy plastycznej skopiowałem kształt z okucia "bliźniaczej" łódki i na tej podstawie zrobiłem szablon z tektury. Następnie wyciąłem detak nożycami z blachy mosiężnej 0,8 mm. Zawiasy zostały wypiłowane brzeszczotem i uformowane pilnikiem z dwóch wytoczonych mosiężnych kręgów. Okucie zostało uformowane w imadle na sklejce 4 mm, a jego końcowy kształt skorygowany młotkiem i pilnikiem. Następnie trzeba nawiercić zawiasy i to wszystko złożyć w całość. Ostatnie zdjęcie (źródło: Internet) przedstawia oryginał. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dzisiaj udało zbudować się skrzynkę mieczową i prysnąć podkładem ster oraz płetwę balastową. Powoli ale do przodu . Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Mocowanie masztu wytoczone i nagwintowane przez Kolegę do mojej łódki. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi