sp2jbs Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Witam wszystkich. Co do klap będą tylko od spodu? ciekawi mnie to rozwiązanie jak sobie z tym poradzisz. Pozdrawiam czytających. Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKYLMT Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Myślałem, że chcesz łatwiej i szybciej. Łatwiej i szybciej? Maszyna ma precyzję do setnych części mm, balse 2mm tnę 20mm/sekundę, większość profili biorę z profili2 i ręcznie je sobie ażuruje w cadzie, Corelu, solidworksie, zależy co akurat mam w robocie dostępne, wyjdą po prostu idealne i zamiast machać łapą bez sensu i się wkurzać, jak się coś przesunie czy zeszlifujesz wzornik, ja mam wycięte idealnie i mogę szybko się zająć sklejaniem. Gotowe skrzydło to kwestia godziny czy dwóch, jak kesony kleje na wikol i szlifuje natarcie z kwadratu. Jeden woli prace fizyczną, ale nie ma się czego wstydzić, robotników zawsze potrzeba, inny ten czas poświęci na prace umysłową i sobie wszystko przygotuje i sprawdzi dokładnie 5 razy, a potem robi na gotowo szybciej i precyzyjniej. Technika dowolna, cel i zajawka te same. Nie mam czasu i warunków robić tego recznie, a w robocie jak się nic nie dzieje rysuje sobie projekty do zrobienia kiedyś 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Kurcze,nie rozumiem kilku postów "mądrych" kolegów... Skrytykowałem co prawda mocowania podwozia(poprawione) ale jestem pod wrażeniem jak Karol sobie to projektuje i wycina. Jest bum,nawet na forum na wszelakie plotery,drukarki a tu wytykacie mu że może sobie piłką... To nie nasze dawne czasy że trzeba było się pieprz... kilka wieczorów z wycinaniem żeberek a z tą oszczędnością materiału to lekka przesada. Ja tam popieram zdecydowanie działania Karola i tego efekty i śledzę z ciekawością,mam nadzieję że do filmu z oblotu . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Nie ma co się obrażać na nowoczesne technologie. Zresztą to budujący decyduje co i jak wykona. Działaj dalej. Masz we mnie kibica. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Po prostu nie rozumiem calej tej zbednej dyskusji, chlop robi ladnie i czysto model, technika inna niz autor projektu lecz wtedy tez inne technologie byly. Ale nie chodzi o to, skupmy sie na efektach pracy i efekcie koncowym. Po co te dyskusje na temat tego co i jak powinno sie robić. Co modelarz to inna szkoła i nie zaśmiecajmy tematu tak zbednymi uwagami. Róbta co chceta robiac swoje modele, chodzi przeciez o to, zeby z tego modelarstwa czerpać przyjemność bez zbędnej spiny. Pozdrawiam Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Łatwiej i szybciej? Maszyna ma precyzję do setnych części mm, balse 2mm tnę 20mm/sekundę, większość profili biorę z profili2 i ręcznie je sobie ażuruje w cadzie, Corelu, solidworksie, zależy co akurat mam w robocie dostępne, wyjdą po prostu idealne i zamiast machać łapą bez sensu i się wkurzać, jak się coś przesunie czy zeszlifujesz wzornik, ja mam wycięte idealnie i mogę szybko się zająć sklejaniem. Gotowe skrzydło to kwestia godziny czy dwóch, jak kesony kleje na wikol i szlifuje natarcie z kwadratu. Jeden woli prace fizyczną, ale nie ma się czego wstydzić, robotników zawsze potrzeba, inny ten czas poświęci na prace umysłową i sobie wszystko przygotuje i sprawdzi dokładnie 5 razy, a potem robi na gotowo szybciej i precyzyjniej. Technika dowolna, cel i zajawka te same. Nie mam czasu i warunków robić tego recznie, a w robocie jak się nic nie dzieje rysuje sobie projekty do zrobienia kiedyś Nie rozumiecie koledzy bo zapominacie, ze jestescie na Polskiej stronie Internet'owej. Kazda nowatorska mysl spotka sie z krytyka, czesto ostra. Dyskusja przypomina mi przekonywanie mlodych inzynierow, ze ciagle jeszcze powinni naczyc sie uzywac suwaka logarytmicznego. BTW, bardzo ladny Wicherek, pozadny profil, kesony, CNC, Profili etc. Tak trzymac! 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKYLMT Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Uwaga wykonałem kolejny element ręcznie Końcówkę wykonałem na wzór zdemontowanej z cessny 172: Muszę ją jeszcze dremelkiem podfrezować od środka, żeby tyle nie ważyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Końcówkę wykonałem na wzór zdemontowanej z cessny 172: Tylko popatrzyles na te stara Cessne , czy zrobiles fotke i popatrzyles na to na ekranie komputera ? Sorry , ale niemoglem sie powstrzymac czytajac wczesniejsze posty ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Niepotrzebnie dorabiałes, trzeba było trochę podszlifować pilnikiem i by pasowała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKYLMT Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 W końcu chwila na update Końcówka wydrążona ile się dało: Drugie skrzydło w budowie. Zaczynam od zrobienia "teownika": Następnie ustalam całość na desce skrajnymi i którymś środkowym żebrem: Teraz przyklejam do deski pomocnicze "tabsy": Bez obaw o przesunięcia mogę ułożyć resztę żeber: Wklejam natarcie i zamykam całość drugą listwą sosnową, tworząc dźwigar o profilu dwuteownika: Keson górny, na natarciu zawsze daję taśmę, żeby nie wypłynął nadmiar kleju i natarcie żeby było równo przyklejone: No i czekamy: Niby to tylko "15", a już jest całkiem spory. Będę musiał wykonać 25 kiedyś Regulator wstępnie zainstalowany: Dorobiona klapka z chłodzeniem regulatora: Wkleiłem jeszcze maszt i przymocowałem do niego antenę: Do następnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Witam Dolot na regulator spory a dopływ ? Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKYLMT Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 jaki dopływ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Odpływ , zapewne literówka się wkradła. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKYLMT Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Cały model jest przewiewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi