sp2jbs Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Witam wszystkich. Co do klap będą tylko od spodu? ciekawi mnie to rozwiązanie jak sobie z tym poradzisz. Pozdrawiam czytających. Marian
SKYLMT Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2018 Myślałem, że chcesz łatwiej i szybciej. Łatwiej i szybciej? Maszyna ma precyzję do setnych części mm, balse 2mm tnę 20mm/sekundę, większość profili biorę z profili2 i ręcznie je sobie ażuruje w cadzie, Corelu, solidworksie, zależy co akurat mam w robocie dostępne, wyjdą po prostu idealne i zamiast machać łapą bez sensu i się wkurzać, jak się coś przesunie czy zeszlifujesz wzornik, ja mam wycięte idealnie i mogę szybko się zająć sklejaniem. Gotowe skrzydło to kwestia godziny czy dwóch, jak kesony kleje na wikol i szlifuje natarcie z kwadratu. Jeden woli prace fizyczną, ale nie ma się czego wstydzić, robotników zawsze potrzeba, inny ten czas poświęci na prace umysłową i sobie wszystko przygotuje i sprawdzi dokładnie 5 razy, a potem robi na gotowo szybciej i precyzyjniej. Technika dowolna, cel i zajawka te same. Nie mam czasu i warunków robić tego recznie, a w robocie jak się nic nie dzieje rysuje sobie projekty do zrobienia kiedyś 3
Shock Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Kurcze,nie rozumiem kilku postów "mądrych" kolegów... Skrytykowałem co prawda mocowania podwozia(poprawione) ale jestem pod wrażeniem jak Karol sobie to projektuje i wycina. Jest bum,nawet na forum na wszelakie plotery,drukarki a tu wytykacie mu że może sobie piłką... To nie nasze dawne czasy że trzeba było się pieprz... kilka wieczorów z wycinaniem żeberek a z tą oszczędnością materiału to lekka przesada. Ja tam popieram zdecydowanie działania Karola i tego efekty i śledzę z ciekawością,mam nadzieję że do filmu z oblotu . 1
Osa Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Nie ma co się obrażać na nowoczesne technologie. Zresztą to budujący decyduje co i jak wykona. Działaj dalej. Masz we mnie kibica. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1
Andrzej Klos Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Po prostu nie rozumiem calej tej zbednej dyskusji, chlop robi ladnie i czysto model, technika inna niz autor projektu lecz wtedy tez inne technologie byly. Ale nie chodzi o to, skupmy sie na efektach pracy i efekcie koncowym. Po co te dyskusje na temat tego co i jak powinno sie robić. Co modelarz to inna szkoła i nie zaśmiecajmy tematu tak zbednymi uwagami. Róbta co chceta robiac swoje modele, chodzi przeciez o to, zeby z tego modelarstwa czerpać przyjemność bez zbędnej spiny. Pozdrawiam Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Łatwiej i szybciej? Maszyna ma precyzję do setnych części mm, balse 2mm tnę 20mm/sekundę, większość profili biorę z profili2 i ręcznie je sobie ażuruje w cadzie, Corelu, solidworksie, zależy co akurat mam w robocie dostępne, wyjdą po prostu idealne i zamiast machać łapą bez sensu i się wkurzać, jak się coś przesunie czy zeszlifujesz wzornik, ja mam wycięte idealnie i mogę szybko się zająć sklejaniem. Gotowe skrzydło to kwestia godziny czy dwóch, jak kesony kleje na wikol i szlifuje natarcie z kwadratu. Jeden woli prace fizyczną, ale nie ma się czego wstydzić, robotników zawsze potrzeba, inny ten czas poświęci na prace umysłową i sobie wszystko przygotuje i sprawdzi dokładnie 5 razy, a potem robi na gotowo szybciej i precyzyjniej. Technika dowolna, cel i zajawka te same. Nie mam czasu i warunków robić tego recznie, a w robocie jak się nic nie dzieje rysuje sobie projekty do zrobienia kiedyś Nie rozumiecie koledzy bo zapominacie, ze jestescie na Polskiej stronie Internet'owej. Kazda nowatorska mysl spotka sie z krytyka, czesto ostra. Dyskusja przypomina mi przekonywanie mlodych inzynierow, ze ciagle jeszcze powinni naczyc sie uzywac suwaka logarytmicznego. BTW, bardzo ladny Wicherek, pozadny profil, kesony, CNC, Profili etc. Tak trzymac! 4
SKYLMT Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Uwaga wykonałem kolejny element ręcznie Końcówkę wykonałem na wzór zdemontowanej z cessny 172: Muszę ją jeszcze dremelkiem podfrezować od środka, żeby tyle nie ważyła.
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Końcówkę wykonałem na wzór zdemontowanej z cessny 172: Tylko popatrzyles na te stara Cessne , czy zrobiles fotke i popatrzyles na to na ekranie komputera ? Sorry , ale niemoglem sie powstrzymac czytajac wczesniejsze posty ........
majster222 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Niepotrzebnie dorabiałes, trzeba było trochę podszlifować pilnikiem i by pasowała .
SKYLMT Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2018 W końcu chwila na update Końcówka wydrążona ile się dało: Drugie skrzydło w budowie. Zaczynam od zrobienia "teownika": Następnie ustalam całość na desce skrajnymi i którymś środkowym żebrem: Teraz przyklejam do deski pomocnicze "tabsy": Bez obaw o przesunięcia mogę ułożyć resztę żeber: Wklejam natarcie i zamykam całość drugą listwą sosnową, tworząc dźwigar o profilu dwuteownika: Keson górny, na natarciu zawsze daję taśmę, żeby nie wypłynął nadmiar kleju i natarcie żeby było równo przyklejone: No i czekamy: Niby to tylko "15", a już jest całkiem spory. Będę musiał wykonać 25 kiedyś Regulator wstępnie zainstalowany: Dorobiona klapka z chłodzeniem regulatora: Wkleiłem jeszcze maszt i przymocowałem do niego antenę: Do następnego
sp2jbs Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Witam Dolot na regulator spory a dopływ ? Pozdrawiam Marian
Osa Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Odpływ , zapewne literówka się wkradła. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi