ssuchy Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi" - jak powiedział niegdyś mały-wielki człowiek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 25 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Dobry wieczor, Trochę było prac "garncarskich" z uzyskaniem obłości wnęk na koła ale już chyba będzie w miarę ok (sprawdxę po malowaniu ale na razie wygląda akceptowalnie). Teraz jeszcze muszę uporządkować przód wnęk, zeby wnętrzności nie było widać. Cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Dzien dobry, Przód wnęk w kadłubie zalepiony i pomalowany, brzuch zagruntowany, skrzydla z góry juz tez pomalowane i można bedzie powoli składać elementy. Ale detali oczywista jeszcze mnóstwo i z pasowaniem "pucli" jeszcze bedzie jak zwykle roboty mnóstwo. Cdn. Pzdr. M 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 28 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Dzien dobry, Dzis test podwozia z zamontowanym brzuchem; były konieczne małe poprawki ale się w końcu udało: https://youtu.be/xaLgFQa6YxU A zaczynałem od makiety jak na zdj poniżej.cdn. Pzdr, M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dobry wieczór, W budowie będzie lekki bieg wsteczny, bo napęd lotek który już zamontowalem i w koncu przetestowalem jest do bani... Jak Patryk ostrzegał te preciki ktore zastosowałem są dużo za wiotkie i kicha totalna; zrobilem co się dało zeby opory były minimalne, włożyłem podkladeczki z dyskietek etc, ale to wszystko na marne, trzeba było lepiej/więcej myśleć! No i teraz dam sobie chwilę, bo już sam nie wiem czy kupić 2 liniowe serwa i je wpakować w płaty (ale te serwa to dosyć psujliwe są niestety), czy wstawić w miejsce pręcików rurki weglowe 2mm (bedzie dużo chirurgii), czy też puścić drucikowe popychacze bowdenowe (ale kurcze miejsca na esy floresy mało i wygięcie rurek prowadzących bedzie powodowało duże opory). Napęd przez dzwignię na razie sobie odpuszczam bo już kiedyś się na tym naciąlem. Będę knuł ale jakby kto mial chytry pomysl będę zobowiązany. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Ja w swoim zrobie właśnie z takiej rurki 2mm pamiętaj rozwiazania najprostrze sa najlepsze. Ewentualnie rurka z balsy powiedzmy 4mm powleczona pap.japońskim, ale pewnie tam miejsca nie ma na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Żadnych serw liniowych to badziew są takie słabe że szkoda zawodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Dobry wieczór, Dzìęki za odzew! Tak zrobiłem, tj.wstawilem nowe rurki i zapomnialem o liniowych serwach. Dziś zamontowałem próbnie i jest ok. Mam tylko pytanie czy warto w takim maluchu ustawić obie lotki w pozycji + 1°, tak żeby skręcenie końcówek odrobinę zwiększyć? Mam już b lekko wykręcone końcówki tak mniej więcej 1° to jeszcze na lotkach dodać odrobinę czy wystarczy? Pozdr, M Ps. lotki jak widać na zdjęciach wyżej do olbrzymów nie należą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Dobry wieczór, Dziś już prawie ostatni element : kółko ogonowe. Sprawdzilem lotki i wyglada że działają ok; skrzydła pomalowane; Zebrałem wsxystkie detale do kupy i teraz muszę ustalić sekwencję montażu; chyba napierw jednak wkleję kabinę, prxynajmniej tylną owiewkę, potem się zobaczy. Cdn. Pzdr, M Ps lotki jednak zrobiłem leciutko podniesione, wznios skrxydeł slaby tylko 3° więc może trochę to pomoże.m 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Widze że doktor kończy operacje i niedługo zaszyje pacjenta???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Tak, lepiej bym tego nie ujął, bo i doktÓr(pisownia oryginalna) i publiczność dość zmęczona jest M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 11 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Dobry wieczór, Tylna część osłony kabiny wklejona. Kleiłem żywicą żeby nie było zaparowań od ca. Teraz muszę wszystkie ramki wyciąć i ponaklejać. Dzìęki uprzejmośvi bliskiej mi i utalentowanej graficznie i komputerowo osoby otrzymałem plik do wydruku kalek. Z tablicy prxyrządów wezmę tylko zegary bo grafiki tablicy do Buffalo nie mogłem nigdzie znaleźć. Cdn. Pzdr. M Ps. Autor pliku z kalkami ma swoiste poczucie humoru i plik nazwal ... dobrze że całości nie widać ns zdjęciu; oczywista przy zlecaniu wydruku czeka mniecna pewno wymiana spojrzeń z panem w drukarni.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Nie płacz... Mój kolega dostał kiedyś od znajomego przelew "za usługi seksualne". Dopiero się żonie tłumaczył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 12 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Nie,o płaczu nie ma mowy, byłem dziś w drukarni (copy general - jeszcze raz dzięki! bo jak zwykle w małych drukarniach bali się o sprzęt i nie chcieli mi drukować) i kalki wyszły super! Już ten dowcipas przeboleję Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 A nazwy pliku nie można było zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Podglądam z dużym zainteresowaniem i ciekawością - fascynujące !! Wisienką na torcie będzie film z lotu po wyregulowaniu modelu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 27 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Piotr, Zapewne można tylko trzeba "umić"; ale jak powiedzial kiedyś pewien profesor z ASP: " jak się umie, to nie sztuka!". Andrzej, Dzięki, mam nadzieję że poleci... jak cytował tu kiedyś Wiesław - "przynajmniej raz poleci":) Na razie mam małą przerwę na zajecia wodniackie, ale Bizona skończę na pewno, obiecuję! Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Dobry wieczór, Mała chwila upłynęła i czas Bizona dokończyć... Zacząłem od poprawki kółka ogonowego. Mam nadzieję że do początku sezonu dończyć modelik się uda:) cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 No nareszcie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Michal4x4 Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Dobry wieczór, Poskładałem główne części razem (płat i "brzuch" są zdejmowane) i już niewiele do końca zostało. Słaba natomiast jest waga - z baterią będzie 160g a to dużo bo płaty są dość małe i profil dosyć cienki. Teraz, z perspektywy czasu widzę, że dużo warto by było zrobić inaczej - i lżej. Zamontowałem też inny niż kiedyś myślałem silnik - zamiast park 180 będzie 250 - bo ten mały to już wiem że takiej "beczki" nie pociągnie. Z lataniem będzie ciężko bo będzie musiał latać b szybko - no ale to się okaże. Zawsze będzie jakaś nauczka. Cdn. Pzdr, M 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi