maxiiii Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 No właśnie ster wysokości jest prosty? Nie ma żadnego profilu? Ja już pasuje. To nie mój samolot i nie ja go będę wyważał. Raven75 daruj sobie te uszczypliwości bo mylisz się w wielu miejscach i nie masz racji. Nie podałeś mu SC tak jak wahadełko może pokazać żyłę wodną a nie SC. Do każdego tego typu modelu należy podejść indywidualnie i każda stała informacja o SC jest bzdurą. Pozostaje tylko sposób podany przeze mnie wcześniej czyli wstępne obliczenie i rzucanie, rzucanie, rzucanie ......... Podawanie w tym przypadku przykładów z rcgrup mija się z celem bo model polego nie jest repliką a tylko wyrobem b2podobnym. Parametry wcale nie muszą być takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Marku, przeczytaj post z wartościami w mm dla położenia ŚC dla tego skrzydła.Dobrane indywidualnie. Teraz tylko właściwe rozlokowanie wyposażenia, aby osiągnąć ten wymagany ŚC, przy zachowaniu poziomu kadłuba.Skrzydło posiada profil samostateczny, albo stosuje się podgięcie sterów do góry, albo profil końcowy ustawiony jest na wartość ujemną w stosunku do profilu nasadowego. Czego nie rozumiesz? Jeżeli Poli zechce wyważy w inny sposób, ale wartości wyliczone co do położenia ŚC dla TEGO SKRZYDŁA nie zmienią się, a Poli wybierze najkorzystniejsze dla siebie +/- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Mi wychodzą trochę inne dane. Więc zostaje tylko rzucanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Rozpiętość ok, akord korzeniowy-dł. kadłuba 1090, akord końcówki 340, sweep distans 965 Zrobiłem od razu korektę, na zero masa podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ładne nazwy, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Takie nie polskie trochę. Ważne, aby wprowadzić wszystkie dane, najlepiej gdy wiemy ile dokładnie waży ten B-2. Nie mniej program dobrze wylicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zrobiłem dziś pomiary tak na prawdę z ciekawości co wyjdzie i o to wyniki poniżej. Jak widać wyniki mają się nijak do prawdziwego CG Hmm... może dlatego że moje wahadełko nie jest profesjonalne i nie posiada atestu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 A może dlatego, że nie masz jeszcze serw, silnika i prawidłowo rozmieszczonego zasilania, tzn. jak najbliżej przodu pakiety. Teraz przynajmniej wiesz, że przód ma być dociążany, aby uzyskać przednie położenie ŚC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Dzisiaj wyciąłem miejsce na silnik, grubość styropiany 7 cm więc sporo. Dziurkę wyciąłem tak byś oś silnika znajdowała się w połowie grubości styropianu, wyszło jak wyszło w najgorszym wypadku będę zmuszony założyć większe śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Możesz zawsze odchudzić i zrobić nie taki gruby w tym miejscu. Napęd będzie lepiej wykorzystany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Możesz zawsze odchudzić i zrobić nie taki gruby w tym miejscu. Napęd będzie lepiej wykorzystany. Problem polega na tym że od spodu nie mogę, mam wklejone listewki sosnowe a od góry przyjdzie jeszcze troszkę styropianu. Pomyślę nad wykorzystaniem wlotów powietrza aby straty były jak najmniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 To może dwa silniki i śmigła przeciwbieżne, tak jak na fotce z posta 47? Jedno jest raczej pewne. problem podwozia już rozwiązałeś-teraz nie ma sensu na jego montaż, gdyż golenie musiały by być strasznie długie, tak aby uniknąć zahaczenia śmigłem przy starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 u siebie w tekturze mam około 4mm grubości które zastawiają ciąg powietrza, ale i tak spłaszczałem. Edit. post nie kierowany do użytkownika maxiiii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ciąg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Spłaszczyć zawsze można, zobaczymy co będzie podczas pierwszych lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Bardzo polecam zrobił ładny spływ do śmigła i potem delikatne wejście za śmigłem. Przez takie schodki, po pierwsze napęd będzie głośny, po drugie stracisz sporo ze sprawności napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Teraz będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 W końcu przyszły długo oczekiwane zawiasy a o to efekt kilku godzin pracy. https://www.youtube.com/watch?v=gl9QTgBXPns Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam, Po złożeniu wszystkich powierzchni sterowych przyszedł czas na wstępne wyważenie, i tu pojawił się problem. Wg wyliczeń jakie pokazał kolega maxiii wynikało by że musiał bym jeszcze dołożyć ok 0.5 kg na sam przód aby wyważyć na 20%. Z tego co zauważyłem będzie to na pewno złe wyważenie, czy ktoś ma może jakiś kalkulator do wyznaczenia CG w tego typu skrzydle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zmiana oprogramowania nie zmieni praw fizyki i aerodynamiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi