Mundek Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Tak dla przypomnienia, Wicherek jest juz po 60 tce . Osobiscie nie widze zadnej profanacji, modelik wykonany bardzo ladnie , Znalem S.p Wieslawa Schira bardzo dobrze, pamientam jako nastolatek loty oryginalnego Wicherka na lotnisku Aeroklubu Warszawskiego na Goclawku , byly to poczatek lat 60. Zycze powodzenia w lataniu nowym Wicherkem. Wladek.
Marek_Spy Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 A ja mam książkę Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
robert.pilot Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Budowa tez jest ogromna przyjemnością i relaksuje Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Największy relaks. Czasami wracam z pracy wkurzony, zmęczony i jak wezmę się za model to zapominam o wszystkim. Najlepsze SPA dla duszy. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
paweln7 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Największy relaks. Czasami wracam z pracy wkurzony, zmęczony i jak wezmę się za model to zapominam o wszystkim. Najlepsze SPA dla duszy. Skąd ja to znam . . . a i koniecznie zostawić telefon piętro wyżej
mayster8405 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2018 Z wypowiedzi wynika ,że jest nas bardzo dużo, którzy uzależnili się od budowania modeli i znajdują ukojenie w dłubaniu. Samo już, że ma się plan budowy i wygląd wybranego modelu, głowa pracuje jak to zrobić , w jakiej kolejności i jak to będzie wyglądało.Jak Paweł napisał relaks i spokój dla duszy.
model Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 O tak w pracy np. przy ukladaniu plytek w łazienkach ciało pracuje, (9 lat w zawodzie) z ,,automatomatu", a w myślach co tam dzis bedziemy kleić i w jaki sposób zeby było dobrze
mayster8405 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2018 Robi się skrzydło Profil skrzydła oryginalny " Wicherkowy" z pokryciem balsowym natarcia balsą 1m/m, dzwigar wykonałem z dwu listewek sosna 2x5 m/m.Końcówkę skrzydła wykonałem po swojemu, z bardzo lekkiej balsy .Lotki zawieszone na zawiaskach z dyskietki.Napęd lotek opiera się na serwach SG 51 R które umieściłem w żeberku wzmocnionym sklejką 1 m/m i wklejone na tzw glut.Oczywiście przewody serw są przedłużone i wychodzą tuż przy drucianych haczykach mocujących skrzydła. Jestem w trakcie wykonywania zastrzałów które zachciało mi się zrobić z listewki bambusowej 2x5 zakończonej własnej roboty zawiaskiem. Zastrzał, jak w moim poprzednim Wicherku będzie wklejony na stałe w płacie, a z drugiej strony cienki języczek mosiężny albo na śrubkę jak w planach albo blokowany od wewnętrz kadłuba. Golenie podwozia mam już gotowe, kółka także. W sumie, nie ma już co opisywać i gonić z robotą, bo model już jest prawie w 100% zrobiony, tylko okleić, wkleić zawiasy, popychacze serw i złożyć do "kupy" ale to już przed sezonem w nowym roku.
paweln7 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Witaj Jak będziesz mocował to podwozie do boków kadłuba to połącz je ceownikiem z blachy AL takiej samej lub grubszej ,bo przy twardym lądowaniu rozerwie ci kadłub.
mayster8405 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2018 Szanowny kolego Pawle, ceownik o którym mówisz jest wykonane i wmontowane wcześniej, zanim pokryłem spod kadłuba balsą. W Brico Marche udało mi się kupić mosiężne śrubki M2/ 10m/m i nimi przykręcę golenie.
Marek_Spy Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 A nie lepiej plastikowe ? śruba sie urwie a wręga będzie cała
SKYLMT Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Plastikowe będą ścinane przy każdym lądowaniu
miro-er1 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Heniu narobiles mi ochoty na Wicherka z lotkami.
mayster8405 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2019 Masz słabość do wicherka !? Wiem że to zrobisz, chyba to już 5-ty !!! . Na razie stoję z pokryciem płatów bo mi coś się nipodoba folia którą pokrywam.Na sateczniku poziomym zauważyłem że folia się jakby odklejała w niektórych miejscach, nie znam powodu.
miro-er1 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 czesc Heniek, co tam słychac u Wicherka , skonczony ???
mayster8405 Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Opublikowano 25 Maja 2019 W pudełku, nie złożony, bo coś innego wpadło mi do głowy. Ale tylko złożyć i latać.!?
Rekomendowane odpowiedzi