Skocz do zawartości

Motolotnia na silnik 4ccm

ECO400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Postanowiłem spróbować zrobić motolotnie na silnik ASP 4ccm.

Mam w związku z tym jedno pytanie:

czy zbiornik koniecznie musi być równo lub wyżej niż gaźnik??

Jeśli jest jakieś rozwiązanie aby zbiornik umieścić niżej niż gaźnik, może potrzebna jest jakaś pompka do "tłoczenia" paliwa do gaźnika :?:

Bardzo proszę o pomoc.

PS: czy silnik 4ccm wystarczy do motolotni o wadze +/- 1500g??

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

czy zbiornik koniecznie musi być równo lub wyżej niż gaźnik??

Paliwo do gaźnika jest „wpychane” poprzez ciśnienie które dostarczane jest z tłumika do zbiornika wężykiem silikonowym :wink:

Opublikowano

Witam.

Mam model WWII i znajomy który lata w tej klasie na zawodach powiedział mi że zbiornik powinien być na równi lub wyżej niż gaźnik.

Czyżby to była nie prawda??

Opublikowano

Zbiornik MUSI być w osi gaźnika inaczej zawsze będziesz miał kłopoty z silnikiem.Jeden z moich kolegów miał motolotnie typu Rogallo ale pod nią coś w rodzaju kadłuba modelu gdzie umiescił "bebechy"

Opublikowano

...dlaczego kłopoty?

Zbiornik (poziom paliwa) ma być na wysokości rozpylacza w gaźniku przy napełnionym.

W modelach z podwoziem dwukołowym może być trochę wyżej 10 - 15 mm.

Jeśli zbiornik będzie wyżej niż gaźnik (rozpylacz) to silnik będzie zalewany i urwiesz korbowód przy próbie rozruchu, jeśli będzie niżej, to odpalisz go, ale w locie plecowym silnik będzie zalewany, a w normalnym locie, w miarę zużywania paliwa, silnik będzie dostawał coraz uboższą mieszankę i może nie chcieć do końca pracować - złapie wysokie obroty i zatrzyma się.

Skąd wziąłeś takie wzory(?) oblczeń-wyszło Ci aż 10 cm poniżej silnika??? :shock:

Opublikowano

Witam.

Może sprawe zbiornika odstawmy na chwilę na bok.

Mam jeszcze pytanie.

Motolotnia bedie miała 1,9m rozp. i nie wiem czy silnik 4ccm ją popchnie. (przewiduje wage 1500-1800g)

jakie zastosować śmigło do napędu pchającego :?:

Opublikowano

Witam.

Planów nie mam i nie będzie (motolotnie buduję "z głowy")

Co do sterowania to dam jedno serwo standard 12kg/cm2 do sterowania w górę i w dół całym skrzydłem i drugie takie same do sterowania skrzydłem na boki.

Jeśli zmieszczę się w wadze to zrobię laminatową owiewkę i dam jeszcze jedno serwo do sterowania przednim kółkiem :faja:

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

proponuję podpatrzeć model lotni sprzedawany jako zestaw przez firme FUTABA / ROBBE jest tam zroziązana kwestia sterowania

Opublikowano

Nie do końca rozumiem co znaczy sterować skrzydłem w górę i w dół oraz na boki :? Skrzydło będzie sztywne i powierzchnie sterowe na zawiasach? Czy może sterowanie poprzez zwichrzenie skrzydła? A może poprzez zmianę położenia środka ciężkości?

Pytam bo sam kiedyś się przymierzałem do czegoś podobnego ale ze względu na ciągłe komplikacje pomysł "dojrzewa"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.