jarek996 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 No i dotarl ! Oto ON , SKYROCKET !!! Jutro zrobie zestawienie potrzebnych listew , a dzisiaj poogladam wycinanke . Poniewaz model jest "calowy" jak zamawiac listwy ? Mniejsze i "klina" ? Wieksze( i pilowac zeberka , wregi ) ? Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Prościej będzie dociąć listwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Ja robię tak: W przypadku listew balsowych to tnę je sam na wymiar małą piłą tarczową z tarczą o średnicy 85 mm i grubości 1 mm. Piłę zrobiłem sam (jest w moim wątku o mustangu) ale można kupić gotowce z Proxxona. Wtedy wytniesz sobie calowe jakie chcesz. Listwy sosnowe i lipowe zamawiam rozmiar większe niż potrzebne calowe i ścieniam je albo na tej pile albo na szlifierce z przykładnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Tak tez chcialem zrobic ! Proxxona mam wlasnie z ta tarczka . Jutro ide kupic listwy i poprobuje . Kadlub robi sie metoda szkutnicza. Dwie polowki osobno , z oklejeniem balsa , a pozniej sie skleja ze soba . Musze sie teraz zastanowic czy zaczynac , czy Ugly Twina skonczyc . Tam niewiele pozostalo . No i Dimona lezy na szafie....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Skończ Ugly-Twina. Za dużo rozgrzebanych projektów na raz prędzej czy później demotywuje bo ciągle gonisz króliczka a nagrody nie ma... Sezon zbliża się milowymi krokami a ja chcę zobaczyć "brzydala w locie" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Zrobie jak mowisz ! Rodzina wyslana do Wloch na narty , wiec troszeczke popracuje , DUZO pojezdze rowerem ( przedwczoraj 86 km , dzisiaj 68 , a w niedziele bedzie 120 , no i teraz juz tak co tydzien do pazdziernika ) no a pozostaly czas to beda modele ! Ma byc dosyc fajna pogoda , wiec dam moze w przyszlym tygodniu jeszcze po 20 minut silnikom do "Brzydala" , ktore beda pozniej w SKYROCKECIE. Niby sa dotarte , ale Pan Dunczyk nie potrafil powiedziec ILE maja minut. Na 100% po 20 minut na bogato nie zaszkodzi .... Tematu SKYROCKETA jednak nie zamrazam , bo znam siebie i wiem , ze cos tam bede "poddlubywal" Kupilem jeszcze TAKIE cos ( fotka ponizej ) , ale to bardziej dlatego , ze w DALEKIEJ przyszlosci chce zbudowac cos takiego ( tylko odpowiednio wiekszy ) do mojego OS FR 5 300 Siriusa ( ale to bedzie za rok - dwa ) . Ten maly wprowadzi mnie w duzego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 DUZO pojezdze rowerem ( przedwczoraj 86 km , dzisiaj 68 , a w niedziele bedzie 120 , no i teraz juz tak co tydzien do pazdziernika ) no a pozostaly czas to beda modele ! Kupilem jeszcze TAKIE cos ( fotka ponizej ) , ale to bardziej dlatego , ze w DALEKIEJ przyszlosci chce zbudowac cos takiego ( tylko odpowiednio wiekszy ) do mojego OS FR 5 300 Siriusa ( ale to bedzie za rok - dwa ) . Nie pedałuj, tylko bierz się za modele . OS Sirius jest wart porządnego modelu. Złote lata lotnictwa to świetny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Nie pedałuj, tylko bierz się za modele . OS Sirius jest wart porządnego modelu. Złote lata lotnictwa to świetny wybór. Poniewaz ja wszedlem w zlote lata zycia , pokochalem tez zlote lata lotnictwa Pedalowal bede i to BARDZO duzo. Na ten sezon mam pare powaznych postanowien ! To troche tak jak u Ciebie z zapachem zywicy ; nie ma nic piekniejszego , jak usiac na sofie ( po prysznicu ) po przejechanych 120 km w wyscigowym tempie ! Przez pol godziny , nie wiesz jak masz na imie , tak to daje po dupie To lepsze jak narkotyk ( no i o wiele zdrowsze ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Zaczynam powoli oswajac sie wycinanka i jak zaczne , to zaczne raczej od skrzydkla ( a konkretnie CENTROPLATA ). Zastanawia mnie jedno . Zebra calego centroplata ( poza dwoma srodkowymi ) sa identyczne. Po obu stronach kadluba , sa klapy krokodyklowe , a zeberka NIE sa przygotowane , aby te klapy "oddzielic " Na ponizszej fotce widac dokladnie o co mi chodzi. Czy najpierw nalezy skleic zeberka z dzwigarami , dokleic krawedz natarcia ( pozniej oczywiscie zabudowac wszystko co bedzie w centroplacie ) , a dopiero pozniej w jakis sposob odciac czesc zebra ( dolny koniec ) ktory bedzie klapa ? Ponizej plan i fotka . Kiedy wkleic A ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Zrobione jest tak, ponieważ masz stopkę do prawidłowego ustawienia żeber przy klejeniu. ja ciachnoł bym przynajmniej w miejscu za belką balsową mocowania zawiasów klap, na głębokość i troszkę w ośi. Zawsze to lepiej później odciąć gdy już jest nadcięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacacyl Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Zaczynam powoli oswajac sie wycinanka i jak zaczne , to zaczne raczej od skrzydkla ( a konkretnie CENTROPLATA ). Zastanawia mnie jedno . Zebra calego centroplata ( poza dwoma srodkowymi ) sa identyczne. Po obu stronach kadluba , sa klapy krokodyklowe , a zeberka NIE sa przygotowane , aby te klapy "oddzielic " Na ponizszej fotce widac dokladnie o co mi chodzi. Czy najpierw nalezy skleic zeberka z dzwigarami , dokleic krawedz natarcia ( pozniej oczywiscie zabudowac wszystko co bedzie w centroplacie ) , a dopiero pozniej w jakis sposob odciac czesc zebra ( dolny koniec ) ktory bedzie klapa ? Ponizej plan i fotka . Kiedy wkleic A ? W Spitfire u Briana Taylora bardzo podobny przypadek, a rozwiązanie takie: górna część żeberka na szerokości klapy podklejana jest wzmocnieniem w postaci powiedzmy trójkąta ze sklejki 1,5mm . Po jego przyklejeniu odcięcie dolnej części żeberka jest jak bułka z masłem i można to zrobić po sklejeniu skrzydła. Tyle ,że widzę jedną upierdliwość - nie wypalony jest otwór na dźwigarek klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Zrobione jest tak, ponieważ masz stopkę do prawidłowego ustawienia żeber przy klejeniu. ja ciachnoł bym przynajmniej w miejscu za belką balsową mocowania zawiasów klap, na głębokość i troszkę w ośi. Zawsze to lepiej później odciąć gdy już jest nadcięte. Alez oczywiscie ze jest stopka , tyle ,ze mogli "podpalic" czesciowo to co ma pozniej odpasc ... No i dlaczego ( jak juz cos ciachac ) to ZA belka ? Nie lepiej PRZED ( patrzymy na to od przodu oczywiscie ) ? Pozniej sie tylko "dociacha" i wklei belke . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Patrząc od przodu masz rację -przed belką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Natnij to sobie na Proxxonie tarczą (tylko pamiętaj, że od dołu wytnie dalej niż od góry materiału). Tarcza ma 1 mm. Na czas montażu przygotuj sobie paski - ścinki ze sklejki 1 mm i nawet jak będziesz coś od góry dociskał podczas klejenia to Ci się nic nie zniekształci. Po sklejeniu wyjmiesz paski i odetniesz resztę "z ręki" cienkim brzeszczotem do tych małych ręcznych piłek do metalu. Uważaj na palce ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dzisiaj posiedzialem 2 godzinki na kadlubem. Poskladalem troche "wirtualnie" , znalazlem kilka malych niescislosci ( do poprawki ) , ale zaczynam powoli "rozumiec" te wycinanke. Zakupilem dzisiaj listwy balsowe 6x6 mm ( maja mi zastapi 1/4 x 1/4 ) no i czuje jednak brak tego ulamka milimetra ( albo raczej CALA ). Mysle jednak , ze jak skleje to na PUR , to sie dziury klejem"zapchaja". Jest to maly , wyczuwalny luz , ale nie ma tragedii. Bede jednak jechal na milimetrowych zamiennikach ( TZN bez docinania na CALowe wymiary). Kilka wreg ( i innych elementow ) trzeba skleic ze soba przed skladaniem i zrobie to jutro , co bedzie oficjalnym startem ze SKYROCKETEM . Postaram sie tez podocierac silniki ( chociaz po 15-20 minut ) , bo niby sa dotarte , ale chce byc pewien co "w trawie piszczy " . Pogoda ma byc OK , wiec znajde czas i na rower i na modelarnie ! Najwazniejsze , ze rodzina wyslana na narty i czlowiek robi co CHCE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Kup sobie trochę sklejki 0,4 mm i potnij nożykiem na cienkie paski do uzupełniania szczelin w czasie montażu listew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Hahaha ! Mialem ja dzisiaj w dloni ( jak kupowalem listwy ) , bo BARDZO lubie sklejke 0,4 mm. Faktycznie dobry pomysl ! Mysle jednak , ze wezme troche forniru od kolegi stolarza. W sumie nie ma znaczenia CO wypelni te mikroszczelinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Poniewaz ma byc to polmakieta , to nalezy sie "polprzygotowac" do jej budowy. Wczoraj dotarla zamowiona z USA miesiac temu ksiazeczka o SKYROCKEcie . Nie jest w niej wiele wiecej jak mozna znalezc w sieci , ale przynajmniej wszystko w jednym miejscu. Dokumentacja na temat tego samolotu jest bardzo skromna , wiec dla prawdziwego makieciarza byloby to sporym problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Dzisiaj ( tak jak obiecalem pokrecilem troche silnikami do SKYROCKETA ( ten film pokaze tez w UGLY TWINIe ) . Na filmiku LEWA Enya 53 ! Lewe zasysanie paliwa , lewy rozrusznik ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 A u mnie jest że film niedostępny :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi