ssuchy Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Fajny filmik, obrazujący działanie separatora cyklonowego do odciągu (separator zrobiony z przezroczystego tworzywa i widać o co biega): ... i kilka propozycji, jak to tanio zrobić: ... poniżej opis wykonania bardziej rozbudowanego systemu odciągowego (gościu wspomina o paru ważnych kwestiach): Niebawem sam będę walczył z tematem odciągu stanowiskowego oraz zagadnieniem skutecznej (wymuszonej) wentylacji całego pomieszczenia w mojej małej pracowni (TUTAJ zapewne wrzucę fotki i coś tam naskrobię). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Dzięki. Dosyć ciekawe projekty, ale jak widać wszystko jest zrobione na głośnych odkurzaczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Możesz zawsze zastosować cichszy, wydajny wentylator. Jeśli zespół filtracyjny nie ma wyprowadzenia na zewnątrz, to radziłbym zamontować go na wylocie drugiego wiaderka w którym będzie worek filtracyjny wyłapujący to co przepuścił cyklon (zamiast odkurzacza). Cyklony są bardzo wydajne, nie zapychają się, i można nimi wyciągać nawet krótkie wióry z obróbki skrawaniem, wszystko zależy od siły ssania i przekroju ssawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Dzięki. Coś pomyślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 No to ja jestem jakiś prehistoryczny szlifuję, kurzy się wszędzie wdycham poprzez maseczkę potem sprzątam na sucho i mokro i tak w kółko, i dalej mam czysto ). Co do wybuchu to warto wiedzieć ale przy naszych modelach to raczej nierealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Tak samo robię, tylko trzeba znaleźć czas na sprzątanie... Idę z myślą posprzątania a zawsze biorę się za model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi