Skocz do zawartości

[P] Poszukuję planów Fokker E.III

Artur412

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję planów Fokker E.III najlepiej na papierze, od 1200 do 1800mm rozpiętości najlepiej pod spalinę… Mogą być też inne plany niemieckich samolotów z I Wojny Światowej. Wiem że o wersje elektroniczną nie jest tak trudno tylko nigdy nie miałem z tym styczności i nie wiem jak się zabrać do wycinania laserowego… Rzecz jasna owe plany nie musza być za darmo…

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

Witaj.

Mam plany Fokkera E-III, Albatrosa D-V, Lysandera i Camela. Wszystko w formie multimedialnej. Jednak gdybyś chciał to istnieje możliwość zrobić takie plany w formie pliku Corel, a jak wiadomo z Corela łatwo jest przetworzyć na pliki obsługujące obrabiarki. Przeróbka na plik Corel jednak zajmie troszkę czasu. Jeśli więc jesteś zainteresowany, to polecam się.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jest tam też model w pdf-ie http://www.profili2.com/eng/default.htm

Najprostszy darmowy program do otworzenia dfx znajdziesz tu http://www.modelarz.com/pliki.php?itp=3&w=lista

Jak dobrze pogrzebiesz w sieci to znajdziesz oferty na demo prawdziwych programów lub weż udział w prezentacji oprogramowania Cadowskiego .

Dają tam czasem płytki, na zachętę ,okrojonych programów z licencją na jedno stanowisko.Taki program używam w pracy do konstruowania form wtryskowych ,a jego największa wada to niemożność wczytania katalogów normalii i obudów.

Mówimy tu o legalnym pozyskaniu oprogramowania.

Opublikowano

Ten planik z Profili to moim zdaniem strasznie kiepściutkie plany jesli to można nazwać planem. Myślę iż dużo lepszym rozwiązaniem byłoby zrobieniem tego modelu...bez tych planów. Fokker i samoloty tego okresu miał tak prostą sylwetkę, iż wystarczy np rzut boczny kadłuba wzięty ze zwykłych rysunków, których pełno jest w necie. Skrzydła i stateczniki to jeszcze prostrza sprawa. Jeśli interesuje Ciebie to mam plany "papierowe" Pfzlz E.I - III. Model bardzo podobny do Fokkera - eindeckera. Jak wygląda Pfalz możesz zobaczyć w moim wątku z budowy tego modelu - Dział Półmakiety.

Opublikowano

Dzięki TooM , ściągnąłem sobie ten program i wszystko chodzi..

Fokker bardzo fajny samolocik, rzeczywiście podobny… Jaka rozpiętość i waga?

Pomysł z robieniem tego modelu z rysunku rzeczywiście nie jest zły lecz zależy mi na tym żeby dobrze latał i chociaż samo skrzydło chciałem zrobić z planów, reszta owszem może być z rysunków…

Opublikowano

Sorki, że dopiero teraz piszę. W prawdzie logowałem sie ale nie z mego kompa więc i nie za bardzo miałem czas na odpowiedż. Rozpiętosc Pfalz'a to 170cm ja powiększyłem nieznacznie rozp i cięciwę. Waga do lotu to ok 3300g, silnik ASP FS 61. Oblot co prawda nie udany - wydawało mi się, że silnik za słaby ale model Vicomta z pływakami ważył tyle samo a nie miał problemu z oderwaniem sie od wody i wznoszeniem. PW przeczytałem i zaraz odpiszę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To są tak proste konstrukcje - fokkeropodobne - do wykreslenia, że pewnie i wystarczy powiększyć i masz szablony. Oczywiście nie będziesz sklejał z nich tylko odrysowywał zarys kadłuba przedewszystkim i skrzydeł. Dalej to już normalnie konstrukcja : sklejka sosna balsa folia. W ten sposób odrysowałem nieco trudniejszą konstrukcję bo Nieuporta 11. Ale ponieważ - jak wspomniałem to proste konstrukcje więc wystarczy powiekszyć pierwszy lepszy rzut samolotu, których w necie pełno jest.

Opublikowano

Akurat nie robiłem Fokkera tylko Pfalz'a EIII, prawie to samo. skala ok 1/5,7. Natomiast Nieuport 11 to całkowicie z rysunków - skala 1/7. Jest gdzieś temat o nim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.