Skocz do zawartości

Taranis X9D+ i martwe serwa na G-RX6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mi się wydaje że masz źle wpięte serwa

wg instrukcji

post-19241-0-25390900-1552392907.png

czyli patrząc z boku:

post-19241-0-89849500-1552392469_thumb.jpg

-- EDIT --

a zaznaczona ikona potwierdza poprawne zbindowanie

post-19241-0-04618000-1552393115.png

• Lubię to 1
Opublikowano

A mi się wydaje że masz źle wpięte serwa

ale jaja, rzeczywiście :o

autor do raportu powinien się zameldować :D

Jeśli byłby to G-RX8 v.1 to odbiornik byłby już uwalony...(w v2 zrobili zabezpieczenie sprzętowe pinów przed odwrotnym podłączeniem serw, mam nadzieję że w G-RX6 to zabezpieczenie też jest...jeśli nie autor ma dwa bardzo zgrabniutkie altimetry/vario po $40/szt.)

Opublikowano

Napisano wczoraj, 21:05

Dziękuję Panowie za podpowiedzi - niezły mętlik lecz....

Lecz masz Taranisa  ! 

Stary kawał o partyjnym chłopie co nigdy nie zapominał książeczki partyjnej jak jechał w pole. Pewnego dnia nie wziął pługa ale legitymację miał.

Uśmiałem sie jak norka -aktualizacje, normy europejskie , milisekundy i inne sprawy ,o których nie mam pojęcia opanowane. Prawidłowe wpięcie wtyczki "zielonym do góry" albo "brązowym do tyłu a żółtym do przodu" to tak średnio. 

Opublikowano

Ale ile się przy tym nauczyliśmy:-)! Poczekajmy jeszcze na autora zanim zaczniemy się śmiać. Może serwa są dobrze podłączone.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Całkowicie jestem zgodny. Te wszystkie zabiegi około radiowe i około modelarskie są znakomita szkołą . Sam tez tak mam i jestem świadomy korzyści płynących z pokonywania przeszkód. Też niedawno rutynowo podłączałem serwa i wyszło, ze nie umiem czytać oznaczeń na gniazdach odbiornika. Rutyna zżera !

Opublikowano

Jest światełko w tunelu - choć nadal jedna wielka niewiadoma! 

Podłączyłem serwo cyfrowe i również nic!

Za sugestią Piotra zbindowałem następnie w ustawieniu jak na zdjęciu Piotra czyli  tryb D16, Kanały1-16 wówczas w nawiasie wyskakuje automatycznie (18ms) - choć nie wiem czy pierwsze 8 kanałów nie pozostaje i tak przy 9 ms. Na pozycjach odbiornika 1-3 cały czas podpięte zwykła serwa TG9 no i bez zmian czyli martwe. Na pozycję 4 wpiąłem cyfrowe i ........... DZIAŁA  :)  :)  :) !!!! Ale po odpięciu cyfrowego nie potrafię już przywrócić jego działania - przedziwne to ustrojstwo. Trop Piotra chyba jednak słuszny, sprawa jednak zagmatwana. Oczywiście serwo cyfrowe jest nadal sprawne.

Jeżeli macie nowe spostrzeżenia będę wdzięczny

Nie widziałem Waszych sugestii o podłączeniu serw, już sprawdzam choć to niemożliwe!!! To dlaczego zadziałało to cyfrowe, które (chyba - no bo teraz to już niczego nie jestem pewien) wpiąłem tak samo jako pozostałe 3???

Opublikowano

Ze zdjęcia które opublikowałeś wynika, że miałeś te serwa połączone odwrotnie.

Prawidłowo powinny być białe/zółte kable serwa skierowane w górę, czarne/brązowe w dół, jeśli odbiornik jest położony płasko, napisami/diodami led do góry(tak jak na Twoim zdjęciu).

Połącz tak i zrób zdjęcie na którym widać wyraźnie podłączone wtyki serw do odbiornika..

Istnieje też możliwość, że uszkodziłeś wyjścia PWM przez odwrotne podłączenie serw (Jak napisałem wcześniej pierwsza wersja G-RX8 nie miała zabezpieczonych wyjść PWM i podłączenie serw odwrotnie uszkadzało je. Jak jest w przypadku G-RX6 nie wiem)

• Lubię to 1
Opublikowano

To nawet nie są jaja - to jakaś checa ze strony FrSky!!!! Adam masz całkowitą rację!!! Ale spójrzcie! Bez Was i bez tego forum nigdy bym się nie odważył wpiąć serwa tak jak pokazuje to Adam!!!! Dlaczego? Na mojej instrukcji G-RX6 nie ma tego schematu, który Adam zakreślił na czerwono. Cała reszt jest identyczna. Automatycznie użytkownik (przynajmniej ktoś taki jak ja) sugeruje się opisem na odbiorniku i aby się czasem nie pomylić obraca go bokiem i patrzy: aha ten pin idzie do minusa, ten do plusa a ten sygnałowy.Oznakowania znajdują się bowiem dokładnie i bezpośrednio nad pinami!!!!!!!!!! No bardziej dokładnie nie można tego odczytać a to całkowicie błędna metoda :(  Może gdyby odbiornik był obudowany wówczas rzeczywiście można te oznaczenia odpowiednio przypisać ale tu człowiek patrzy i dokładnie widzi co gdzie jaki pin do czego idzie!!! 

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i zaangażowanie. Przepraszam za tak kardynalny błąd lecz spróbuję Wam to pokazać na zdjęciach.

P.S.

Wszystko działa na całe szczęście, a Taranis już jest moim przyjacielem ;)

Opublikowano

Na stronie sklepu  w opisie pisze:

Odbiornik G-RX6 posiada sześć konwencjonalnych portów PWM, do podłączenia standardowych serwomechanizmów (można wybrać, czy na portach PWM mają być podawane kanały 1-6, czy 9-14).

Nie ma tego odbiornika więc nie wiem jak się to przestawia ale można w nadajniku przypisać kanały 9-16 i zobaczyć co będzie.

O widzę że w czasie pisania tego postu sprawa się wyjaśniła

Opublikowano

Za dobrą podpowiedź można się odwdzięczyć zieloną strzałką w górę przy poście pomagającego.

Wydaje mi się że opis pinów na odbiorniku trzeba czytać tak jak by się patrzyło na odbiornik od ich strony i wtedy wszystko się zgadza.

W twojej instrukcji i moim screenie jest też rysunek ze piny przy płytce są sygnałowe - na to wygląda że tym trzeba się sugerować.

post-19241-0-71468600-1552413187.jpeg

Jest to dość nieczytelne ale mając już do czynienia z różnymi odbiornikami Frsky (piny w pionie w poziomie z masami do siebie itp) sprawdzam to dwa razy.

To jeden z moich odbiorników opis na opakowaniu i mój dopisany,

post-19241-0-06456300-1552413673_thumb.jpg

Co ciekawe dwa rzędy pinów, serwa wpinamy masą do siebie poziomo. Opis Też może mylić, ale po zrozumieniu tego raz jest to do ogarnięcia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Adamie, ode mnie 100 zielonych strzałek, jak i również dla wszystkich pozostałych - tego też nie znałem :)

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Kolega też uwalił taki mały odbiornik X4R ale udało się naprawić bo spalił się tylko stabilizator 3.3V.

Zrobiłem mu krótkie przedłużacze wpięte w odbiornik  a serwa wpina już tylko go gniazda przedłużacza a tu już widzi jak wpiąć i mam spokój.

Opublikowano

Kolega też uwalił taki mały odbiornik X4R ale udało się naprawić bo spalił się tylko stabilizator 3.3V.

Zrobiłem mu krótkie przedłużacze wpięte w odbiornik  a serwa wpina już tylko go gniazda przedłużacza a tu już widzi jak wpiąć i mam spokój.

Dobrze mieć takiego kolegę co naprawić umie, ja pewnie wywalił bym odbiornik.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.