czaja18 Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Ja dodam jeszcze jedno zbocze. Jest to Jaworzynka zaraz obok żaru. Parę fotek z latania: Więcej informacji wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Ostatnia fotka jest po prostu piękna - szybowce i model - wydaje się, jakbyście w jednym kominie latali P.S Jaworzynkę widać na mapce Żaru - to mniej wiecej zbocze góry Dybkowa. Jest także doskonale widoczna na zdjeciu-panoramce ze szkołą szybowcową pod Żarem - Jaworzynka znajduje się najbardziej na lewo, jest częściowo zasłonięta przez budynek szkoły. Dodam jeszcze, że latanie na Jaworzynce jest możliwe przy wiatrach północno-zachodnich (górka jest pod tym względem doskonałym dopełnieniem Żaru) Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Jaworzynka - bardzo fajne miejsce, 10 lat temu wyglądała tak : Widzę że widok niewiele się zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Motylasty to kończ Tota 2 i trzeba się umówić na jakieś latanko :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 no ja też chętnie polatam z szanownym Kolegą Może w ten weekend skoczymy gdzieś ? mam wolne od soboty około południa i całą niedzielę Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Aj a wszystkie szybowce mam w częściach :? Ale za 2 tygodnie mogę już przygotować model. W ten weekend latamy rzutkami :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Motylasty to kończ Tota 2 i trzeba się umówić na jakieś latanko No jak widzisz cały czas nad nim walczę, a wspólne latanko, a czemu nie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Może weźmiemy rzutki na zbocze ? jakby fajnie wiało... Ja chyba się przejadę na jakąś górkę, bo będe sam w domu siedział A na lotnisko z rzutką to przyjdę swoją drogą Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Zbocze w Nowem nad Wisłą Przedstawiam tu góreczkę znajdującą się w Nowem nad Wisłą koło Grudziądza. Co prawda nie widziałem jeszcze tu latających modelami szybowców lecz często pojawiają się paralotniarze. Tak wygląda widok z górki: W rzeczywistości do Wisły jest spory kawałek widoczek na lewo: widoczek na prawo: jeszcze jeden widoczek: a samej górze jest spory kawałek pola (koszony nieużytek): dopiero ok 100 metrów dalej stoją bloki. a stąd startują paralotniarze: mapka dojazdu: Może ktoś chciałby spróbować tu sił? Co o tej górce sądzicie? Aktualna pogoda w Nowem Link do pliku do Google Earth wskazujący zbocze. www.marcinek133.republika.pl/Zbocze_w_Nowem_GoogleEarth.kmz Zbocze oblatane 20 min film z pierwszych lotów na zboczu http://video.google.pl/videoplay?docid=-2928648300475115002&hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Ile to km od Grudziądza ?? Bo wygląda obiecująco ... :jupi: A jak wygląda sprawa bezpieczeństwa - jakaś droga na dole ?? Czy jest jakieś zejście w dół i jak wygląda sprawa z tymi drzewami ?? Siekierka w ruch na ratunek modelom ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Ile to km od Grudziądza ?? Ok 23-27 zależne od drogi. Dwie do wyboru. Droga na dole oczywiście jest i można dojechać samochodem - można zejść na piechotkę na dół ścieżką ale pewnie szybciej będzie autem zresztą jak już schodzić to pewnie po zwłoki bo wątpię by od tak udało się komuś tam na dole wylądować miejsca jest naprawdę sporo (tylko łąki) tyle że - strasznie daleko - brak odpowiedniej orientacji odległości model-gleba. Samo przed pole jest czyste za wyjątkiem kilku drzew ale są one strasznie nisko z lewej jak i z prawej strony zbocze jest jednak dość mocno zalesione - raczej trzymać się od tych miejsc z daleka. Jak pisałem wyżej miejsce to wykorzystują paralotniarze a oni też muszą uważać na drzewka. Elektron obiecał oblatać miejsce jak tylko będzie odpowiednia pogoda. Dopiszę wówczas więcej na pewno istotnych informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 To widze tam niezła zabawe w kilka osób ze skrzydełkami Wtrącając OT widzieliście na modelarski.net zagi bez mixera delta - "UZAGI" by Pleses ?? Temat warty polecenia ... Widze kogoś z Microlotkiem i Pelikanem ... Zobacz także co dopisałem wyrzej i wyedytuj post odpowiednio ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Zbocze piękne! Strome, z czystym przedpolem i miejscem na górze. Jedyna wada - będzie tak ze 350 km ode mnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Glajty latają to i modele posmigają ostro. Powiem tak jak wieje tak słabo że już glajty nielatają , to model smigają nadal. Na takimz boczu już polatać można spokojnie jak wieje 3m/s. Zbocze jest idealne ;D Też mam daleko ale kiedyś musze tam zawitać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 6 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Bardzo ladne miejsce. Teraz wybaczcie za skleroze, ale kilka lat temu bylem z klasa w okolicach pokazanych na mapce (m.in. zahaczylismy o Pelplin. Zawitalismy tez gdzies kolo jakiegos historycznego kosciola, w ktorym wg legendy mial sie zatrzymac sw. Wojciech. I wlasnie w tym rejonie bylo takie miejsce- daleko od Wisly, wprost idealne do latania (od razu sie wsciekalem, ze nie mam modelu, wowczas wystarczajacych umiejetnosci jesli chodzi o latanie oraz przede wszystkim czasu) i zapowiedzialem ze kiedys tam powroce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 6 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 ....Powiem tak jak wieje tak słabo że już glajty nielatają , to model smigają nadal.... Ostatnio wydawać by się mogło że w ogóle nie wieje - ale nie na tym zboczu - pojawili się paralotniarze - przerwali loty ze względu na silny wiatr! Jak już troszkę dmucha to tam wieje jak cholera! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Mam naszczęście modeiki na każdy wiatrek. Czy wichura czy słabo wieje to na takim zboczu i tak polatam. Tylko pozazdrościć takiego superanckiego zbocza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 6 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Niestrasz ze to jest 27-28 km :evil: Jechalem rowerkiem i wyszlo mi jak w mordke do zbocza rowniotkie 21,5 :rotfl: Pelikan juz oszlifowany i bedzie laminowany.... Wiec jak po mnie w sobote przyjedziesz to latam :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 6 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Nie mam pojęcia o jakim miejscu mówi Boogie. A mi nic nie zostało jak tylko zlepić jakiegoś szybowca ale... materiały mam, serwa mam, elektronikę mam... tylko czasu niet Elektron pisałem 23-27km zależy górą czy dołem. Zresztą kilometr w tą czy w tą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.