Skocz do zawartości

Szybowce - gdzie latać - Żar, Ochodzita I NIE TYLKO :)

Gość tom_tom

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja dodam jeszcze jedno zbocze. Jest to Jaworzynka zaraz obok żaru.

Parę fotek z latania:

c2bf2cdcb7401ad7.jpg

0b718274f2c47d51.jpg

215ca10c1df20b46.jpg

0ecc90cdd349759a.jpg

6b3d5032452e4f45.jpg

Więcej informacji wkrótce.

Gość tom_tom
Opublikowano

Ostatnia fotka jest po prostu piękna - szybowce i model - wydaje się, jakbyście w jednym kominie latali :)

P.S Jaworzynkę widać na mapce Żaru - to mniej wiecej zbocze góry Dybkowa. Jest także doskonale widoczna na zdjeciu-panoramce ze szkołą szybowcową pod Żarem - Jaworzynka znajduje się najbardziej na lewo, jest częściowo zasłonięta przez budynek szkoły.

Dodam jeszcze, że latanie na Jaworzynce jest możliwe przy wiatrach północno-zachodnich (górka jest pod tym względem doskonałym dopełnieniem Żaru)

Tomek

Gość tom_tom
Opublikowano

no ja też chętnie polatam z szanownym Kolegą :) Może w ten weekend skoczymy gdzieś ? mam wolne od soboty około południa i całą niedzielę :)

Tomek

Opublikowano

Aj a wszystkie szybowce mam w częściach :? Ale za 2 tygodnie mogę już przygotować model.

W ten weekend latamy rzutkami :-)

Gość tom_tom
Opublikowano

Może weźmiemy rzutki na zbocze ? jakby fajnie wiało... Ja chyba się przejadę na jakąś górkę, bo będe sam w domu siedział :) A na lotnisko z rzutką to przyjdę swoją drogą :)

Tomek

Opublikowano

Zbocze w Nowem nad Wisłą

Przedstawiam tu góreczkę znajdującą się w Nowem nad Wisłą koło Grudziądza. Co prawda nie widziałem jeszcze tu latających modelami szybowców lecz często pojawiają się paralotniarze.

Tak wygląda widok z górki:

1.jpg

W rzeczywistości do Wisły jest spory kawałek :)

2.jpg

widoczek na lewo:

3.jpg

widoczek na prawo:

4.jpg

jeszcze jeden widoczek:

5.jpg

a samej górze jest spory kawałek pola (koszony nieużytek):

7.jpg

dopiero ok 100 metrów dalej stoją bloki.

8.jpg

a stąd startują paralotniarze:

6.jpg

mapka dojazdu:

1mapael9.jpg

3mapadj4.jpg

Może ktoś chciałby spróbować tu sił?

Co o tej górce sądzicie?

Aktualna pogoda w Nowem

Link do pliku do Google Earth wskazujący zbocze.

www.marcinek133.republika.pl/Zbocze_w_Nowem_GoogleEarth.kmz

Zbocze oblatane :) 20 min film z pierwszych lotów na zboczu :)

http://video.google.pl/videoplay?docid=-2928648300475115002&hl=pl

Opublikowano

Ile to km od Grudziądza ??

Bo wygląda obiecująco ... :jupi:

A jak wygląda sprawa bezpieczeństwa - jakaś droga na dole ??

Czy jest jakieś zejście w dół i jak wygląda sprawa z tymi drzewami ??

Siekierka w ruch na ratunek modelom ??

Opublikowano
Ile to km od Grudziądza ??

Ok 23-27 zależne od drogi. Dwie do wyboru.

Droga na dole oczywiście jest i można dojechać samochodem - można zejść na piechotkę na dół ścieżką :) ale pewnie szybciej będzie autem :) zresztą jak już schodzić to pewnie po zwłoki bo wątpię by od tak udało się komuś tam na dole wylądować :) miejsca jest naprawdę sporo (tylko łąki) tyle że - strasznie daleko - brak odpowiedniej orientacji odległości model-gleba.

Samo przed pole jest czyste za wyjątkiem kilku drzew ale są one strasznie nisko z lewej jak i z prawej strony zbocze jest jednak dość mocno zalesione - raczej trzymać się od tych miejsc z daleka.

Jak pisałem wyżej miejsce to wykorzystują paralotniarze a oni też muszą uważać na drzewka.

Elektron obiecał oblatać miejsce jak tylko będzie odpowiednia pogoda. Dopiszę wówczas więcej na pewno istotnych informacji.

Opublikowano

To widze tam niezła zabawe w kilka osób ze skrzydełkami :P

Wtrącając OT widzieliście na modelarski.net zagi bez mixera delta - "UZAGI" by Pleses ??

Temat warty polecenia ...

Widze kogoś z Microlotkiem i Pelikanem ...

Zobacz także co dopisałem wyrzej i wyedytuj post odpowiednio ...

Opublikowano

Glajty latają to i modele posmigają ostro. Powiem tak jak wieje tak słabo że już glajty nielatają , to model smigają nadal. Na takimz boczu już polatać można spokojnie jak wieje 3m/s.

Zbocze jest idealne ;D

Też mam daleko ale kiedyś musze tam zawitać.

Opublikowano

Bardzo ladne miejsce. Teraz wybaczcie za skleroze, ale kilka lat temu bylem z klasa w okolicach pokazanych na mapce (m.in. zahaczylismy o Pelplin. Zawitalismy tez gdzies kolo jakiegos historycznego kosciola, w ktorym wg legendy mial sie zatrzymac sw. Wojciech. I wlasnie w tym rejonie bylo takie miejsce- daleko od Wisly, wprost idealne do latania (od razu sie wsciekalem, ze nie mam modelu, wowczas wystarczajacych umiejetnosci jesli chodzi o latanie oraz przede wszystkim czasu) i zapowiedzialem ze kiedys tam powroce.

Opublikowano
....Powiem tak jak wieje tak słabo że już glajty nielatają , to model smigają nadal....

Ostatnio wydawać by się mogło że w ogóle nie wieje - ale nie na tym zboczu - pojawili się paralotniarze - przerwali loty ze względu na silny wiatr! Jak już troszkę dmucha to tam wieje jak cholera! :)

Opublikowano

Mam naszczęście modeiki na każdy wiatrek. Czy wichura czy słabo wieje to na takim zboczu i tak polatam.

Tylko pozazdrościć takiego superanckiego zbocza.

Opublikowano

Niestrasz ze to jest 27-28 km :evil: Jechalem rowerkiem i wyszlo mi jak w mordke do zbocza rowniotkie 21,5 :rotfl:

Pelikan juz oszlifowany i bedzie laminowany.... Wiec jak po mnie w sobote przyjedziesz to latam :rotfl:

Opublikowano

Nie mam pojęcia o jakim miejscu mówi Boogie. A mi nic nie zostało jak tylko zlepić jakiegoś szybowca ale... materiały mam, serwa mam, elektronikę mam... tylko czasu niet :(

Elektron pisałem 23-27km zależy górą czy dołem. Zresztą kilometr w tą czy w tą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.