Skocz do zawartości

Trymowanie szybowca i nitka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dzisiaj trochę wiało. Miałem wrażenie, że model jest źle wytrynowany. Zacząłem sobie trymować i zauważyłem, że coś jest mocno nie tak. Miałem wrażenie, że model leci prosto, ale trawersuje przy tym. Mam kamerkę RunCam zamocowaną w taki sposób, że widać cześć dzioba modelu. Wpadłem na pomysł, że przymocuję nitkę i zobaczę, czy leci prosto. Co się okazało zobaczycie na filmiku.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Cześć,

Dzisiaj trochę wiało. Miałem wrażenie, że model jest źle wytrynowany. Zacząłem sobie trymować i zauważyłem, że coś jest mocno nie tak. Miałem wrażenie, że model leci prosto, ale trawersuje przy tym. Mam kamerkę RunCam zamocowaną w taki sposób, że widać cześć dzioba modelu. Wpadłem na pomysł, że przymocuję nitkę i zobaczę, czy leci prosto. Co się okazało zobaczycie na filmiku. Trawers widać w około 50 sekundzie

Trawers widać w około 50 sekundzie.

Opublikowano

Tylko taką znalazłem w plecaku:-) Co do testu to potwierdzil mi to co widziałem z dołu. Po moich super poprawkach latam bokiem. Beznadziejnie wytrymowałem model.

Opublikowano

Proszę o wyrozumiałość, ale nie znam żargonu. Przez trawers rozumiem to, że w locie do przy pozycji drążków w neutrum między osią podłużna modelu, a kierunkiem lotu jest pewien kąt tzn. dziób i ogon nie są w jednej linii.

Opublikowano

Proszę o wyrozumiałość, ale nie znam żargonu. Przez trawers rozumiem to, że w locie do przy pozycji drążków w neutrum między osią podłużna modelu, a kierunkiem lotu jest pewien kąt tzn. dziób i ogon nie są w jednej linii.

Sprawdź czy kadłub prosty, pianka może jest skręcona

Opublikowano

Odnosisz się do kilku sekund filmu. Rób naloty z każdej strony względem wiatru i patrz jak się zachowuje. Nie sugeruj się nitka. Ona ci pokaże termike jak wstawisz fpv. Lataj, trymuj...

Opublikowano

Wybrałem fragment filmiku. Robiłem naloty z każdej strony. Mam loty na wprost, skręty w obie strony. Za każdym razem widać ten trawers.

Opublikowano

No i jeszcze pamiętaj, że to miejsce jest mega turbulentne - jest zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o moje loty :)

Opublikowano

Marcin K. nie masz racji. Nitka na kadłubie bardzo ładnie pokazuje ślizgi modelu. Termiki nie pokazuje :)

Niestety na filmie jest niewiele fragmentów lotu po prostej, bez użycia sterów. Jedyna długa prosta to chyba 0:45-0:56, ale cały czas widzę "gmeranie" lotkami i cały czas nitka ucieka. Tak samo jest w zakrętach. To znaczy, że źle dobrana jest różnicowość lotek oraz mix lotki-kierunek.

Do trymowania ślizgów potrzeba długich nalotów, po prostej (w przypadku trymowania patrząc "z ziemi" idealnie w osi wiatru, na siebie / od siebie.

Kiedyś podsyłałem Ci linka do filmów Paul'a Naton'a. Jeden z odcinków był właśnie o ślizgach bocznych, gdzie filmowali zachowanie chorągiewki przyczepionej na nosie modelu z bardzo rzeczowym komentarzem.

Opublikowano

Dziękuję Czarku za odpowiedź. Bardzo wiało i musiałem gmerać lotkami, żeby lecieć poziomo. Z całego nagrania na szybko wybrałem też jedną minutę może powinienem bardziej pociąć nagranie i wybrać lepsze fragmenty. Miałem wrażenie, że nawet w zakręcie nitka powinna być w linii prostej. Oczywiście jeśli skręt jest skoordynowany. Mam wrażenie, że nawet przy skręcie w prawo nitka ucieka na prawo co chyba jest trochę kuriozalne. Następne okienko mam w kolejną sobotę. Ustawiłem wszystko na zero, usunąłem konfigurację trymów i na oko oceniłem, że model jest prosty. Opiszę co mi z tego wyszło.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.