Jarek1925 Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Witam wszystkich,Ogólnie latam samolotami, skrzydłami, śmigłowcem jak i dronami, trochę jeżdżę buggym jak i trialem. Postanowiłem trochę popływać. Z racji że nie mam dużo miejsca w mieszkaniu jak i czasu padło na coś płaskodennego. W miarę proste w budowie. Stwierdziłem że nie najgłupszym i jednocześnie najlepszym pomysłem będzie budowa któregoś z polskich monitorów rzecznych. Dodatkowym atutem jest to że akurat w tym roku przypada rocznica utworzenia Flotyllii Pińskiej. Model wykonałem z podkładów pod panele, balsy, listewek sosnowych. Trochę na skróty (co się na mnie zemściło częściowo). Dałem silnik 380 z napędem strumieniowym (nie wiem nawet jak to dokładnie się nazywa) oraz serwo do kierunku. Dodatkowo ledy na burty w celu oświetlenia wnętrza, 2 diody na światła pozycyjne, oraz działający reflektor główny czego niestety nie widać na zdjęciach. Zapomniałem podpiąć pod niego pakiet.Tak jak pisałem nie jest to mistrzostwo a kompletne amatorstwo. To trochę jakbym w latających modelach próbował robić TOTO lub RWD 5 Skazoo. Oczywiście nie chcę powiedzieć nic negatywnego o tych modelach a raczej to że jestem całkowity żółtodziób. Dodatkowo w razie wpłynięcia w krzaki lub innych przygód zbudowałem na szybko z zabawkowej motorówki dźwig którym można podpiąć hak do odholowania tego "modelu". Jeden mały silnik nie robi z monitora motorówki ale w razie wpłynięcia na mieliznę może nie dać rady go ściągnąć.Jeśli coś mi się przypomni to dam znać. W drodze już inne pływające modele lecz wykonane porządnie, dużo lepiej i przemyślane. To była taka szybka fantazja. Aby nie posypał się hejt to powtórzę że chciałbym tylko Wam pokazać co mi wyszło a nie pochwalić się kunsztem modelarskim. Długość modelu to 1.4m. Trochę szkoda że nie potrafiłem wykonać go prawidłowo. Ale jeszcze do Polskich okrętów wrócę. Z pewnością 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Monitor "Pińsk" fajnie wygląda na wodzie ! Kontynuuj budowę modeli pływających - to fajna zabawa i poznawanie historii !!☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Za zamysł i pamięć Flotylli masz u mnie dużego plusa.Buduj i pływaj , nawet wbrew sceptykom . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Widziałem ostatnio na Fb jakiś konkurs modelarski modeli redukcyjnych na temat 100 lecia Flotylli Pińskiej. Może jakiś wspólny szybki temat i wyślemy tam nasze modele jako szkutnicy z pfmrc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Wszystko na tak , ale z szybkością może być problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Nie ma modeli plastikowych tematycznych, albo karton albo żywica. A od podstaw mało czasu. Pomysł upadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 I znowu szybkość.Zbyt szybko się poddajesz.Była by szansa na budowę ,przy podziale prac na poszczególne osoby. Kadłuby,nadbudówki,napęd , sterowanie, charakterystyczne detale i finalne składanie. Dobra organizacja i zgranie w czasie , zaowocowała by serią pięknych modeli. Lecę do pracy, dzisiaj wysyłka do ...... własnie mały test co to za kraj : Imre , Trianon , szklanka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Jednostka znowu wróciła do służby. Wymiana silnika i ESC poprawiło i przywróciło ją do życia. Pływanie w Poniatowej 07.07.2019. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Podziwiam ludzi, którym się chce tworzyć takie piękne rzeczy. Taki pływający model to jest sentencja modelarstwa A druga sprawa, czy koledzy nie zauważyli, że na tych fotografiach i na fotografiach innych modeli pływających woda sama ustawia do fotografii i dopasowuje się do wielkości danego modelu. Na zdjęciach powyżej widać to idealnie A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Pięknie się prezentuje na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Z racji transportu maszty są demontowalne a widzę że krzywo je umieściłem. To były testy czy nowy napęd się sprawdzi. I jak narazie jest bardzo dobrze. Teraz będzie można zrobić sesję zdjęciową. Dziękuję za wszelkie pochwały. Model nie jest idealny ale jakoś trzeba zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 4 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 W monitorze po usprawnieniu napędu została naprawiona wytwornica dymu co widać na zdjęciu oraz dodana kamera fpv. Teraz pływam na tyle daleko od brzegu że monitora nie widać ale za to na ekranie wszystko jest. Kamera jest na serwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi