radek872 Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Tomek gdyby był na 1.5m wtedy 91 przy 1.4m to tak jak napisałes 6.5ccm-7.5ccm z 2 taktów os max LA 40-46 z małym zbiorniczkiem 100ml Jakie serwa są zalecane utwardzane mikrusy ? Kiedy oni pomyslą nad czyms większym pod 2m lub wiecej te modele od extrima po ten nowy to az sie prosi zeby je wypuscic w wersji na 15ccm i na 50ccm pod DL czy DA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Silnik 80 g... liczyłem na konkretniejsze propozycje. Ale mam nadzieje , że będą opisy z budowy. Ciekaw jestem kto pierwszy z formułowiczów go złoży. A tak przy okazji zerknąłem do instrukcji składania extrima (no bo Sereno podobno od dziś w sprzedaży a na stronie Artexu go nie ma). Skleić na stole montażowym... brzmi groźnie... czy trzeba do tego modeliku dokupić specjalny stół za powiedzmy 1500 zł ? No to taki modelik od razu zyska na wartości... Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 czy trzeba do tego modeliku dokupić specjalny stół za powiedzmy 1500 zł ? Nie - to potoczna nazwa prostej dechy czy płyty, na której montuje się elementy modelu. Powinna umożliwiać wbijanie szpilek modelarskich, którymi unieruchamia się klejone części i w miarę możliwości zapewnić dostęp z każdej strony. Jednocześnie powinna być na tyle sztywna, by nie odkształcać się w czasie pracy. Porządne stoły/deski są wymagane zwłaszcza przy budowie modeli konstrukcyjnych, gdzie do stołu mocujesz kopię planu wykonawczego 1:1 lub rozrysowany schemat, przykrywasz folią i na tym montujesz np. skrzydło. Można sprawdzić, co się dzieje z modelem składanym "w powietrzu" na przykładzie słynnego Spita z DA... Modele z Artexu są specyficzne, bo składają się jak puzzle i można je skleić na kawałku równej powierzchni bez tradycyjnego mocowania i powinno być OK, jednak mimo wszystko stół, to stół :-) Pomysłów na stoły czy deski montażowe są dziesiątki. Część można znaleźć na naszym forum, ale chyba porozrzucane po różnych tematach... Można pomyśleć o założeniu wątku w Warsztacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 ... tylko czy jest sens ? Zapytaj tych co latają takimi modelami , dla nich każdy gram się liczy. Oczywiście nie ma co popadać w paranoję , jak będzie ważył 1200 czy 1300, to też dla nas w większości przypadków będzie latał super. Radek 1600mm na silnik 71 to by było coś A na benzynkę szykują model ,ale nie wszystko naraz , toż chłopaki kiedyś muszą spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 A na benzynkę szykują model ,ale nie wszystko naraz , toż chłopaki kiedyś muszą spać Wiedziałem, że coś wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 To teraz tylko chwytać za telefon lub maila i zamawiać :jupi: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Można kliknąć do koszyka ... no i może wreszcie ktoś składający podzieli się informacjami o wyposażeniu... Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 taniej niż u producenta :mrgreen: http://majster-klepka.pl/product_info.php?products_id=1236&osCsid=f6e042dc4d58e492ac77ccdba9c2c75c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 taniej niż u producenta U producenta masz transport w cenie, więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 No i stałem się dziś posiadaczem paczki z nadrukiem SERENO F3A. Jak będzie troche czasu to dam zdjęcia i więcej informacji Będzie trochę zajęcia na świąteczne wieczory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 SERENO - mogło być lepiej od razu SYRENA SERENO .......... (???) Typowo polska nazwa. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Piotrek.. konkurs na nazwę dawno się zakończył. Teraz można tylko czekać na relację z budowy i oblotu. Oczywiście obficie okraszoną zdjęciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 SERENO - mogło być lepiej od razu SYRENA SERENO .......... (???) Typowo polska nazwa. :rotfl: Albo Mamma Mia Modelik brzydki nie jest ale jednak dużo daje to jak się go oklei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 No i stałem się dziś posiadaczem paczki z nadrukiem SERENO F3A. Dokładnie od godziny 13 mogę to samo powiedzieć. JESTEM POSIADACZEM MODELU SERENO F3A :rotfl: Święta będą pracowite ;D ale nie rozpaczam z tego powodu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Piotrek.. konkurs na nazwę dawno się zakończył ... tak tylko głośno myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 no i ja mam ten model od wczoraj kupiłem w Majster Klepce w Lublinie, parę zdjęć i uwag: na początek przy sklejaniu części kadłuba należy pamiętać o części 24a, bo chyba zapomnieli o niej w instrukcji, o ile dobrze pamiętam, jest parę miejsc które mnie zaniepokoiły: podwozie i okrywające je balsa wyszły tak końcówka kadłuba brak kawałka podłużnic (są ale za krótkie) a teraz porównanie do katany o i jeszcze takie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 jest parę miejsc które mnie zaniepokoiły: podwozie i okrywające je balsa wyszły tak Obrazek Witam A czy kolega doczytał-obejrzał dokładnie instrukcję ? Może trzeba było wkleić te elementy obrócone o 180° ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 obejrzał dokładnie. wg nie da się inaczej, cześć ta nie jest symetryczna i gdybym ją odwrócił to by nie zakryła całego , zrobiłem wzór ponadto filip tez składa i na jego zdjęciach też jest to tylko że już wypełniane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Łatwiej ciąć tak aby uzyskać równoległe krawędzie i wpasować kawałek listewki niż bawić się w trójkąty jak u Filipa , ale z drugiej strony świetnie sobie poradził. A przy okazji? Po co wam te ciężkie stalowe śruby? Nylony zupełnie wystarczą , a jak już przyglebisz to lepiej niech się śruby pourywają niż połamie się całe podwozie. W cięższej Katanie mam nylonowe śruby i jest o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Pamiętam że w extrimie przy kokpicie (kabinie) też w miejscu łączenia, wystąpiła taka szczelina, którą też musiałem łatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.