Kuba Kłosowski Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam. Planuje zakup TEGO i mam kilka pytań. Chodzi mi o jego ewentualne wady, które można skorygować ( gdzie wzmocnić i czym itp. itd) oraz jakie wyposażenie polecacie (takie by nie było przerostu formy nad treścią, ale by było jak najbardziej wystarczające 8) ) P.S. Aha i ile folii będzie trzeba na jego oklejenie. :faja: nieaktualne!!!. Aktualne znajdują się na dole strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Ja bym na Twoim miejscu pocwiczyl na czyms mniejszym skladanie/oklejanie. Ale to tylko moja opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 To nie jest model na początek przygody z modelarstwem. Na pewno świetnie lata ale żeby go złożyć trzeba mieć już doświadczenie w budowie a koszt ulotnienia też nie będzie mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Doświadczenie jakieś tam mam (ze składaniem), z reszta do modelu dołączona jest cytuje: "W zestawie(...)mamy również(...)obrazkową instrukcję prowadzącą modelarza krok po kroku przez proces składania samolotu. " wiec powinienem sobie poradzić. Na początku nie będę go ulatniać, tylko potraktuje go jako wielki wieszaczek. A w trakcie składania uzupełniać braki w wyposażeniu. Tak naprawdę jestem już zdecydowany co do kupna tego modelu, więc odwodzenie mnie od tego pomysłu nic nie da :devil: poprostu chciałem dowiedzieć sie takich rzeczy ( wspomniane w pierwszym poście) na początku 8) A co do oklejania to zamierzam kupić sobie w modelarskim troche dodatkowej balsy powyginać ją i połączyć różne kombinacje i tam ćwiczyć oklejanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Rob jak chcesz, zauwaz tylko ze "kolesie od spitfire'a" tez nie dali sobie nic powiedziec, zobacz sobie jak ich kadluby wygladaja. Powodzenia w skladaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 To wiem, ale ja zamierzam najpierw sklejać "punktowo" i sprawdzać czy jest prosto czy wychodzą "esy" 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Poszukaj na forum kogoś kto taki model składa,może już kupował folię. Ile jej zużyjesz to zależy od sposobu w jaki ten model okleisz.Ładnie wygląda oklejanie z jednego kawałka ale wtedy zostaje dużo foli.Jeżeli będziesz chciał maksymalnie wykorzystać to co masz na rolce,będziesz musiał kleić więcej kawałków na zakładkę.W naszych sklepach folia jest rolkach 60cmx2m,na skrzydła potrzebujesz ponad 2 m kw. W tym modelu to jeszcze nie będzie Twój największy wydatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Hehe chyba ma pan racje z tym wydatkiem Największym będzie zapewne silnik i reszta elektroniki 8) ale na to mam czas teraz się zastanawiam nad silnikiem, tzn. nie nad konkretnym modelem tylko 2czy4 takt, a może benzyniak ?? Jak szanowne grono modelarzy myśli?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 silnik to ja bym kupił 4 takt, ale wiadomo kazden ma rozne tam preferencje. W sumie jakiś sensowny 2takt to tez bardzo dobry napęd. Ale tak szczerze, to 2,6 m to gigantyczny model. Mam 1,7 m GeeBee i zajmuje pół sypialni, może byś pomyślał o tym zestawie 1/5, założysz zwykły silnik 40 czyli 6,5 np. OS46 i standardowe serwa, praktycznie żadnych nadzwyczajnych wydatków. Taki wielki model naprawdę potrafi być kłopotliwy w transporcie, nawet nie tyle chodzi o skrzydła co się je składa ale o kadłub ze statecznikiem, toto jest strasznie nieporęczne i łatwo o jakąś futrynę uszkodzić. A konstrukcyjnie, to model średni 1,8 m składa się prawie tak samo jak wielki, a może nawet wymagana jest większa troska o wagę, natomiast wybacza dużo więcej błędów typu złe mocowanie zawiasków, dźwigienek itp, z czym początkujący modelarze mają zawsze kłopoty. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Transport akurat niestanowi żadnego problemu, przynajmniej mi 8). Odnośnie silnika chyba zdecyduje się na jakiś 4-takt, tylko nie wiem jaki Odnośnie tych błędów młodych modelarzy, to mam zamiar robić wszystko z jak największą dokładnością, z reszta inaczej nie potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Odświeżam temat z, ponieważ właśnie doszedł do mnie model Piper'ka tylko z mała zmianą, a mianowicie zmieniła się skala z 1:4 do 1:5, ponieważ uznałem że prawie 3 metrowy model to jednak za dużo :twisted: Niestety chyba nie będę mógł przeprowadzić intensywnej foto-relacji ponieważ nie posiadam dobrego aparatu, jednak w miarę możliwości zdjęcia będą. Budować będę niestety tylko w weekendy ponieważ moja mama, od której na razie jestem zależny stwierdziła że jeśli opuszczę się w nauce to nie będzie finansowała mojego hobby :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Czyli padło na model 184cm rozpiętości? Poproszę relacje z budowy bo tez mam plany na ten model ale gdzieś tak na wakacje jak będę większe pieniądze zarabiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Mylisz się rozpiętość wynosi 2050mm ;D relacja, tak jak już wspomniałem , będę dokładał największych starań do jej przeprowadzenie :rotfl: edit: Zastanawiam się nad aparaturą i servami do mojego modelu. Ogrom kombinacji mnie zaskoczył i prosił bym o pomoc :oops: według instrukcji potrzebuje min. 5 kanałową aparaturę, jednak z moim funduszem ( ok 600 zł ) może być ciężko znaleźć jakiś komplet lub jakiś złożyć Proszę o wasze opinie i ewentualnie propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Ja mam Flascha 5 lekko starczy do modelu. Serwa jakie zakupie do swojej bestii to :arrow: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3371 . Są takie same jak w modelu Pipera 193cm pana hubert_tata Na aparaturze 4 kanałowej też polatasz tylko będziesz musiał połączyć lotki kablem Y i podpiąć pod jeden kanał. Nie będziesz miał wtedy klapolotek. Polecam minimum 5 kanałową, fajnie idzie sie pobawić, masz więcej mixerów. Na rcscorpion masz 6 kanałową Fatube 6EXA w całkiem przystępnej cienie. Jaki silnik planujesz zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 kup optica w opcji bez serw http://www.nastik.pl/hitec-optic-3540mhz-p-241.html dobre radio i starczy na długo, do pipera kupisz jakieś tanie serwa np z uh ps. w moim piperze coś nie idzie budowa :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 taki silnik zamierzam zakupić, MacFlyer co się z budową dzieje? ja mam problem z lotkami. W sumie to 2 problemy, jeden odnośnie montażu zawiasów, a drugi odnośnie montażu orczyków lotek. edit: A oto weekendowe postępy: Skrzydło lewe ( hmm 85% zrobione) jeszcze raz to samo: A oto ja przy pracy Pytanie do Moderatora: Czy relację z budowy mam prowadzić w od czego zacząć ?? czy prosić o przesunięcie tego wątku ze zmienioną nazwą do modele spalinowe Aparatura: Mam dylemat. Która z tych lub innych 5- kanałowych w podobnych cenach polecacie: tą czy tą ? uprzejmie proszę o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Przepraszam za post za postem, ale edytując stary nie daję znać użytkownikom o zmianach. treść: Witam. Podczas budowy mojego w.w. modelu pojawił się problem, a mianowicie wklejenia zawiasów lotki. Kompletnie nie wiem jak :oops: czy na wierzchu by był możliwie jak największy kąt wychylenia czy je jakoś schować, instrukcja milczy, z reszta jak w wielu kwestiach. Dodaję zdjęcia lotek i skrzydła by lepiej zapoznać się z problemem: 1) 2) 3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 MacFlyer co się z budową dzieje nie mam odpowiedniej deski pod skrzydła a do sklepu jakoś nie mam czasu się wybrać, a co do Twojego problemu: oto chodzi? to czerwone to zawias Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Zdecydowanie polecam Spektrum DX5e DSM2 Silnik nie będzie za słaby? Do modelu przewidują 2 takta 10-15ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Marcinie K według tej strony przewidują 6,5- 8,5 więc powinien być ok. MacFlyer tak właśnie mi się wydawało, jednak nie ma za bardzo jak wkleić zawias w środek lotki Oo górna część lotki nie jest jeszcze przyklejona. przepraszam za jakość zdjęć robione telefonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.