pablos Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Czym najlepiej wysmarowac formę żeby się łatwo dało zciągnac wylaminowany element? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 rozdzielaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 rozdzielaczem , woski , pasty woskowe , alko poliwynylowe ...nawet zaschnięte mydło na wariata działało cuda .. To czy łatwo będzie się rozformowywac zależy też od kształtu formy .Pamietaj że separator musi być idealnie suchy . jeśli uzyjesz np pasty woskowej samochodowej to zanim całkowicie nie odparuje rozpuszczalnik nie mozesz nakładać żywicy. jeśli to jednorazowa obróbka to nawet starozytna pasta do podłóg bedzie idealna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Jeżeli nie zamierzasz malować w formie to pasta do butów Buwi jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.....Poza tym cały asortyment rozdzielaczy w Havel.com - Jurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Najlepszy jest towot :rotfl: Nic sie nie przyklei :rotfl: A tak bardziej serio to ja polecam dobrej jakosci woski... Szkoda formy ryzykowac uzywajac jakis dziwnych wynalazkow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Dobrej jakości wosk ,to legendarny Simoniz zawierający bardzo twardy wosk Carnauba.Używałem go w przemysłowej produkcji.Bardzo dobry jest też ,spotykany na stacjach benzynowych i w marketach ,wosk Formula 1 impotruje go f-ma Intert -Global z Ostrowa Wlkp,żółte opakowanie z napisem Carnauba Car Wax. Możesz użyć też, dowolnego wosku samochodowego z napisem informującym ,że zawiera wosk Carnauba ,ale te dwa pierwsze mam sprawdzone podczas produkcji i nie odbiegały jakością od drogich profesjonalnych rozdzielaczy woskowych, a nawet niektóre przewyższały . Innym sposobem jest użycie rozdzielacza-alkocholu poliwinylowego ale ten wymaga wprawy w nakładaniu.Jeśli masz czas na próby polecam bo daje powierzchnię którą można bez trudu malować .Użycie wosków wymaga odtłuszczenia przed malowaniem( jeśli będziesz je stosował po laminowaniu a nie przed). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Dziękuję wszystkim za porady, no to trzeba bedzie poeksperymentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 A ja mam przy okazji pokrewne pytanie Otóż dziś podczas robienia formy pierwszy raz użyłem alkoholu poliwinylowego jako rozdzielecza, powierzchnia po wyschnięciu nie była lśniąca tylko lekko matowa i zostały drobne ślady po pędzlu.Po drugim pomalowaniu ślady po pędzlu zniknęły ale powierzchnia nadal lekko matowa.Całość jest już zalaminowana i zobaczymy co z tego będzie :| . Moje pytanie: -czym nakładacie alkohol poliwinylowy(może lepiej natryskowo ? :? ) -czym go rozcieńczać? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 bawełnianą szmatką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Forma się udała :mrgreen: Przy drugiej warstwie ukradłem żonie pędzel do pudrowania i to może uratowało sprawę. armand, Szmatką nakładasz minimalną warstewkę czy raczej nie żałujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 cieńką warstewką, oczywiście forma wcześniej jest pokryta pastą rozdzielającą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Dzięki wielkie :!: zrobiłem jak przykazałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Malujesz w formie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Nie. Forma nie jest zrobiona na lustro a do malowania w formie to jest porządane:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 witam Mam pytanie właśnie kończe robic forme i bede chciał w niej malować. jakiego rozdzielacza wtedy użyc? czy farba ma całkowicie wyschnąć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Jeśli to nowa forma to ją wysezonuj choć 2-3 doby w cieplym miejscu. Do pierwszego rozformowania lepiej nie malować . Daj twardy wosk i go wypoleruj . Zrób 1 sztukę na odpad - jeśli forma bedzie miała jakies wady to wyjdzie to w 99% na 1 rozformowaniu . Osobiscie używałem FREKOTE WOLO produkcji Loctite . Moim skromnym zdaniem biją na łeb wszelkie woskowe patenty a idealnie odwzorowują wszystkie detale z formy. Są przy tym o tyle lepsze ze po rozformowaniu nie trzeba tracic czasu na czyszczenie detali z resztek wosku. Po jednym pokryciu formy można wykonać kilka rozformowań. Trzymać się ściśle kart technologicznych a będzie dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 FREKOTE WOLO produkcji Loctite . Moim skromnym zdaniem biją na łeb wszelkie woskowe patenty a idealnie odwzorowują wszystkie detale z formy Popieram Krzyśka tylko gdzie to kupić .Ostatnio szukałem we Wrocławiu i kicha .Trzeba uruchomić net. :evil: i dać zarobić PP lub kurierom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Henkel Polska S.A. Business Unit Loctite ul. Domaniewska 41, PL-02-672 WARSZAWA Tel. (022) 56 56 200, Faks (022) 56 56 222 loctite.polska@henkel.at www.loctite.com warto pytać u źródła. na miejscu we wrocku masz Connector : http://www.c-l.pl/kontakt.html wg oferty na stronie -posiadają ale warto spytac czy realnie na magazynie też.... no i havel też prowadzi to dla tych co nie chcą się odrywać od kompa i wychodzić na miasto :wink: chorych na serce ostrzegam - cena! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 I jeszcze dobrze wietrzyć pomieszczenie, bo śmierdzące i trujące to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 etam... tam jest wszystko "drym" do środka razem ... witaminki minerałki :wink: samo dobro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.