SławekM Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Latam dronem RC Razer 210 i chciałbym ułatwić sobie utrzymywanie wysokości oraz stabilizację. Zakupiłem kontroler GPS Mini do drona / Arduino- Ublox-7 NZ GPS Naze 32 i pojawił się mały problem. Po zamontowaniu GPS podłączyłem zasilanie ale nie wiem jak podłączyć kable sygnałowe. Gdy oglądam schemat podłączenia NAZY to do pinów sygnałowych jest już podłączone sterowanie i nie wiem co z tym fantem zrobić. Do sterowania używam FLYSKY FS-I6. Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Masz 2 opcje: 1. zmienić odbiornik na taki który na wyjściu ma sygnał PPM/Sbus i podłącza się do kontrolera tylko 1 przewodem. Najprościej kupić odbiornik FS-iA6B 2. przemapować w CLI porty - tak aby UART który odpowiada za komunikację z GPS wypadał na innych pinach niż domyślne 4-5. Opcja 1 wymaga wydatku pieniędzy. Opcja 2 wymaga zgłębienia konfiguratora i CLI. Do tego WYDAJE MI SIĘ, że to da się zrobić (bo kiedyś robiłem podobne rzeczy - w sensie zmieniałem UARTY gdy jeden padł i musiałem korzystać z innego) - z tym że NAZE32 to stary kontroler i wiedza mogła się trochę ulotnić w internetach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Dziękuję Przemku za tak szybka odpowiedź. Opcja druga może być drogą przez mękę związku z tym wybiorę opcję 1. Zakupię odbiornik i spróbuje przemapować porty. Dam znać czy poszło bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Jak kupisz nowy odbiornik to nic nie będziesz musiał mapowac. Wystarczy zmienić kilka ustawień w konfiguratorze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Odbiornik już zakupiony. Jutro powinien być i będę działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Przemku mam pytania. Zainstalowałem na komputerze Cleanflight. Komputer widzi drona. Poruszenie drona powoduje jego ruch w programie. Chciałbym Cię prosić o pomoc jestem początkujący. Ustawienia w konfiguratorze to pewno będzie następny krok. Moje pytanie jak podłączam nowy kontroler mam na myśli, które piny gdzie. Te dwa długie "wąsy" na kontrolerze to zasilanie ?No i czy programie Cleanflight zmienię ustawienia. pozdrawiam Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 To mój nowy sterownik i pytanie, które piny wykorzystać ? I czy w tym programie odpowiednio go skonfiguruje? Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Przeczytaj w intrukcji do radia jak należy zbindowac odbiornik aby miał wyjście ppm lub sbus na skrajnej wtyczce (jest podpisana). Jak juz zbudujesz nowy odbiornik to podłączasz go tak jak na pierwszym schemacie. Plus do plusa, minus do minusa a sygnał do pada nr 1. W konfuguratorze w zakładce ports lub configuration należy ustawić ze Twój odbiornik jest sbus/ppm a nie pwm. Ot co. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Cześć witam Podłączyłem nowy odbiornik zbindowałem go z radiem. Podłączyłem GPS i z uśmiechem na ustach włączyłem program a tu skucha. Komputer nie widzi drona. Dron miga diodami ale program go nie widzi. Czy jest to następstwo wymiany FS-IA6 na FS-IA6B? Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Jeżeli dobrze polutowales kable to nie powinno to mieć żadnego wpływu. Odlutuj GPS i zobacz jeszcze raz. Jest taka prosta zasada: jedna zmiana na raz. Inaczej nie będziesz wiedział co nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 A zmieniłeś w nadajniku ustawienia aby w odbiorniku na CH1 był sygnał PPM. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 A co nadajnik RC ma do konfiguratora? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Jeżeli chcemy uzyskać sygnał PPM na wyjściu odbiornika to musimy to ustawić w nadajniku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Jeżeli chcemy uzyskać sygnał PPM na wyjściu odbiornika to musimy to ustawić w nadajniku. Możliwe, ale tutaj komputer przestał komunikować się w kontrolerem drona po kablu USB. Dlatego pytam co jedno ma wspólnego z drugim? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam panowie Komputer łączy mi się z dronem. Diody na GPS, oraz odbiorniku i na płytce się świecą. Po podłączeniu odbiornika użyłem radia i przycisku Bind Range Test. Pojawił się komunikat OK. Robię to pierwszy raz stąd też moje pytania mogą być trywialne stąd proszę o wyrozumiałość. Czy teraz powinienem w moim radiu przestawić PPM output off na on? I gdzie w programie zmieniamy ustawienia? Załączam zrzuty z zakładki Configuration oraz Ports. Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 PPM na ON aby dane z nadajnika dotarły do kontrolera. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Witam Włączyłem w nadajniku PPM oraz znalazłem film na ustawiłem w programie GPS. Po zapisaniu danych symbol GPS zaświecił się na zielono, czyli oznacza to że się udało? Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 A zaznaczyłeś Rx_PPM w konfiguracji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekM Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Jest mały problem bo ja nie mam takiej zakładki, gdzie mógłbym to ustawić. Ekran poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi