Irek M Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Pare dni temu otrzymałem ten starusieńki model gotowy do lotu po małych poprawkach - była malutka awaria. W sumie to bardzie należałoby porządnie oczyścić folię "płótno". Co ciekawe to model kolegi, który przed laty - chyba z 17 - jako pierwszy pojawił się z takim zestawem na lotnisku i konkretnie z tym modelem . Niestety nie mam na nim zaznaczonego SC, brakuje też obu par rozpórek ale to się zrobi tylko one jakoś dziwnie mocowane są (?). Temat o Scout już był lata temu i paru kolegów już go wykonało. Możecie wkleić fotkę fragmentu mocowania rozpórek skrzydłowych oraz podać odległość SC od natarcia górnego pata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 tu są plany do tego modelu. i jest zaznaczony SC https://www.ebay.co.uk/itm/SVENSON-BRISTOL-SCOUT-plan-set-/153487196386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 poniżej rysunek z CG scout.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Cześć, Jakies 20 lat temu porwałem się na ten model i oczywiście mnie prxerósł i nogdy już go nie skończę; balsę i inne drewna zużyłem do innych celów, ale mam mnóstwo części (druty chyba wsxystkie, wszystkie wytłoczki z pilotem etc, ziornik paliwa i inne pierdoły. Gdyby coś z tego Ci się mogło przydać daj znaka, oddam chętnie w dobre ręce. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Dzięki Wszystkim za wskazówki co gdzie Michał - gdybyś był tak uprzejmy to pewnie przydałyby się graty. Piszesz o wytłoczkach czyli co np.? Rozumiem, że pilot. Więcej nie mam nic plastikowego bo sama maska silnika jest aluminiowa żmudnie polerowana w kółeczka, i dalsza część przejścia w kadłub też jest aluminiowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Dziś albo jutro zrobię dokładny rekonesans i dam znaka co dokładnie mam. Pzdr. M Wyslalem Ci na priv zdjecie tego co na razie znalazlem. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Ja ten model zbudowałem 19 lat tamu. Kilka sezonów nim latałem. Było dużo zabawy. Rok temu padła mi bateria odbiornika i rozbiłem go doszczętnie. Ale uważam go za bardzo udany model. Tylko trzeba do niego adekwatny silnik. Ja miałem Saito GK 10.5 cm i latał super! Pozostały mi jeszcze plany i tak sobie myślę, żeby kiedyś powiększyć go do 2m... Może kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Michał - jak pisałem w pierwszym poście - ten, który dostałem to też tak mniej więcej 17 letni, którego byłem świadkiem oblatywania. To ten model pchnął mnie do zakupu Vicomte, którym też sporo latałem do momentu morskiej katastrofy . Mam też z tej firmy The Duke ale cały czas w pudełku. Gdybym zabrał się za niego to bardzo upodobniłbym go do Morane - Saulnier L. Do Scout'a mam silniki OS 46 La, a gdyby był za słaby to ASP FS 61. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Irek, po zbudowaniu pierwszy silnik jaki zainstalowałem to był OS 46 LA, niestety słabo to latało... Z Saito 62GK super i wyważenie idealne. Więc polecam od razu montować ASP 61. Poza tym takie modele powinny mieć 4t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Jeszcze filmik z latania na Saito 62. Filmik słaby, ale coś tam widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ja taki mam, odkupiłem bo bardzo mi się podobał, jest prawie gotowy ale nie nie potrafię wymyśleć jak te linki do skrzydeł zamontować i przeraża mnie montaż na lotnisku pewnie wszystko się poplącze. Też myślę o silniku bo mam ASP91 4T i ASP 51 4T który wybrać ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Marek, tu akurat linki to ozdoba więc możesz użyć "sznura gumowego" fi 1mm czy jakoś tak. Takie miałem w Vicomte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Nie do końca bo trzymają podpory płata ale chyba już problem rozwiązałem tylko obawiam się że się poplątaja i tu myślę nad rozwiązaniem tego problemu.Silnik będzie 51 jednak powinien dać radę.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu TapatalkaA tu tak wygląda Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Nawet nie pamiętałem, że mam plan tego modelu w 1/5 czy 1/4. Jak chcesz to cyknę fotkę jak są mocowane linki. Ale pamiętam, że gdy pojawił się u nas na lotnisku ten model, wiele, wiele lat temu to nie miał linek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 A siedząc i myśląc wymyśliłem napinacz sprężynowy do linek tyle że brak możliwości obróbki mechanicznej uniemożliwia mi realizację tego pomysłu Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi