Skocz do zawartości

Budowa Wicherka 10.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadłem na fajny pomysł. 4d5262e2-59a2-4db7-9b2d-df5662a19376.jpe Można by zrobić zbiornik z takiej plastikowej puszki po kliszy.

a co do tych silników żarowych to szukałem jeszcze, ale nic nie znalazłem, można by jakieś linki, i co jeszcze będzie potrzebne do uruchomienia takiego silnika (jakie paliwo, olej itd.)?

teoretycznie  można ale jak to uszczelnisz , jakie to tworzywo ?

paliwo std do żarowych, no może 5% nitrometanu by sie przydało,  grzałka do świecy

Opublikowano

Co do uszczelniania myślałem o taśmie izolacyjnej, jest elastyczna i łatwo wejdzie w gwint, a co do tworzywa to nie jestem pewien, to jakiś taki dość miękki plastik. 

paliwo std do żarowych, no może 5% nitrometanu by sie przydało

coś takiego by pasowało: https://www.modelmotor.pl/modeltechnics-f-i-sport-5-nitro-2-5l.html , a i jakie do samozapłonu?

Opublikowano

:)

teoretycznie  można ale jak to uszczelnisz , jakie to tworzywo ?

paliwo std do żarowych, no może 5% nitrometanu by sie przydało,  grzałka do świecy

Moim zdaniem,to teoretycznie podrzucił bym na początek,rozmieszczenie rurek do paliwa,czyli jakiś schemat zbiornika.Kiedyś lutowałem,ale teraz elektro, :) Poszukaj w aptece,są fajne buteleczki z wodą utlenioną itp.

Opublikowano

Co do uszczelniania myślałem o taśmie izolacyjnej, jest elastyczna i łatwo wejdzie w gwint, a co do tworzywa to nie jestem pewien, to jakiś taki dość miękki plastik. 

coś takiego by pasowało: https://www.modelmotor.pl/modeltechnics-f-i-sport-5-nitro-2-5l.html , a i jakie do samozapłonu?

Łukaszu, temat  paliw do silników modelarskich samozapłonów i żarowych był wielokrotnie poruszany na Forum ....więc  szukaj

Opublikowano

Już wiem, do samozapłonu za paliwo służy eter, nafta i olej (ja bym zastosował np. mixol). Ale powrócę do jeszcze jednej ważnej sprawy o której już wcześniej pisałem, mianowicie z czego zasilić odbiornik i serwa, jeżeli zastosował bym silnik spalinowy, bo w tym przypadku pełnowymiarowy akumulator nie wchodzi w grę.

Opublikowano

Taśma raczej średnio się sprawdzi moim zdaniem, wydaję mi się że z takim pojemnikiem może być problematycznie. Może na wieczko dałoby się dopasować jakiś oring, bo jest tam takie wgłębienie, ale musiałby być bardzo cienki i nie wiem czy dobrze by się dociskał. Ale próbować jeśli masz ochotę pewnie nie zaszkodzi :). To paliwko jest dobre, sam mam to samo tylko z 20% nitro i mogę polecić, dobry olej z domieszką oleju rycynowego.

Już wiem, do samozapłonu za paliwo służy eter, nafta i olej (ja bym zastosował np. mixol). Ale powrócę do jeszcze jednej ważnej sprawy o której już wcześniej pisałem, mianowicie z czego zasilić odbiornik i serwa, jeżeli zastosował bym silnik spalinowy, bo w tym przypadku pełnowymiarowy akumulator nie wchodzi w grę.

Ja bym zasilił z jakiegoś malutkiego pakietu Lipo nawet 2S (bo tak lubię :P) z jakimś małym układem do stabilizowania napięcia. Na przykład pakiet 2S 300mAh waży 17gramów do tego przetwornica prawie nic :) (BEC 1A w HobbyKingu  niecałe 2 gramy). Chociaż jak chcesz zastosować tylko jedno serwo to pewnie lepiej jeszcze mniejszy pakiet. Wtedy zrobił bym jakiś 1S nawet 100-200mAh do tego takie coś:

0.9-5V To 5V DC-DC Step-Up Power Module Voltage Boost Converter Board 1.5V 1.8V 2.5V 3V 3.3V 3.7V 4.2V To 5V Green

Da to 380-480mA z pakietu 1S co dla jednego małego serwa wystarczy. Ale to tylko moje luźne propozycje :).

PS: Ja u siebie w spalinowym Wicherku 15 mam pakiet 2S 1500mAh ważący 70 gramów :)

Opublikowano

Możliwości do uszczelnienia jest wiele, oprócz taśmy może być konopia (jak do uszczelniania rur wodociągowych), guma z dętki rowerowej itd. a z tym zasilaniem to dzięki z fajny link, na pewno będę tam zaglądał jeszcze wiele razy podczas budowy. 

Opublikowano

Możliwości do uszczelnienia jest wiele, oprócz taśmy może być konopia (jak do uszczelniania rur wodociągowych), guma z dętki rowerowej itd. a z tym zasilaniem to dzięki z fajny link, na pewno będę tam zaglądał jeszcze wiele razy podczas budowy. 

nie kombinuj z tymi pseudo "uszczelnieniami" bo bedzie gorzej niz zle..... konopie, pakuły jest jeszcze guma do żucia.....

kup mały zbiornik do silników Rc, będziesz miał komplet z przyłączami

Opublikowano

Podejdz do jakiegoś sklepu papierniczego,tam jest mnustwo roznego rodzaju butelek plastikowych.Np po tuszu,atramencie itp.Wylejesz,umyjesz i bedzie zbiorniczek.Do silnika 1,5ccm to zbiornik nie więcej jak 50ml

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.