oki188 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Uzupełniając temat o to co siedzi na końcu anten a odbiornikach AR636A oraz AR610 podaję info na przykładzie AR636A 1.Na wstępie powiem że prawie wszystkie odbiorniki AR636A nie posiadają gniazdka na zewnętrzną satelitę. Producent za to na płycie odbiornika przygotował na nie piny. Można samemu je dolutować i podciąć obudowę (jak ja to uczyniłem) zyskujemy pewniejszy LINK dzięki dodatkowej satelitce. 2. Po zdjęciu koszulki na końcówce anteny ukazuje nam się taka płytka: Zastosowany układ to: SKY67014 (1.5-3.0 GHz Low Power, Active Bias Low Noise Amplifier) Manual dostępny tu: https://www.mouser.com/datasheet/2/472/SKY67014_396LF_201515C-369994.pdf Dlatego tak ważne jest aby dbać o nie uszkodzenie przewodu antenowego w tych odbiornikach. W przypadku uszkodzenia należy go KONIECZNIE wymienić na nowy o tej samej długości. W odbiorniku (AR636A) siedzą też następujące układy: MPU-6050: 3 osiowy żyroskop CYRF6936: główny układ RF STM32F051K8 procesor stabilizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Kurde, zwracam honor, anten od Spectrum faktycznie wcześniej nie miałem okazji oglądać od środka, pisałem z doświadczenia z innymi producentami. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz, mianowicie gdzie tu jest aktywny odcinek anteny (ten bez ekranu, powinno być ok. 30mm) bo ja widzę z obydwu stron wzmacniacza wlutowany koncentryk, ze strony zewnętrznej ucięty na prostopadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Nie w żadnym odbiorniku Spektrum nie używa koncentryka jako aktywnego odcinka anteny. Jest to zwykły odcinek pojedynczego przewodu w szarej otulinie i dlatego jest to mylące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Z czystej ciekawości, jakie one są długie? Patrząc na zdjęcie wyglądają na dłuższe niż 30mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Witam Was ponownie i ponownie z tym samym wątkiem, w kolejny kadłub węglowy muszę wpakować odbiornik Spektrum AR800 a nadajnik to Spektrum DX7. Satelitka , która mam ma krótkie wąsy anteny (model no 9645). Mam pytanie czy jest możliwość rozkręcenia satelitki ze zdjęcia i zamiana jej anten/wąsów na dłuższe tj. co najmniej 12 cm a jeżeli nie to czy będzie kompatybilna z moim nadajnikiem satelitka ta z linku https://www.scorpio-polska.pl/katalog/spektrum/spektrum-dodatkowy-odbiornik-dsmx-long-p56322.html i czy zapewni mi zasięg przy wyprowadzeniu jej z kadłuba węglowego ? Dziękuję Wam za informację. Pozdrawiam. Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Niestety nie ma możliwości zmiany anteny na inną gdyż "wąsy" przylutowane są do prostokątnych pól lutowniczych. Musiałbyś zastosować odbiornik satelitarny SPM9746 który ma długą antenę z możliwością jej wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Dziękuję za odzew....No to trzeba się wykosztować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Witam Was ponownie, chciałbym się dowiedzieć jaki jest realny zasięg dla zestawu: Spektrum DX7 + AR8000 + Spektrum dodatkowy odbiornik DSMX long przy założeniu, że antena od satelitki wychodzi z kadłuba całoweglowego od góry zaraz za spływem ...?...pytam bo coraz dalej modelem odlatuję od siebie a niechałbym go stracić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Nikt Tobie nie zagwarantuje realnego zasiegu ktory zależy od wielu czynników np. umiejscowienie anteny, moc nadajnika, obecność innych urządzeń w paśmie 2.4Ghz. Dotyczy to wszystkich systemów pracujących w tym paśmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 No tak zgodzę się, ale orientacyjnie to może być 300m czy 1000m ...jest jakaś przypuszczalna wartość ? R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Mogę powiedzieć że realny zasięg to 1500-2000m, ale nie zmieni to faktu że to tylko moje przypuszczenia. Najlepszym rozwiązaniem jest montaż dodatkowego TM1000 i telemetrią pomiar jakości sygnału na dalszej odległości. Niestety jak pokazały moje testy (latający z dala od miasta w szczerym polu) to też jest trochę niedokładne gdyż na dalszej odległości (około 2km) traciłem link z TM1000 a odbiornik dalej miał sygnał pozwalający sterować modelem. Natomiast latając na tym zestawie bliżej miasta po 1000m wszystko traciło link (może akurat trafiłem na felerne miejsce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Graupnerem w otwartej przestrzeni latalem ponad 2 km. Ale w pewnych miejscach i nisko juz okolo kilometra albo troche wczesniej zaczynalo pikac. Z reszta, powiedzmy, ze wszystkie homlogowane czy certyfikowane radja maja okreslona maksymalna moc nadawania, wiec pewnych rzeczy sie nie przeskoczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Godzinę temu, wojtek-a napisał: Z reszta, powiedzmy, ze wszystkie homlogowane czy certyfikowane radja maja okreslona maksymalna moc nadawania, wiec pewnych rzeczy sie nie przeskoczy... W paśmie 2.4Ghz dopuszczalna moc w PL wynosi 100mw (0.1W). Niektórzy producenci podają na modułach ich moc nadawczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Dziękuję za wszelkie info ? ROLAND Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi