Marek:D Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Cześć. Może macie jakieś lepsze patenty do klejenia styroduru. Otóż muszę skleić dwie połówki rdzenia do formy tak,aby dało się to ładnie oszlifować i później ścisnąć w formie (DLG z pełnym rdzeniem). Nie wiem czy robić to na UHU jak do tej pory,czy skleić soudalem piankowym albo żywicą? Te ostatnie da się szlifować ale ciekawe jak się zachowają przy ściskaniu formy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 zawsze to robiłem na zywicę epo 53, Soudal się rozpręża...jest specjalny klej do styropianu(elewacyjny) w postaci pianki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeemil Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Cześć. Może macie jakieś lepsze patenty do klejenia styroduru. Otóż muszę skleić dwie połówki rdzenia do formy tak,aby dało się to ładnie oszlifować i później ścisnąć w formie (DLG z pełnym rdzeniem). Nie wiem czy robić to na UHU jak do tej pory,czy skleić soudalem piankowym albo żywicą? Te ostatnie da się szlifować ale ciekawe jak się zachowają przy ściskaniu formy... Klej w sprayu kontaktowy w wersji nie żrącej styroduru. Przy ściskaniu formy, jeszcze lepiej złapie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Żywica. Ładnie wypełni spoinę, nie jest tak łatwo ja wykruszyć (Soudal) lub wyrwać (polimerowe). Trzeba tylko nie przesadzić z ilością kleju i szlifować z czuciem, bo i Soudal i żywica to kleje znacznie twardsze od styroduru. Tu polimerowe mają przewagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Żywica. Ładnie wypełni spoinę, nie jest tak łatwo ja wykruszyć (Soudal) lub wyrwać (polimerowe). Trzeba tylko nie przesadzić z ilością kleju i szlifować z czuciem, bo i Soudal i żywica to kleje znacznie twardsze od styroduru. Tu polimerowe mają przewagę. A,ja sklejam bez kleju ,wystarczy szara tekturka,przesączamy ją nitrocellonem lub caponem,wkładamy ją między klejone elementy,dociskamy na moment,wyjmujemy i dociskamy klejone elementy i mamy po 5min sklejone.nawet nie trzeba szlifować,stara metoda,trzeba tylko dojść do wprawy . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 22 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Witek jesteś bohaterem! Trochę popróbowałem i to mega działa, użyłem caponu bo akurat miałem pod ręką. Pewnie chodzi o rozpuszczalnik, gdzie w lakierze nie jest go tak dużo, zapewne gołe nitro zeżarło by połowę części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Tak na szybko to można styrodur kleić też wikolem, ale nie duże powierzchnie, żeby miał jak odparować. Lepiej także, żeby powierzchnia klejona była cięta, czy inaczej obrabiana, bo oryginalna powierzchnia jest mniej chłonna niż wewnętrzna struktura. Kleiłem tak już parę modeli i było OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ja na wikol wklejam zawsze różnego rodzaju elementy drewniane w styropian i styrodur. Trzyma przepięknie ???? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi