Marcin Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Ponieważ oryginalne odbiorniki miały bardzo miękkie końcówki anten (te części odpowiedzialne za odbiór sygnału) to wzmocniłem je dając na nie 2 warstwy termokurczliwych koszulek. Może to i głupio brzmi, ale czy takie działanie nie spowoduje obniżenia skuteczności? Range Check wychodzi dobrze, 50m i Jetibox pokazuje 4/9 mocy sygnału w modelu leżącym na ziemi, po podniesieniu wzrasta do 7/9 na obu antenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Też tak robię i odlatuje nie rzadko na 1km od siebie i 300-500m w górę. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zmniejszy to zasięgu i skuteczności anteny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 OK, dzięki. Zapytałem, bo dziś powtórzyła się sytuacja - w 2m skrzydle z nadajnikiem video 5.8 GHz po odleceniu od siebie na okolo 600m nadajnik piknął ostrzeżenie o utracie sygnału RC. Zdarzyło się to gdy zawracałem skrzydłem i może dlatego - obie anteny daleko od nadajnika video, bo na samym dziobie jest odbiornik, ale anteny puszczone równolegle do siebie wzdłuż kadłuba modelu. Mysle, ze ułozenie ich w kształt V lub L powinno pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Pod kątem 900 jest moim zdaniem optymalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Dołożenie dodatkowych koszulek na antenę powoduje jej rostrojenie i obniżenie częstotliwości rezonansowej anteny. SWR spada na pysk a co za tym idzie część mocy nie jest wypromieniowana przez antenę a wraca do odbiornika powodując jego grzanie(telemetria). Automatycznie spada zasięg. O ile, trzeba by sprawdzić na odpowiednim sprzęcie. W praktyce zwykły kawałek kabelka będzie miał lepszy zasięg niż ta antena. 1km zasięgu dla tej aparatury można uzyskać na kawałku drutu, ale już na 2-3 km będą problemy. EDIT Nie wytrzymałem i przeszedłem się do warsztatu. Sprawdziłem standardową antenkę i tak SWR 1.08 przy 2447MHz czyli bardzo dobre strojenie w paśmie. Założyłem jedną koszulkę termokurczliwą. Częstotliwość spadła do 2357MHz (poza pasmem). Przy pierwotnej częstotliwości SWR spadł do 1.6 czyli 10% strat na antenie. Przy dwóch koszulkach termokurczliwych częstotliwość spadła do 2297MHz czyli dużo poza pasmo. SWR przy 2447 wyniósł ponad 10 czyli strata aż 67% mocy. Wnioski można wyciągnąć samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 O, nieźle. Dobrze wiedzieć z doświadczenia. Z ciekawości - jaki odbiornik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Antenę sprawdza się w analizatorze a do tego odbiornik nie jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Przy takich częstotliwościach każda dodatkowa osłona na drucie to dodatkowe osłabienie sygnału. Im wyższa częstotliwość tym gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 OK, to już wiem, że głupio zrobiłem. Wrócę do domu to poprawię. Co ciekawe - niektóre odbiorniki JETI mają żółtą termokurczkę na końcówkach anteny, a niektóre nie : porównajcie : https://www.telink.eu/3585/duplex-r6.jpg oraz https://mg-modellbau.de/grafik/image/HE-DR6_1.jpg To zapytam może inaczej - nie chcę, by końcówki się gieły w modelu itp więc myślę albo przykleić je do kadłuba po zewnętrznej przeźroczystą taśma albo wsadzić gołe, bez dodatkowych termokurczy, w kawałki plastikowego bowdena jako osłona, prowadzenie i zabezpieczenie anteny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Skonczylo sie tak - dwie plastikowe rurki, anteny w oryginalnych koszulkach tylko. Odwrocone V bo za bardzo inaczej sie nie da. Wg mnie, o ile pamietam, najslabiej odbiera antena skierowana koncowka w kierunku nadajnika - tu w sumie zawszr w duzym stopniu bedzie skierowana bokiem. Zrobie kolejny range check i w gore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 A nie efektywniej by było jedną w poprzeg modelu (jak jest obecnie) oraz jedną wzdłuż, tj. w różnych płaszczyznach? Anteny zamiast się dublowac będą się uzupełniały. Pozdrawiam, Sławek 'FockeWulf' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 W sumie moge puscic jedna antene wzdluz kadluba w kierunku ogona, jedynie w poprzek kadluba poziomo moze byc problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi