tom000 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam Poniżej kilka fotek mojego nowego maleństwa :wink: Rozpiętość 1.2m długość 0.72m Wagę podam jak się przejde do spożwczaka żeby mi zważyli 8) kadłub laminat,skrzydła konstrukcyjne Zobaczymy jak będzie latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Modelik ładny ale nie wróżę długiego żywotu usterzenia V... Przy większej prędkości przy lądowaniu na 100% masz wyrwane. Póki masz możliwość obróć je V do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 W S8 obserwuje modelarzy i usterzenie V do dołu mają już trzeci sezon z rzędu bez zadnych modyfikacji czy napraw .. wystarczy latać z głową a model ładny .. tylko czy nie można było zrobić troche innych tych końcówek ? bo bardzo zaostrzają tysy całego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 A ja myślałem oglądając foty zaraz po wtstawieniu tematu że procentów na dziś już stanowczo dość.........jakoś dziwnie do dołu mi wychodziło .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Waga do lotu to jakieś 500g. Co do odwróconego v to raczej nic nie powinno się stać. Jak widać na zdjęciach stateczniki ściśnięte są na dwóch śrubkach tak aby łatwo się demontowały. Przy umiarkowanej sile trzymają się mocno ale jak go mocniej potraktować to wyskakuje ze swojego położenia i trzyma się na trzpieniu(widać to na jednym ze zdjęć) dałem odwrócone v bo wznios skrzydeł wyszedł mały(bagnety z prostych prętów szklanych) Odwrócone V jest najkorzystniejsze pod względem aerodynamicznym i "przekręca" model w zakręcie. W większym modelu bym czegoś takiego nie zrobił ale przy takim "picku" można się pobawić :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Pan Rudlicki projektował usterzenie V z myślą o ustawieniu go w dół, ale wiadomo w większej skali same problemy. A w tym modelu bajerancko to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Na moje troszkę dużo waży jak na 1,2m. Moje 1,2m ma z 350g , a płat fornirowy. Tak czy tak na zboczu polata taki modelik ( Jaką ma pow. płata). Obawiał bym się jednak o ten ogon w dół - przy tej masie chyba szybko się urwie ;-) czego oczywiście nie życzę. Czekamy na obloty i foty modelu w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Goły model waży 200g. na wyposażenie przyjąłem 300g(trochę z zapasem).Wydaje mi się że nie jest tragicznie biorąc pod uwagę to że wszystko jest rozbieralne a to robi dodatkową wagę. Muszę jeszcze wykombinować jakiś wytrzymały kuferek żeby model dał się wszędzie wcisnąć Poniżej link jak miało w założeniu wyglądać mocowanie stateczników: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=119852&highlight=#119852 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 To troszkę przesadziłeś z wagą teraz... Akumulator 1000 mAh to ok 60g, odbiornik do takiego modelu wystarczy taki jak rex4,5 corona itp. do 10g, dwa serwa po 12g (hxt900 tyle ważą) i w 300 model mieścisz się do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Pewnie przesadziłem:) Nie posiadam niestety odbiornika mini więc wrzucę pełnowymiarowy kolo 25g . Jeszcze dojdzie troszkę biżuterii typu bowdeny itp. Jak model będzie kompletny to sprawa się rozwiąże:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dziś oblatałem moje latadło Lata bardzo ładnie choc dziś tylko z ręki bo nie miałem akurat zbocza przy sobie oto kilka fotek(kiepska jakość bo to klatki z filmu): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 A gdzie film? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Witam Poniżej spóźniony film z lotów.Modelik sprawuje się świetnie natomiast ja pierwszy raz latałem na zboczzu co pewnie widać na filmie :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 nie no źle nie jest ale zazwyczaj na zboczu lepiej wychodzi się robiąc ósemki z każdym zakrętem pod wiatr niż krążąc, no chyba że termika 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Pewnie masz rację.Mam nawyki z lataniem w termice i pewnie stąd te kółka.Tak ładnie wczoraj wiało ale nie zdążyłem porządnie polatać bo operatorka kamery ciągle mnie mnie dopingowała słowami: "kochanie zimno mi..." :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Czesc Bardzo fajny model. Podoba mi sie. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 wojtek-a, Dzięki za słowa uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.