Skocz do zawartości

RWD 5 kłopoty przy starcie

chicken007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest to mój pierwszy model w życiu, postanowiłem zacząć właśnie od tego modelu. Na wyposażeniu ma on: aparatura Sanwa VG6000, pakiet kokam 2100ma 11.1V 30C, regulator Tower Pro MAG-8 20A, śilnik Tower Pro 2410-12 Gold Mount, śmigło Tower Pro 10x4,7 SF, serwa ECO 16 micro. Zrobiłem wersję z klapolotkami. Waga z pakietem 750g. Problem polega na tym, że podczas startu z ziemi, model podnosi się już po ok.3m i od razu skręca w prawo, przechylając się tak jakbym lotkami go przchylił, a następnie wali w ziemię, naszczęście jest dość solidnie zrobiony więc uszkodzeń nie ma(czasem śmigło pęknie). Sprawdzałem wyważenie i jest ok. środek ciężkości ma ok 4cm od krawędzi natarcia. silnik jest minimalnie wychylony w prawo i wdół ( dosłownie minimalnie bo nie wiem dokładnie ile ma być). Były trzy próby startu i za każdym razem tak samo. Ostatnia próba to wypuszczenie modelu z ręki. Model poleciał prosto ok 5m po czym wzniósł się do góry i przechylił się gwałtownie w prawo po czym zaliczył konkretnego kreta. Naszczęście złamało się tylko śmigło i troszkę pękł kadłub bo bateria w niego uderzyło od środka. Potrzebuje jakiejś porady na ten temat. Bo wychodzi na to że silnik trzeba skręcić w lewo ale z tego co piszą w postach to właśnie w zalecają w prawo go skręcić.

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przecież ten silnik nie jest do modelu który waży 750g...

Po drugie to co się dzieje- silnik jest za słaby i szybko się przegrzewa, traci moc i bum.

IMO zmień silnik.

Opublikowano

Jeśli jest tak jak piszesz, i silnik jest dosłownie minimalnie wychylony w prawo i w dół to szukaj przyczyny gdzie indziej.

Załóżmy że silnik jest ok.

Serwa eco micro 16, wystarczająco mocne do tego modelu?

Sprawdzałeś czy dobrze działają ci stery? drążek w dół- wysokość do góry, itp itd. Może masz włączony rewers?

Opublikowano

Problem rewersu odpada bo to akurat wiem jak działa. Prawa w dół lewa w górę- model skręca w lewo, i na odwrót. W opisie silnika napisane jest wyraźnie, że nadaje się do modeli o wadze do 1kg. więc wydawał mi się właściwy, zresztą nawet jak trzymam go w ręce ustawionegow do góry śmigłem to aż go z ręki wyrywa przy maksymalnych obrotach. Czy przy starcie moc silnika ma być dana na max?

Opublikowano

Wrzucę zdjęcie wieczorkiem bo teraz siedzę w pracy. Przy pierwszym starcie zrobiłem ewidentnie błąd bo ster wysokości miałem wychylony na max w górę już podczas rozpędu. Później to wychylenie zrobiłem sobie na przełączniku wielkości wychyleń i przy starcie miałem ustawione bardzo małe ale i to nie pomogło.

Opublikowano

Jeżeli model startuje z ziemi to silnik masz dobry. Moim zdaniem masz zaduży kąt skręcenia silnika w prawo .Powinno być 1,5 stopnia , a w dół 2 stopnie. Moment odśrodkowy od silnika jest duży i dlatego skręca . Może to być też sprawa lotek , mogą być nie w płaszczyżnie skrzydła podczas startu , lub steru kierunku , bo też może być wychylony w prawo . Na początku wypuść model z ręki bez włączonego silnika i zobacz jak się zachowuje bez używania sterów .Pozdrawiam

Opublikowano

1. po 3m rozpędu to mój shock który wazy 150g startuje., rozpędź go bardziej zanim zaczniesz startować bo ma za małą prędkości i się zwala

2. może masz prawa połówka skrzydła zdecydowanie cięższą niż lewą

Opublikowano

Wklej fotki Kurczaku (moze daj podpis z imieniem bo jakos chicken do Ciebie nie chce mowic:D ), moze byc tez problem ze skrzydlami, nie masz ich na srodku albo jedno zwichrowane. Zrob kilka ladnych fotek, rowniez fotka z gory na wrege i smiglo poziomo, bedzie widac kąt.

pozdrawiam

Opublikowano

Z tego co piszesz wydaje się, że przeciągasz model.

Sprawdź jak duże są wychylenia steru wysokości - do oblotu wystarczy +- 15 stopni dla takiego modelu.

Sprawdź kąt zaklinowania statecznika poziomego.

Podczas oblotu spróbuj wypuścić model z ręki bez używania napędu. Sprawdź jakie ma tendencje w locie.

Podczas lotu nie zadzieraj gwałtownie w górę, na początku spróbuj lecieć na bardzo delikatnym wznoszeniu.

Opublikowano

Mam już jakieś fotki ale nie widzę tu nigdzie opcji dodaj załącznik. Z podpowiedzi kolegów wynika, że dużo winy jest z mojej strony bo próbowałem od razu lecieć do góry ile fabryka dała. Gaz daje tak na ok. 2/3 bo się boje że jak dam więcej to walnie w ziemię z większą prędkością, nie wiem czy to dobrze czy nie , może lepiej na max przy starcie?

Opublikowano

Przy okazji chciałem zwrócić uwagę, że 2410-12 to za mało, żeby określić co to za silnik.

Ważne jest jakie ma kv (600, czy 1000).

Namieszali w Tower Pro z oznaczeniami i to jest częstą przyczyną złego doboru śmigieł i ogólnie zestawu napędowego.

PS

Pomocne linki: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=11164&highlight=2410-12 , http://towerprocn.sh15.host.35.com/towerprocn/english/motor/2410.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.