jethrotull Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Kolejny cud francuskiej techniki, prawda że ładny? Rozpiętość 80cm napęd: dwa silniki Turnigy po 180g ciągu sterowanie: SK, SW, gaz + może ciąg różnicowy. pakiet: 2S 950mAh Waga: mam nadzieję że do 250g. Rozważałem wciągane podwozie, ale w końcu wymiękłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Tak, szczyt francuskiej techniki u progu II wojny światowej?. Do tego jeszcze rkm chauchat rodem z I wojny... A dlaczego taki malutki modelik? Swego czasu chciałem kupić ale trochę większy z czeskiej strony czy bazaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 To jest największy model jaki kiedykolwiek wykonałem. Robię takie na jakie mam warunki sprzętowe i lokalowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 A, bo ja źle zrozumiałem. Te 80cm to rozp. jednego skrzydła ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Cudny brzydal Te "pterodaktyle" z lat 30-tych są urocze. Moi ulubieńcy to Farman 221 i Amiot 143 - kiedyś, jak się naumię projektować, to zrobię model któregoś z nich. A na razie kibicuje Twojej relacji;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 15 minut temu, Irek M napisał: A, bo ja źle zrozumiałem. Te 80cm to rozp. jednego skrzydła ? ? Dokładnie, jest to też mój wzrost od pasa w górę, ot taki zbieg okoliczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Super temat!! Będę pilnie "śledził":) A jak się steruje silnikami różnicowo? Masz może jakiś adres strony ktora to wyjaśnia? Pytam bo też myślę nad 2motorowcem, ale o takim układzie nie myślałem i nic nie wiem co z czym się podłącza etc. Pozdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Michał, możesz różnicowo na dwóch drążkach sterować silnikami, a możesz też na jednym czyli "normalnie". Jedno śmigło w jedna stronę obroty drugie w drugą i śśśśśśmigasz.... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Dzięki, ale ja naprawdę jestem słaby:( nie kumam; ale spoko będę czytał jakoś w necie, nie chciałbym tu zamulać wątku; sorki! M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Godzinę temu, Michal4x4 napisał: A jak się steruje silnikami różnicowo? Masz może jakiś adres strony ktora to wyjaśnia? Pytam bo też myślę nad 2motorowcem, ale o takim układzie nie myślałem i nic nie wiem co z czym się podłącza etc. W zasadzie to nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem ale wyobrażam sobie to tak, że miksuję kanał SK (lub kanał lotek, których nie używam) z każdym z silników osobno, w przeciwne strony, czyli SK w lewo dodaje gazu na prawym silniku a odejmuje na lewym, SK w prawo na odwrót. Tu jest filmik, jeśli władasz językiem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Aa, tak myślałem, że łatwo to nie będzie...:( miksowania kanałów jeszcze nie próbowałem, poczytam może w instrukcji aparatury coś będzie. Dzìęki, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Ja mam tylko 3 miksy w aparaturze, a metoda z filmiku wymaga czterech, ale wg. mnie to bez sensu, zamiast miksów: Gaz > 5 Gaz > 6 SK > 5 SK > 6 Sądzę że da się zrobić: Gaz > 5 SK > Gaz SK > 5 Jakby co to daj znać na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Jest taki kawał. Podchodzi kark do dziewczyny i mówi .Podobasz mi się.Tylko tego nie spie....l . NAwiązując do niego .Piotrek tylko tego .......... Wiem że będzie doskonale, ale musiałem zażartować. Kiedy oblot ? Z chęcią bym obejrzał ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Oblot jak zbuduję, ale nie wcześniej niż na wiosnę, na pewno się podzielę filmikiem, nawet gdyby mi się udało oblot, nazwijmy to, spartolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Niewielkie postępy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Waga na dziś: 195g. Została jeszcze bateria (48g) i odbiornik (7g), plus trochę drobiazgów. Planuję wagę do lotu ok 270g. W dniu 13.01.2020 o 15:54, poharatek napisał: Cudny brzydal Te "pterodaktyle" z lat 30-tych są urocze. Moi ulubieńcy to Farman 221 i Amiot 143 Teraz pewnie niektórzy koledzy, wróciwszy z latania swoimi Spitfire'ami i Mustangami googlują "Amiot 143" i zastanawiają się "co ci dwaj kolesie bredzą". A mi też się Amiot bardzo podoba, mój pierwszy plan to było właśnie jego budować a nie Blocha, ale trochę mnie przerażało podwozie. No i jeszcze Savoia-Marchetti S.M.79/84. Nawet znalazłem trzeci taki sam silnik, i teraz trochę żałuję że go nie wykorzystałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Ten Amiot od dłuższego czasu mi po łbie łazi i według mnie podwozie to nie problem; zwróć uwagę, że główna goleń wchodzi w skrzydło przed gondolą silnika - wystarczyłoby więc zrobić skrzydło na dwóch dźwigarach i związać ja z przednim dźwigarem. Do tego pracujące zastrzały podwozia, wklejone we wręgi kadłuba już na etapie jego montażu a potem przylutowane do głównej goleni i powinno wyjść OK - z tym zastrzeżeniem, że ja celuję w rozpiętość około 1,5 m. Według mnie tam jest inne wyzwanie: Po drukowankach mam awersję do "malowanych szybek". I za bardzo nie wiem, jak ten "tramwaj" na dziobie zrobić, i jak bebechy RC umieścić, żeby szybki były i żeby przez te szybki wyposażenie i pakiet nie wyglądały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi